Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BURSA DE UMOR Luni, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adrian Lungu, Sălaj

21 Februarie 2017
Vizualizari: 731
Comentează add

La 21 februarie este marcată în fiecare an Ziua Internaţională a Limbii Materne, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică şi culturală.

Ziua Internaţională a Limbii Materne

adrian-lungu-salaj

 Foto: UNESCO

La 21 februarie este marcată în fiecare an Ziua Internaţională a Limbii Materne, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică şi culturală.

UNESCO a proclamat manifestarea în 1999, iar data a fost aleasă pentru că în 1952, în această zi, studenţii care demonstrau pentru recunoaşterea limbii lor materne, bangali, ca limbă naţională a Pakistanului, au fost ucişi de poliţie la Dhaka, astăzi capitala Bangladeshului.

Profesorii şi bibliotecarii atrag atenţia că limba română este tot mai plină de cuvinte împrumutate, cele mai des întâlnite provenind din limba engleză. 

Tot mai mulţi tineri utilizează cuvinte în limba engleză în vorbirea curentă, considerând că este la modă să fii 'safe' şi nu în 'siguranţă' sau să spui 'o, my God' în loc de 'o, Dumnezeule'.

Profesorii şi iubitorii literelor consideră situaţia aberantă. 

Liviu Gârbea, doctor: "Uitaţi-vă cum se exprimă foarte mulţi din tinerii de astăzi, chiar şi mai puţin tineri.

"Uitaţi-vă la dialogurile care au loc la diverse întâlniri, întruniri ş.a.m.d. Este de speriat! Se vede că nu se mai face limba română, exact aşa cum se vede că a fost desfiinţat învăţământul profesional. Se vede că nu se face gramatică. Este înfiorător! Se plâng profesorii de limbă română şi nu numai". 

Cadrele didactice recunosc că limba română a mai fost influenţată, dar nu atât de mult ca şi acum. 

Manifestări dedicate Zilei Internaţionale a Limbii Materne au avut loc, astăzi, la Apşa de Mijloc, în Transcarpatia, unde peste o sută de elevi şi cadre didactice au participat la concursuri literare şi artistice din lirica scriitorilor români. 

Ziua a fost marcată şi la Bucureşti la Teatrul de Comedie, prin spectacolul "Blues şi poezie. La Comedie", în care s-au citit poeme scrise în limbile minorităţilor naţionale.
 


Etichete Ziua Internaţională a Limbii MaterneUNESCOdiversitate lingvistică şi culturală

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live