Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Miercuri, 26 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Izabela Aivăncesei

14 Mai 2019
Vizualizari: 498
Comentează add

Zeci de bucureșteni cu candele și lumânări aprinse s-au adunat în Piaţa Revoluţiei din Capitală pentru a doua ediţie a manifestării dedicate martirilor temniţelor comuniste.

Ziua martirilor temniţelor comuniste

izabela-aivancesei

Foto: Arhivă/Simona Şerbănescu.

Zeci de bucureșteni cu candele și lumânări aprinse s-au adunat în  Piaţa Revoluţiei din Capitală pentru a doua ediţie a manifestării memoriale dedicate martirilor temniţelor comuniste.

 

Luptătorii anticomunişti şi urmaşii acestora, împreună cu mai multe organizaţii ale societăţii civile, au luat iniţiativa acestei adunări comemorative, pentru prima oară în anul 2018. 

 

Clădirea Ministerului de Interne a reprezentat, după 1948, unul dintre centrele de detenţie şi anchetă ale Securităţii, mii de opozanţi ai regimului comunist fiind torturaţi în temutele celule din subteranele clădirii.

 

În deschiderea adunării, un sobor de preoţi au oficiat o slujbă de pomenire. Pe un ecran au fost proiectate chipurile celor trecuţi prin temniţele comuniste, iar evenimentul s-a încheiat cu un marş al Memoriei, participanţii purtând lumini, ca simbol al nestinsei amintiri a celor sacrificaţi în închisorile şi lagărele comuniste.

 

În expunerea de motive a Legii 127/2017, se arată că această zi a fost aleasă în amintirea celui mai mare val de arestări politice din istoria României (noaptea de 14 mai 1948). Aproximativ zece mii de tineri, foarte mulţi dintre ei studenţi, au fost arestaţi în acea noapte, în baza unui plan al autorităţilor comuniste, umplând puşcăriile şi lagărele de exterminare.


Etichete martiritemniţecomunism

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live