Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Marţi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

9 Octombrie 2017
Vizualizari: 699
Comentează add

La Templul Coral, din Capitală, este în plină desfăşurare un simpozion despre actele de curaj din 1942, ale elevilor evrei.

Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România

radiojurnal

Templul Coral din București. Foto: rador.ro

La Templul Coral, din Capitală, este în plină desfăşurare un simpozion despre actele de curaj, din 1942, ale elevilor evrei.

Nouă octombrie este Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, care marchează începutul deportărilor evreilor în Transnistria, în 1941.

Evreii şi romii care au murit în acea perioadă au fost comemoraţi, în această dimineaţă, la Memorialul Victimelor Holocaustului din Bucureşti.

Elisabeth Ungureanu, şeful serviciului administrativ-comunicare al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel": 

Elisabeth Ungureanu: În urmă cu 76 de ani, la 9 octombrie '41, regimul Antonescu a declanşat faza finală a distrugerii în masă a evreilor din România şi, totodată a teritoriilor administrate, practic cea mai mare parte a evreilor din Basarabia, Bucovina de Nord şi de Sud, a fost deportată în Transnistria şi zeci de mii dintre ei au murit de gloanţe, foame sau  boli epidemice. În raportul Comisiei Wiesel se consemnează faptul că peste 300 de mii de evrei, victime de origine română şi ucraineană au murit în Holocaust. În iunie 1942  a început deportarea romilor în Transnistria. Dintre cei 25 de mii de romi deportaţi, de asemenea aproape jumătate nu s-au mai întors". 

Manifestări de comemorare a victimelor Holocaustului au loc astăzi şi în alte oraşe ale ţării.


Etichete Templul Coralbucurestieste simpozion despre actele de curaj din 1942elevilor evreiZiua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din Româniatransnistriadeportarievreiromi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live