Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Luni, 08 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

2 Decembrie 2013
Vizualizari: 1560
Comentează add

Numeroase manifestări au marcat Ziua Naţională a României. Punctul culminant a fost Parada militară din Capitală, eveniment transmis în direct de Radio România Actualităţi.

Ziua Naţională a României Ziua Naţională a României - Conține video Ziua Naţională a României - Conține galerie foto

O paradă militară grandioasă a marcat, duminică, la Bucureşti, Ziua Naţională a României.

Toate momentele importante ale zilei, din ţară şi străinătate, au fost surprinse de reporterii Radio România Actualităţi.

Intonarea Imnului de Stat al României a reprezentat începutul paradei militare din acest an, organizată cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire.

Pe timpul intonării Imnului, în semn de salut, s-au executat 21 de salve de tun.

Au urmat ceremoniile de depuneri de coroane de flori.

Peste 2.000 de militari au defilat pe sub Arcul de Triumf din Capitală.

Evenimentul a fost prezentat pe siteul romaniaactualitati.ro în format LIVE UPDATES.

Video: Paradă militară cu ocazia Zilei Naţionale a României. Sursa: Alexandru Dolea.

Prezenţi la parada militară, preşedintele României Traian Băsescu şi omologul din Republica Moldova, Nicolae Timofti au depus o coroană de flori la Arcul de Triumf.

Dispozitivul de defilare a fost constituit din blocuri de paradă organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale ministerului apărării naţionale, ministerului afacerilor interne, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază.

Audio: Radio România Actualităţi a prezentat, în direct, parada militară. Au transmis Radu Dobriţoiu şi Bogdan Silviu Răducan.

Foto: Reporterii Radio România Actualităţi au împărţit steguleţe de Ziua Naţională a României. Sursa: Mugur Mihăiţă.

Unirea României cu Republica Moldova, "viitorul proiect de ţară"

Duminică, la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a evocat, din nou ceea ce a numit "viitorul proiect de ţară", unirea României cu Republica Moldova.

Declaraţiile au fost făcute în prezenţa preşedintelui moldovean, Nicolae Timofti, invitatul de onoare al recepţiei din acest an de Ziua Naţională.

De la eveniment au lipsit, însă, trei dintre ocupanţii primelor patru funcţii în statul român: preşedinţii celor două Camere ale parlamentului şi şeful guvernului.

Preşedintele Traian Băsescu s-a referit în discursul său la proiectul de ţară, pe care l-a anunţat zilele trecute, şi anume unirea României cu Republica Moldova.

El şi-a exprimat convingerea că cea mai mare parte a poporului român este de acord cu acest proiect.

"Nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie să ni-l asumăm şi să-l afirmăm, dacă dorim ca atunci, cândva, acest ideal să se realizeze", a spus Traian Băsescu.

Prezent la Palatul Cotroceni, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a afirmat că ţara sa doreşte să avanseze cu fermitate către spaţiul european.

"Republica Moldova este parte a culturii europene şi, bineînţeles, a celei româneşti. Stau mărturie, în acest sens, clasicii noştri comuni: Eminescu, Creangă, Alecsandri, Sadoveanu şi mulţi alţii. Vorbim aceeaşi limbă, avem aceeaşi simţire şi am trăit aceeaşi istorie tumultoasă", a declarat Nicolae Timofti.

Pe de altă parte, preşedintele Nicolae Timofti i-a mulţumit şefului statului pentru consecvenţa cu care România a pledat cauza Republicii Moldova la nivelul Uniunii Europene.

Manifestări dedicate Zilei Naţionale, în întreaga ţară

Peste 2 mii de oameni au participat la evenimentele dedicate Zilei Naţionale în oraşul Marii Uniri, la Alba Iulia.

O mie de cadre militare au defilat pe bulevardul Corneliu Coposu, din Sibiu, în faţa celor peste 10.000 de oameni, care au ales să sărbătorească Ziua Naţională a României în oraş.

GALERIE FOTO: Ziua Naţională a României a fost marcată în întreaga ţară

Aproximativ 12.000 de mureşeni – cifră record pentru un astfel de moment – au participat, la Târgu Mureş, la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României.

Sute de oameni au participat la Arad la evenimentele organizate de Ziua Naţională a României, 1 Decembrie. Manifestările au început în cursul dimineţii cu depunerea de coroane la mormintele „Corifeilor Marii Uniri”: Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop şi Ioan Suciu.

Principala ceremonie din Braşov a avut loc în Piaţa Sfatului, la ora prânzului.

În faţa a peste 1000 de oameni şi a autorităţilor locale şi judeţene, aici a avut loc o paradă militară la finalul căreia avioanele Aeroclubului Braşov au survolat Piaţa Sfatului.

Ziua Naţională a fost sărbătorită şi în Piaţa Unirii din Şcheii Braşovului, sub organizarea Juniilor braşoveni.

Peste şase mii de oameni au participat duminică, la Bistriţa, la festivităţile ocazionate de Ziua Naţională a României.

Ziua Naţională a României, sărbătorită în lume

Mai multe asociaţii de români au organizat o manifestare de Ziua Naţională într-unul din locurile simbolice din Bruxelles, cunoscut sub numele de Atomium, uriaşa structură metalică, cu o masă de peste 2500 de tone, realizată acum 55 de ani, cu ocazia Expoziţiei Mondiale din capitala Belgiei.

Cu cele 9 sfere metalice dispuse in varfurile si centrul unui cub de 100 de metri inaltime, Atominum este unul dintre cele mai cunoscute locuri din Bruxelles, vizitat anual de mii de turisti din toata lumea.

O uriaşă horă, în care s-au prins sute de persoane, s-a jucat, de Ziua noastră Naţională, în jurul imensei construcţii metalice, inspirată de structura unui atom, transmite corespondentul Radio România, Sorin Croitorescu.

Audio: Corespondenţă de la Bruxelles. Realizator Sorin Croitorescu.

Ziua Naţională a României sărbătorită la Madrid

Românii din Madrid au petrecut Ziua Naţională la un târg de produse româneşti şi s-au bucurat de un spectacol folcloric susţinut de Floarea Calotă, Mioara Velicu, Nineta Popa şi ansamblul Junii Sibiului, potrivit corespondentului Radio România, Annamaria Damian.

Evenimentul s-a desfăşurat cu sprijinul Departamentului de Politici pentru Românii de Pretutindeni şi a fost organizat în oraşul Alcalá de Henares, unde a fost prezent astăzi şi secretarul de stat Stejărel Olaru.

Audio: Corespondenţă de la Madrid. Realizator Annamaria Damian.

 Spectacol folcloric pentru românii din Madrid. Sursa: instagram.com/annamariadamian.


Etichete 1 decembrieZiua Naţională 2013Ziua UniriianiversaresărbătoareceremonieparadădefilaretricolorArmata României

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live