Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Duminică, 19 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

7 August 2010
Vizualizari: 2622
Comentează add

Din 1976, 13 august a devenit ziua internaţională a stângacilor, încercăndu-se în acest fel eliminarea discriminărilor.

Ziua internaţionala a stângacilor

razvan-stancu

Preşedintele american Barack Obama, unul dintre "stângacii" celebrii.

Ziua internaţională a stângacilor va fi marcată în data de 13 august, relatează Agerpres citând AFP.

Cu începere din 1976, prin oficializarea zilei internaţionale a stângacilor, se încearcă să se conştientizeze problemele acestora într-o lume gândită de dreptaci.

  

Potrivit expertei austriece Andrea Hayek-Schwarz, ''noi rămânem o parte frustrată a populaţiei, iar produsele pentru stângaci, precum cuţite, foarfeci sau chiar instrumente muzicale, sunt rare şi scumpe''.


Deşi există stângaci celebri, printre care Iulius Cezar, Charlie Chaplin şi Barack Obama, în general ei rămân ''frustraţi într-o lume gândită de dreptaci'', a mai adăugat pedagogul austriac de 47 de ani, specializat în reeducarea stângacilor obligaţi să fie dreptaci.


Siteul lesgauchers.com estimează la 8% în medie numărul stângacilor din lume - 1% în Extremul Orient şi 13% în ţările occidentale.


Experta Andrea Hayek-Schwarz insistă asupra rolului părinţilor pe lângă cea a sensibilizării profesorilor privind problema stângacilor, ''dacă un copil mănâncă, salută şi apucă spontan ceva cu mâna stângă, este de datoria părinţilor să încurajeze copilul să se servească de stânga, care pare dominantă'', a spus ea.


Deseori stângacii convertiţi în dreptaci au probleme de concentrare, memorie sau de învăţare, nefiind la întregul lor potenţial, spune pedagogul austriac.

Potrivit acesteia procesul de reeducare în vederea folosirii mâinii stângi pentru un stângaci obligat să fie dreptaci poate dura între 6 luni şi 2 ani, în funcţie de vârsta persoanei respective.


În Europa, de aproximativ 20 de ani s-a renunţat la obligarea copiilor de a scrie exclusiv cu mâna dreaptă, afirmă Andrea Hayek-Schwarz.


Etichete stângaciinternaţionalbarack ObamaAndrea Hayek-Schwarzpedagog

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live