Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Tatal nostru * Imnul national Miercuri, 08 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Bogdan Silviu Răducan

17 Aprilie 2015
Vizualizari: 1052
Comentează add

Interviu cu Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior dr. Dumitru Scarlat

Ziua Forţelor Terestre Române Ziua Forţelor Terestre Române - Conține audio

bogdan-silviu-raducan

Generalul-maior dr. Dumitru Scarlat la exerciţiul multinaţional "Saber Junction 15"

23 aprilie, este ziua în care militarii din forţele terestre, sărbătoresc ziua categoriei de forţe, al cărei patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - Purtătorul de Biruinţă.

Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul maior dr. Dumitru Scarlat, a acordat cu acest prilej un interviu colegei noastre Andreea Popescu, în care a vorbit despre militarii pe care îi comandă, instrucţie, dotare tehnica, realizări şi perspective.
 

 

Reporter Andreea Popescu: Domnule general care sunt obiectivele prioritare ale Forţelor Terestre în anul 2015?
 

General-maior dr. Dumitru Scarlat: Principalul obiectiv al nostru pentru 2015 este acela de a ne instrui să ne apărăm ţara. În sensul acesta ne-am planificat foarte multe activităţi, în mod deosebit în teren, pe timp de zi şi pe timp de noapte, astfel încât să ne putem instrui personalul. Cel de al doilea obiectiv prioritar este pregătirea militarilor care participă la misiuni internaţionale şi aici fac referire atât la ofiţerii de stat major din comandamente cât şi la ostaşii care desfăşoară misiuni în mod deosebit în teatrele de operaţii. Teatrul de operaţii din Afganistat constituie o prioritate, apoi Balcanii de Vest cât şi celelalte misiuni ale Uniunii Europene sau ale ONU. Participăm cu ofiţeri şi subofiţeri şi în cadrul acestor misiuni. Cel de al treilea obiectiv pe care îl avem în atenţie este o continuare la ceea ce s-a întâmplat anul trecut în mod deosebit.

În anul 2014, bugetul Forţelor Terestre a crescut semnificativ, iar majoritatea fondurilor pe care le-am primit au fost direcţionate de mentenanţa echipamentelor. Este foarte important ca echipamentele pe care le avem să fie în stare de operativitate şi am repartizat fonduri pentru mentenanţă. Am realizat paşi importanţi în 2014, şi de aceea şi în 2015, continuăm să îmbunătăţim starea de operativitate a echipamentelor. Echipamentele din Forţele Terestre nu sunt noi şi atunci este nevoie de un efort şi de priceperea personalului din Forţele Terestre de specialitate astfel încât aceste echipamente să poată fi folosite în condiţii foarte bune.

AUDIO: Interviu cu şeful Statului Major al Forţelor Terestre, gl-mr dr. Dumitru Scarlat:

Un alt obiectiv prioritar pentru noi este întreţinerea a tot ceea ce sistemul militar ne-a pus la dispoziţie, fucţionarea în bune condiţii a acestora astfel încât noi să ne putem desfăşura. Avem în atenţie şi învăţământul militar şi aici aş dori să fac referire la faptul că eu sunt mândru de dascălii pe care îi avem în Colegiile Militare Naţionale şi de elevii din aceste colegii care au avut promovabilitate aproape de 100% la examenele de bacalaureat. De asemenea, mă duce gândul şi la personalul didactic din Academia Forţelor Terestre, din şcolile de aplicaţii, care depune o muncă foarte bună astfel încât studenţii noştri să termine aceste cursuri cu rezultate remarcabile şi eu îi apreciez foarte mult pentru ceea ce fac.

Suntem interesaţi de realizarea unui climat de muncă în Forţele Terestre, serios cu responsabilităţi foarte clare şi cu ordine şi disciplină care sunt specifice în mod deosebit militarilor.

 Reporter: Vorbiţi-ne despre înzestrarea cu tehnică militară şi armament.

Dumitru Scarlat: În ultimii ani, Armata Română şi-a îndreptat mai mult atenţia către Forţele Aeriene şi către Forţele Navale şi au fost realizate obiective importante. Considerăm noi că este rândul ca şi Forţele Terestre să primească echipamente noi pe lângă cele pe care le-am primit până acum. În primul rând mă gândesc foarte mult la transportoarele blindate.

