Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ziua mondială pentru asistenţă umanitară

La 19 august, Comisia Europeană îi onorează pe lucrătorii umanitari care şi-au pierdut viaţa sau libertatea şi pe cei care au fost răniţi în timp ce îşi desfăşurau activităţile.

EuranetPlus.

Articol de Victor Gheorghe, 20 August 2013, 13:24

Comisia Europeană, prin intermediul departamentului său de ajutor umanitar, dispune de personal care este prezent în permanenţă în locurile confruntate cu situaţii de criză din toată lumea.

Departamentul lucrează îndeaproape cu organizaţii umanitare partenere, precum agenţiile ONU specializate Crucea și Semiluna Roşie şi organizaţiile neguvernamentale.

Împreună, acestea asigură acordarea de asistenţă umanitară populaţiilor civile din toată lumea într-un mod imparţial şi nediscriminatoriu.

Accesul umanitar şi securitatea personalului umanitar sunt însă expuse unor riscuri din ce în ce mai mari.

Audio: Lucrătorii umanitari slujesc interesele umanităţii, adesea în condiţii foarte periculoase.

Într-un comunicat, Kristalina Georgieva, comisarul european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţie la situaţii de criză, afirmă că : „Ziua mondială pentru asistenţa umanitară reprezintă o ocazie de a reflecta asupra importanţei acţiunilor umanitare în ceea ce priveşte salvarea de vieţi omeneşti şi ajutarea persoanelor ori de câte ori acestea sunt în dificultate.

Lucrătorii umanitari slujesc interesele umanităţii, adesea în condiţii foarte periculoase.

Există o tendinţă alarmantă de a face din aceşti oameni dedicaţi muncii lor o ţintă.

Fac apel la părţile aflate în conflict, la guverne și la organizaţiile neguvernamentale să-i protejeze pe lucrătorii umanitari pentru ca aceştia să poată salva vieţi. – a spus Kristalina Georgieva. În utimii 10 ani, peste 880 de lucrători umanitari și-au pierdut viaţa în misiune.

Ţara cea mai periculoasă rămâne Afganistan cu peste 30 de angajaţi ai unor agenţii umanitare uciși și aproximativ 100 răpiţi sau reţinuţi în 2012.

Numai anul trecut, Comisia Europeană a ajutat peste 120 de milioane de persone din 90 de ţări, iar anul acesta acţionează cu precădere în Siria și Mali dar și în zonele din Asia afectate de inundaţii și în Sahel unde siguranţa alimentară a populaţiei este în pericol, Ziua mondială pentru asistenţa umanitară a fost instituită de Adunarea Generală a ONU în 2008.

Ea reprezintă și un moment de rememorare a evenimentelor din 19 august 2003 în care Oficiul ONU din Irak a fost bombardat şi 22 de persoane şi-au pierdut viaţa.