Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Probleme la zi Joi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

27 Decembrie 2020
Vizualizari: 469
Comentează add

UE a demarat campania de vaccinare, dar vor trece multe luni până va fi vaccinată majoritatea cetăţenilor europeni.

"Ziua V". A început campania de vaccinare anti-COVID pe teritoriul UE

razvan-stancu

Duminică a demarat un program european de vaccinare împotriva coronavirusului, deși mai multe țări au început deja imunizarea, transmite BBC.

Personalul medical din Ungaria, Slovacia și Germania a început să administreze vaccinul la câteva ore după ce a primit primit dozele produse de Pfizer și BioNTech.

Campania de vaccinare europeană începe în contextul în care tot mai multe țări semnalează cazuri de infectare cu noua tulpină a coronavirusului depistată inițial în sudul Angliei.

Vârstnicii şi lucrătorii din sistemul de sănătate sunt printre primele categorii care vor primi vaccinul Pfizer-BioNTech.

Vor trece, însă, multe luni până când vor fi vaccinaţi majoritatea cetăţenilor Europei.

"Este o problemă numărul de doze de vaccin şi mă tem că nu vor fi disponibile doze suficiente pentru populaţie înainte de primăvara viitoare sau chiar vara viitoare", a declarat un oficial german, membru al programului de vaccinare din Germania.

Bulgaria

În Bulgaria, primii vaccinaţi au fost ministrul sănătăţii, şeful echipei Antiepidemie şi preşedintele Uniunii Medicilor; aceasta, pentru a da încredere populaţiei.

Campania pare, însă, să fi luat startul cu stângul, după ce televiziunile au arătat că stocarea vaccinurilor s-a făcut la Plovdiv, într-un vechi frigider rusesc, iar transportul a fost asigurat de dubiţele unei companii producătoare de mezeluri.

Corespondenţă din Sofia pentru Radio România Actualități- Reporter: Petio Petkov - Prin vaccinare a celor mai cunoscuţi medici din spitale cu renume se urmăreşte fie convins un număr cât mai mare de bulgari să participe la combaterea pe această cale a epidemiei. Bulgaria a fost împărţită în şase regiuni în care vor fi distribuite vaccinurile Pfizer.

Primul transport conţinte vaccinuri pentru aproximativ 4.000 de oameni. Până acum 42% din cadrele medicale au declarat că se vor vaccina, dar numărul acestora continuă să crească - a anunţat ministrul sănătăţii Angelov.

Începutul campaniei a fost umbrit de reportaje care arată transportarea vaccinurilor cu microbuze ale unei companii pentru mezeluri şi stocarea acestora la Plovdiv într-un vechi frigider sovietic Zil, singurul la care se putea pune lacăt.


Germania


În Germania, prima persoană care a fost vaccinată este Gertrude Haase, în vârstă de 101 ani, din Berlin, informează BBC, citată de RADOR.

"Virusul este foarte periculos, am auzit şi am citit despre el. Atât de multe persoane au murit în cămine... Este îngrozitor! De aceea este atât de bine că putem fi vaccinaţi împotriva coronavirusului, este un mare avantaj pentru toţi care trăiesc aici", a declarat Gertrude Haase, care locuieşte într-un cămin de bătrâni din Berlin.


Italia

 

Doi medici, o asistentă şi un lucrător sanitar - primele persoane vaccinate anti-COVID-19 în Italia, informează CNN, citat de RADOR.

Virusologul italian Maria Rosaria Capobianchi de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Lazzaro Spallanzani" se numără printre primele persoane din Italia care au primit duminică prima doză de vaccin anti-COVID-19.

Maria Rosaria Capobianchi face parte din echipa care a izolat prima dată coronavirusul în Italia.

Asistenta medicală Claudia Alivernini, lucrătorul sanitar Omar Altobelli şi medicul Alessandra D'Abramo au primit, de asemenea, prima doză de vaccin Pfizer-BioNTech. Medicul D'Abramo a intrat în contact cu primii doi pacienţi cu infecţie cu coronavirus din Italia, un cuplu de chinezi, care au fost spitalizaţi pe 30 ianuarie 2020.

