Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

31 August 2018
Vizualizari: 627
Comentează add

Ziua limbii române este sărbătorită, astăzi, peste tot în ţară, prin dezbateri, recitaluri de poezie, expoziţii, filme, concerte.

"Ziua Limbii Române", sărbătorită în țară

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Foto: Arhivă.

Ziua limbii române este sărbătorită, astăzi, peste tot în ţară, prin dezbateri, recitaluri de poezie, expoziţii, filme, concerte.

Orchestra Metropolitană Bucureşti, Orchestra de Cameră Radio şi Camerata Elite vor susţine momente artistice, de astăzi şi până duminică, între orele 17,00 şi 22,00, la Casa Artelor "Dinu Lipatti" din Capitală.

Tot la Bucureşti, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, începe, la ora 13,00, dezbaterea "Limba Română - un veac de eternitate".

Evenimente speciale sunt organizate şi la Iaşi, Cluj-Napoca, Ploieşti şi, desigur, Braşov, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus, organizat de Radio România.

Academia Română şi Academia de Ştiinţe a Moldovei organizează împreună, la Chişinău, sesiunea de "Lecturi academice" dedicată sărbătorii naţionale "Ziua Limbii Române".

La solicitarea Mihaelei Helmis, academicianul Eugen Simion, preşedintele Secţiei de literatură şi filologie a Academiei Române, sintetizează prelegerea pe care o va susţine la sesiunea de comunicări "Cultura naţională şi provocările globalizării".

Reporter: Eminescu ne face să ne simţim ai lumii, dar dvs voribiţi despre pericolele globalizării în cultură.

Eugen Simion: E adevărat, de Ziua Limbii Române vorbesc despre limba română şi cultura naţională şi atunci lărgesc puţin subiectul şi spun ce cred eu despre raportul dintre cultură naţională şi provocările globalismului, că sunt. Întrebarea pe care mi-o pun, şi nu sunt singurul, ce se întâmplă cu limba română, ce se întâmplă cu cultura naţională. Francezii evită cuvântul globalism, îi spun mondializare, pentru că globalismul implică noţiunea de uniformizare. Or, este consecinţa de care noi ne temem. Culturile nu trebuie să se unifice. Cultura naţională este o entitate, o matrice care nu trebuie să dispară. Nu este cultură europeană, în sine. Este o sumă a culturilor naţionale. Nu îi cred pe cei care, sunt şi români, cred că ei nu se simt bine dacă mai scriu în limba română sau despre subiecte româneşti, ei trebuie să devină universali.


 


Etichete Ziua limbii româneOrchestra Metropolitană BucureştiOrchestra de Cameră Radio şi Camerata EliteAcademia Română şi Academia de Ştiinţe a Moldoveieugen simion

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live