Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor

Vineri, de Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor, spunem: "Ajunge!".

Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor

Articol de Laurenţiu Văduva, 25 Noiembrie 2016, 07:34

Vineri, de Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor, spunem: "Ajunge!".

Este mesajul principal adresat Europei şi întregii lumi într-o declaraţie comună semnată de mai mulţi comisari europeni.

Când vorbim de violenţa la adresa femeilor, chiar şi statisticile europene arată îngrijorător.

AUDIO: Europa la zi.

La nivelul Uniunii Europene fenomenul este încă larg răspândit.

Una din 3 femei cu vârsta de cel puţin 15 ani a căzut pradă violenţelor sexuale sau fizice, una din trei a fost ţinta unui comportament abuziv din punct de vedere psihologic din partea partenerului, una din cinci femei a fost ameninţată, urmărită sau initimidată, mai mult de jumătate din femeile din Uniunea Europeană au fost hărţuite sexual.

Chiar şi în cazul femeilor aflate în înalte funcţii de conducere - aşa-numitul top management - 3 din 4 au fost ţinta hărţuirii sexuale şi una din 20 de femei a fost violată. Violenţa împotriva femeilor a costat Uniunea Europeană, numai în anul 2014, 226 de miliarde de euro (din cauze precum absenţa de la lucru a femeilor abuzate, costuri în sistemul de sănătate, juridice şi de asistenţă socială).

Declaraţia este semnată de Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, comisarii Johannes Hahn, Neven Mimica, Dimitris Avramopoulos, Christos Stylianides, Věra Jourová, Tibor Navracsics şi Julian King.

Căutăm să punem capăt acestei situații - spun ei. Proiectele noastre umanitare legate de violența bazată pe gen vor aduce o schimbare în viața a circa 3,4 milioane de persoane din lume.

În cadrul Planului de acțiune al Uniunii pentru egalitatea de gen în relațiile externe (2016-2020), se va investi în continuare în femei și tinere din toată lumea cărora li se încalcă drepturile.

În același timp, vom lua măsuri pentru a garanta că femeile și fetele care ajung în UE pentru a fugi din calea conflictelor, a persecuției sau a instabilității și sărăciei au acces la îngrijiri medicale, asistență juridică și sprijin psihosocial și post-traumatic dacă au fost victime ale discriminării și violenței.

Vera Jourova, Comisar European pentru Justiţie, Consumatori şi Egalitate de Gen, a avut iniţiativa de a dedica anul 2017 opririi violenţei la adresa femeilor.

Împreună cu statele membre, instituţiile Uniunii Europene şi alte organizaţii, anul viitor va fi organizat un cadru de acţiuni coordonate în acest domeniu.

Au fost alocaţi 10 milioane de euro pentru a susține măsurile locale de prevenire a violenței împotriva femeilor și pentru a oferi sprijin victimelor din Uniunea Europeană.