"Este o zi mare, pentru că, după o lungă perioadă de muncă grea în spital, acum este o zi a speranţei şi sunt foarte mândră de asta.Vaccinul a fost aprobat de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi Agenţia Italiană pentru Medicamente (AIFA), deci cred că vaccinul este sigur şi eficient", a declarat Alessandra D'Abramo pentru CNN după ce i s-a administrat vaccinul. "Astăzi, Italia s-a trezit.

Este Ziua Vaccinului, dată care va rămâne pentru totdeauna în amintirea noastră. Vom începe cu personalul medical şi grupurile vulnerabile, după care vom extinde imunizarea la întreaga populaţie", a transmis pe Twitter premierul italian Giuseppe Conte.

Italia a înregistrat până acum peste 70.000 de decese din cauza COVID-19.

 

Spania

 

Un bărbat în vârstă de 96 de ani, rezident al unui centru de îngrijire spaniol, a devenit prima persoană din Spania căreia i-a fost administrat vaccinul anti-COVID-19.

Araceli Rosario Hidalgo a fost vaccinat cu o doză Pfizer-BioNTech la căminul de bătrâni Los Olmos din Guadalajara, în apropiere de Madrid.

A doua persoană din Spania căreia i s-a administrat vaccinul anti-COVID-19 este un membru al personalului aceluiaşi cămin, Mónica Tapias.

Spania a înregistrat aproape 50.000 de decese din cauza COVID-19, iar vaccinarea face parte din programul de vaccinare în masă demarat la nivelul Uniunii Europene în toate cele 27 de state membre, transmite CNN, citat de RADOR.


Ungaria

Vaccinarea cadrelor medicale de la Spitalul Centrum din Budapesta cu vaccinul anti-COVID-19 continuă şi, până în prezent, nu s-a semnalat nicio problemă de natură medicală la nimeni, a precizat Andrea Kulcsár, şeful Centrului de vaccinare al instituţiei medicale, duminică, pentru agenţia ungară de presă MTI, citată de RADOR.

Andrea Kulcsár a comunicat că, în cadrul primului transport de vaccin dezvoltat de Pfizer-BioNTech, instituţia medicală a primit 1.950 de doze, astfel vaccinul va fi administrat la 975 de persoane. Instituţia estimează că această cantitate va fi administrată în cinci zile.

Medicul şef a menţionat totodată că această cantitate de vaccin va fi folosită pentru vaccinarea lucrătorilor din Spitalul Centrum din Budapesta, respectiv a cadrelor medicale din alte spitale, care s-au înregistrat anterior.

Cadrele medicale care urmează să fie vaccinate sosesc conform programărilor şi primesc informaţii complete.

Înainte de vaccinare, aceştia trebuie să completeze un formular privind starea lor de sănătate, pentru a se decide dacă pot fi vaccinaţi sau nu - a afirmat Andrea Kulcsár, adăugând că, după vaccinare, toţi sunt ţinuţi sub observaţie, cei vaccinaţi primesc un aşa-numit card de vaccinare, precum şi programarea pentru a doua vaccinare.

Pentru o protejare completă, este nevoie de administrarea a două doze de vaccin. Andrea Kulcsár a precizat, totodată, că nu pot fi vaccinaţi cei cu febră, femeile însărcinate şi nici femeile care plănuiesc să devină însărcinate în următoarele trei luni.

De asemenea, nu vor fi vaccinate nici persoanele care au fost infectate cu coronavirus în ultimele trei luni, întrucât în corpul lor există încă anticorpi împotriva virusului.

În centrul de vaccinare a fost amenajat şi un spaţiu pentru acordarea de prim-ajutor, însă este pregătită şi secţia de ATI pentru tratarea unor eventuale reacţii adverse ale vaccinului, a menţionat Andrea Kulcsár, evidenţiind că până în prezent nu a existat niciun asemenea caz.

(RS)

 


Etichete vaccinareuecoronavirusanti-covidimunizarepfizer-biontechitaliagermaniabulgariaspaniaungaria(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live