Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTERPELĂRI PARLAMENTARE Luni, 28 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

31 August 2017
Vizualizari: 796
Comentează add

"Ziua Limbii Române" este marcată astăzi atât în ţară cât şi în marile oraşe ale lumii unde au loc acţiuni, în centrele Institutului Cultural Român.

"Ziua Limbii Române", marcată atât în ţară cât şi în marile oraşe ale lumii

radiojurnal

Foto: Arhivă.

"Ziua Limbii Române" este marcată astăzi atât în ţară cât şi în marile oraşe ale lumii unde au loc acţiuni, în centrele Institutului Cultural Român.

La Bucureşti, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni organizează, în colaborare cu Academia Română, o dezbatere cu tema "Renaşterea şi reînnoirea limbii române în diaspora".

La eveniment participă reprezentanţi ai Guvernului României, profesori, lectori, personalităţi implicate în promovarea peste hotare a limbii române.

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac: Comunităţile istorice ale României sunt în continuă dezvoltare şi, dincolo de aspectele demografice, de aspectele sociale, trebuie să realizăm că limba română, ieşită din arealul ei de formare modernă şi de evoluţie modernă, este astăzi în faţa unor încercări extraordinare şi cred foarte mult după ce mergem şi dăm manuale de limba română copiilor care astăzi învaţă peste tot limba română cred că avem din ce în ce mai multă nevoie de vocile lingviştilor, de vocile scriitorilor, ale profesorilor de limba română, ale academicienilor. Avem nevoie de cupola acestei instituţii pentru a explica importanţa limbii materne.

"Ziua limbii române", sărbătorită la Institutul Cultural Român de la Madrid

Zeci de spanioli se înscriu în fiecare toamnă şi primăvară la cursurile de limba română organizate de Institutul Cultural Român de la Madrid, atât în capitala Spaniei, cât şi la Barcelona sau Valencia. De asemenea, limba română se predă în Spania în cadrul lectoratelor de la universităţile din Granada, Sevilla, Salamanca şi Barcelona, prin Institutul Limbii Române.

Reporter: Annanaria Damian - ICR Madrid îşi aşteaptă vizitatorii astăzi până la ora 20:00, cu cărţi gratuite în limba română, ateliere de conversaţie şi de cunoaştere a limbii române, cu o cafea şi cu informaţii despre aceste cursuri, care încep în luna octombrie. În sesiunile de toamnă şi primăvară se înscriu constant între 80-100 de cursanţi la Madrid, iar aceştia sunt fie spanioli interesaţi să înveţe limba română, pentru că au relaţii apropiate sau de familie cu români, fie pasionaţi de limbile romanice, fie studiază limba română pentru că se pregătesc să devină traducători.

Prezenţa mare a românilor din Spania este un avantaj în promovarea limbii române, a remarcat, într-un interviu pentru Radio România, directorul ICR Madrid, Ion Anghel, dar şi interesul spaniolilor pentru limba română este în creştere. Institutul Cultural Român de la Madrid dispune de o bibliotecă foarte importantă, cu peste 3.500 de volume, care cuprind, în afară de cele mai noi titluri, şi clasici ai literaturii române, dar şi albume de artă, dar pune la dispoziţie şi traduceri un limba spaniolă ale celor mai importante apariţii româneşti. Şi, în plus, oferă o importantă colecţie de ziare de cultură din România şi de filme care se pot consulta, respectiv viziona aici, la ICR, în Madrid.


Etichete ziua limbii romaneAndreea PăstârnacInstitutul Cultural RomânMadrid

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live