Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ziua Internaţională a Pământului

Comisarul european pentru Mediu, Janez Potočnik, a prezentat iniţiativa elaborată de Executivul de la Bruxelles, intitulată “Capitale Europene Verzi".

EuranetPlus.

Articol de Arina Petrovici, 23 Aprilie 2013, 10:15

Luni a fost Ziua Internaţională a Pământului, marcată de miliarde de locuitori ai planetei prin evenimente având ca temă efectele schimbărilor climatice.

Cu acest prilej, Comisarul european pentru Mediu, Janez Potočnik, a prezentat iniţiativa elaborată de Executivul de la Bruxelles, intitulată “Capitale Europene Verzi”.

Ziua Pământului a fost înfiinţată de către senatorul american Gaylord Nelson, în anul 1970, când Statele Unite s-au confruntat cu o creştere rapidă a preţurilor la carburanţi şi cu un nivel din ce în ce mai ridicat al poluării aerului.

De-a lungul timpului, Ziua Pământului a devenit o ocazie pentru organizarea unor acţiuni de conştientizare la nivel global, menite să identifice modalităţile cele mai eficiente de protejare a mediului înconjurător.

Iar din 2009, data de 22 aprilie a fost declarată Ziua Internaţională a Pământului de către Organizaţia Naţiunilor Unite, devenind sărbătoarea oficială a planetei şi expresia comună a dorinţei oamenilor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat şi mai verde.

AUDIO: Ziua Pământului.

Ziua Internaţională a Pământului a constituit un prilej de întâlnire a miniştrilor Mediului din Uniunea Europeană. Timp de două zile, aceştia discută, la Dublin, o serie de probleme legate de mediu, de schimbările climatice şi de economia verde – obiective importante ale agendei preşedinţiei irlandeze în exerciţiu a Uniunii Europene.

Ministrul irlandez al Mediului Phil Hogan afirmă că „dezvoltarea unei pieţe unice funcţionale a produselor ecologice este o parte esenţială a strategiei pentru o Europă care să-şi folosescă resursele eficient, care să fie atentă la schimbările climatice şi care să aibă un viitor cu emisii reduse de carbon”.

Acest consiliu informal, care va continua şi marţi la Dublin, reprezintă – potrivit ministrului Hogan – o excelentă oportunitate pentru o discuţie la nivel politic care să înregistreze progrese către o economie verde şi o utilizare chibzuită a resurselor.

Marţi, cei 27 de miniştri ai Mediului se vor întâlni cu cei ai Energiei şi, alături de Comisarul european pentru Mediu, Janez Potočnik, şi de cel pentru Acţiuni Climatice, Connie Hedegaard, vor analiza Strategia Uniunii Europene pentru Adaptarea la Schimbările Climatice.

Punctul de plecare va fi un schimb de opinii politice cu privire la documentul verde al Uniunii Europene, care are ca obiectiv conturarea cadrului de politici energetice şi climatice până în anul 2030.