Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Fotbal, Liga I, etapa a 7–a play-off Duminică, 12 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

2 Noiembrie 2015
Vizualizari: 443
Comentează add

Trei comisari europeni reacţionează printr-o declaraţie comună, în care reclamă diferenţele de salarii între femei şi bărbaţi.

Ziua pentru plată egală Ziua pentru plată egală - Conține audio

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Astăzi, când în Uniunea Europeană este marcată „Ziua pentru plată egală”, trei comisari europeni reacţionează printr-o declaraţie comună, în care reclamă diferenţele de salarii între femei şi bărbaţi.

„În fiecare an, pe 2 noiembrie, marcăm ziua în care femeile din Europa încetează să mai fie plătite, în timp ce bărb,aţii continuă să-şi primească salariile până pe 31 decembrie” – aşa îşi încep comunicatul comun vice-preşedintele Comisiei, Frans Timmermans comisarul pentru forţa de muncă şi afaceri sociale, Marianne Tyssen şi comisarul pentru justiţie şi egalitatea de gen, Vera Jurova.

Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.

Ce vor ei să spună, de fapt? Explică în comunicat, citez: „Salariul orar mediu pentru femei în Europa este cu 16,3% mai mic decât al bărbaților. Rezultă că, femeile lucrează 59 de zile fără să fie plătite, în fiecare an.”

Egalitatea între femei și bărbați este una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene.

Principiul în virtutea căruia se acordă remunerație egală pentru muncă egală a fost consacrat în tratatele europene încă din 1957, la el adăugându-se, în timp, alte norme privind: tratamentul egal în materie de încadrare în muncă, combaterea tuturor formelor de discriminare sau eradicarea violenței împotriva femeilor.

Chiar dacă viaţa femeilor s-a îmbunătăţit considerabil în ultimii 30 de ani, ele câştigă încă mai puţin decât bărbaţii, nu sunt la fel de vizibile în politică sau în funcţii de conducere şi întâmpină dificultăţi în echilibrarea vieţii de familie cu cea profesională.

Potrivit mesajului celor 3 comisari, amintit mai devreme, „am stabilit deja că diferenţa de salariu între femei și bărbați este o realitate nedreaptă, nejustificată și inacceptabilă. Dar, pe termen lung, această diferenţă se potenţează şi face decalajul dintre pensii și mai semnificativ: femeile au pensii cu 39% mai mici decât bărbații.”

Cei trei comisari deplâng faptul că legile europene privind egalitatea de salariu nu sunt puse în aplicare în mod satisfăcător de către statele membre. Iar la ritmul foarte lent în care se reduc aceste diferenţe ar mai fi nevoie de 70 de ani pentru a atinge egalitatea.

Cât priveşte situaţia din România, ne aflăm pe ultimul loc în Uniunea Europeană când vine vorba de egalitatea între femei şi bărbaţi.

Femeile din România continuă sa fie preferate în posturile şi sectoarele de activitate prost plătite, iar salariul lor este în mod constant mai mic decât al bărbaţilor angajaţi pe posturi similare. 


Etichete Euranet PlusComisia EuropeanăUEBruxellesFrans TimmermanssalariibarbatifemeiZiua pentru plată egală

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live