Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Vineri, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

22 Septembrie 2019
Vizualizari: 404
Comentează add

Circulaţia rutieră a fost suspendată azi în anumite zone din Capitală, dar şi în alte oraşe din ţară pentru a se marca astfel Ziua mondială fără maşini.

Ziua mondială fără maşini

radiojurnal

Bicicletele electrice destinate inspectorilor primăriei Sibiu. Foto: Arhivă/ Carmen Vulcan.

Circulaţia rutieră a fost suspendată azi în anumite zone din Capitală, dar şi în alte oraşe din ţară pentru a se marca astfel Ziua mondială fără maşini.

Sunt organizate activităţi care încurajează mersul pe jos sau pe bicicletă.

La Iaşi, transportul public este, astăzi, gratuit, oamenii fiind îndemnaţi să renunţe, măcar pentru o zi, la autoturisme, transmite corespondenta noastră, Cristina Vartolomei.

Reporter: Accesul maşinilor este interzis astăzi în centrul Iaşului, iar străzile au fost transformate în locuri de joacă, de plimbare sau în terenuri de sport. Prin Ziua fără mașini, autoritățile încearcă să conștientizeze populația cu privire la importanța reducerii emisiilor de gaze de eșapament, mai ales că Iașiul este unul dintre cele mai poluate orașe din țară.
-: Măcar o zi pe an să avem şi noi fără gaze de eşapament. De exemplu dacă mergi la periferia oraşului se simte că repsiri altfel, când ajungi în centru deja se simte că se îngreunează respiraţia. 
Reporter: Aveţi maşină?
-: Da. Numai ce am parcat-o şi am preferat să mergem pe jos. 
Reporter: Renunţaţi la ea pentru o zi?
-: Pentru o zi da. consider că este o chestie foarte bună, ţinând cont de poluarea care este şi numărul de maşini din ce în ce mai mare.
Reporter: Bicicleta este astăzi cel mai folosit miljoc de transport, iar cei care ştiu să meargă pe două roţi au o zonă specială în care să înveţe. În plus organizatorii pun la dispoziţie biciclete şi trotinete electrice pe care doritorii pot să le testeze. Încearcă să convingă astfel cât mai multe persoane să aleagă această variantă ecologică de transport.
- : E o măsură foarte bună pentru că se mai eliberează oraşul, e mai puţină poluare.
-: Nu sunt piste peste tot, dar dacă vrei să mergi cu bicicleta poţi să mergi.

Reporter: Toate activităţile din centrul Iaşiului se vor desfăşura până la ora 20:00.

La Sibiu, localnicii şi turiştii au putut circula astăzi gratuit cu mijloacele de transport în comun, cu ocazia Zilei Mondiale fără Maşini.

De asemenea, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului oferă intrare gratuită celor care vin pe bicicletă sau trotinetă, iar în Piaţa Mică din centrul istoric al oraşului sunt organizate diferite activităţi sportive.

Pe mai multe străzi s-a închis circulaţia auto, iar Primăria a lansat un concurs pentru copii, în care cei mici sunt provocaţi să parcurgă două trasee prestabilite din Grădină Zoologică şi să posteze fotografii pe site-urile de socializare, transmite corespondenta noastră, Carmen Vulcan. 


Etichete masinimarcare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live