Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE Duminică, 25 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

12 Iunie 2019
Vizualizari: 218
Comentează add

Ziua Rusiei, marcată azi, este departe de a fi considerată o sărbătoare naţională de amploarea Zilei Victoriei împotriva Germaniei naziste.

Ziua Naţională a Rusiei

alexandru-beleavski-moscova

Kremlin                                        Foto: Arhivă.

Ziua Rusiei, marcată azi, este departe de a fi considerată o sărbătoare naţională de amploarea Zilei Victoriei împotriva Germaniei naziste.

Cu schimbări repetate de denumiri şi fără rădăcini în conştiinţa ruşilor, ziua aniversează un eveniment mai puţin cunoscut şi în acelaşi timp controversat din istoria recentă, pe care ni-l aminteşte corespondentul nostru la Moscova, Alexandr Beleavschi. 

Reporter: Pe 12 iunie 1990 a fost adoptată declaraţia cu privire la suveranitatea de stat a Republicii Sovietice Federative Ruse, atunci în componenţa URSS.

Expresia luptei pentru putere între preşedintele sovietic, Mihail Gorbaciov, şi cel al Rusiei, Boris Elţîn, evenimente ce au oficializat dualismul de putere de la Moscova şi a catalizat, afirmă mulţi istorici, procesul de destrămare a URSS.

În Rusia postsovietică 12 iunie a fost declarată mai întâi zi nelucrătoare şi abia în 1994, după rebeliunea nereuşită a Parlamentului împotriva preşedintelui Elţîn, a devenit oficial Ziua Naţională a Rusiei.

Autorităţile au investit serioase eforturi şi bani în crearea unei noi imagini a Zilei Rusiei, liberă de semnificaţii istorice controversate care divizau societatea, cu accent pe ideea de patriotism.

Aceasta explică şi caracterul soft al manifestărilor oficiale reduse în mod tradiţional la decernarea premiilor de stat în domeniile umanitar, al culturii şi ştiinţei şi recepţia de gală de la Kremlin.


Etichete Ziua Naţională a Rusiei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live