Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 11 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

1 Decembrie 2013
Vizualizari: 2038
Comentează add

Ziua Naţională a României a atras, în Alba Iulia, peste 2000 de oameni cu spectacole, concerte şi promisiunea unei vizite gratuite la Cetatea Alba Carolina.

Ziua Naţională a României în oraşul Marii Uniri

ilie-pintea

Peste 2.000 de oameni participă la evenimentele dedicate Zilei Naţionale în oraşul Marii Uniri, la Alba Iulia.

Manifestările au început la ora 9:30, cu depunerea coroanelor de flori la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu, ceremonie la care au luat parte membri ai guvernului, lideri ai partidelor politice, dar şi reprezentanţi ai celor două Camere ale parlamentului.

Un grup restrâns de opozanţi ai proiectului minier de la Roşia Montană a huiduit constant partidele şi instituţiile care au depus jerbe de flori, singurii primiţi cu aplauze fiind reprezentanţii Academiei Române.

După defilarea structurilor ministerului apărării naţionale şi ministerului de interne, a urmat primirea oficială a soliilor din cetăţile de Scaun ale României, care a avut loc pentru prima dată în faţa Sălii Unirii, nu în interiorul acesteia.

Printre participanţii la momentele solemne de la Alba îulia se numără şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, ce însoţeşte reprezentanţii raionului Cahul din Republica Moldova, care au semnat o înţelegere de cooperare cu judeţul Alba.

La Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia are loc un Te Deum în memoria celor care au înfăptuit Marea Unire, iar manifestările continuă cu spectacole de muzică populară, întreceri sportive şi concerte.

Festivităţile se încheie după lăsarea întunericului, când vor fi lansate 95 de lampioane, simbolizând anii scurşi de la Unirea din 1918.

La 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională a adoptat Rezoluţia prin care se consfinţea unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.


Etichete Ziua Naţională 2013Ştiri CentruAlba IuliaAlba CarolinaZiua Naţională a RomânieiZiua UniriianiversaresărbătoareceremonietricolorArmata României

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live