Noi am reuşit să finalizăm achiziţia unor transportoare performante şi fac referire aici la „Piranha”, astfel încât un batalion din cadrul Brigăzii 2 Infanterie de la Craiova să fie înzestrat în totalitate cu aceste transportoare. Trebuie să ne gândim şi la celelalte structuri din Forţele Terestre care trebuie înzestrate cu transportoare noi.

Am făcut o analiză la ceea ce s-a discutat anul acesta referitor la asigurarea către forţele armate a unui buget de 2% din PIB, începând cu anul 2017, pentru zece ani. Noi apreciem foarte mult lucrul acesta. Considerăm că în cadrul Forţelor Terestre, în această perioadă de zece ani, echipamentele noastre majore vor fi schimbate în totalitate. Ceea ce este un lucru foarte bun pentru că este lesne de înţeles, câmpul de luptă modern necesită şi echipamente noi, echipamente care să facă faţă noilor situaţii şi noi suntem interesaţi, ca şi ostaşi, să avem echipamente foarte bune.

Ne gândim şi la mijloacele antitanc şi la mijloacele de luptă împotriva aeronavelor, deasemenea la mijloacele de artilerie de toate categoriile şi suntem interesaţi ca aceste echipamente, în primul rând, cele pe care le avem să fie întreţinute în condiţii foarte bune ca să putem opera cu ele, iar pe de altă parte să fie schimbate în funcţie de bugetul pe care îl primim pentru a ne putea instrui şi să ne apărăm ţara cu echipamente adecvate.

Reporter: Situaţia geopolitică a fost destul de tensionată la începutul anului, iar acest fapt se reflectă şi în angajamentele asumate de România. Au survenit modificări în privinţa programului de pregătire pentru militarii din Forţele Terestre?

Dumitru SCARLAT: Şi pentru militarii din Forţele Terestre ca şi pentru ceilalţi militari din celelalte categorii de forţe, anul acesta, programul a fost stabilit în funcţie de situaţia pe care o avem noi la flancul de Est al Alianţei Nord Atlantice.

Făcând referire tot la instrucţie, pentru că aceasta este cea care ne ajută pe noi să ne pregătim să ne apărăm ţara, aşi dori să vă spun că anul acesta, mai mult decât în anii precedenţi, am planificat şi suntem în curs de planificare a multor activităţi în mod deosebit în poligoane. La aceste activităţi noi i-am invitat şi pe partenerii noştri din Alianţa Nord Atlantică şi partenerii noştri strategici. Armata Statelor Unite din Europa a trimis ostaşi şi are planificaţi ostaşi la majoritatea exerciţiilor noastre.

Suntem în curs de desfăşurare cu un exerciţiu foarte important cu partenerii noştri strategici în poligonul Smârdan. Acest exerciţiu va continua în luna mai în poligonul Cincu şi de asemenea şi în celelalte poligoane ale noastre şi în mod deosebit în poligonul din Babadag. Desfăşurăm împreună aceste exerciţii, avem la aceste exerciţii promisiuni că participă şi partenerii noştri englezi, partenerii canadieini şi avem şi anul acesta militari din Armata Republicii Moldova - avem relaţii foarte bune cu aceştia. Continuăm aceste exerciţii şi vreau să vă mai spun că fiecare batalion din cadrul Forţelor Terestre participă anul acesta la un exerciţiu de amploare. Este foarte important să desfăşurăm în teren ceea ce noi am învăţat din cărţi şi să vedem exact realitatea, ceea ce se întâmplă în poligoanele noatre. Sunt exerciţii complexe pe care noi le-am planificat, le pregătim cu mare atenţie şi sunt ferm convins că se vor desfăşura în condiţii bune. De asemenea, participăm şi la exerciţii în afara graniţelor ţării şi aici fac referire în mod deosebit la poligoanele din Hohenfels şi Grafenwohr din Germania unde noi avem şi acum ostaşi la pregătire şi suntem foarte bucuroşi că putem adăuga la cele trei poligoane ale noastre importante Cincu, Babadag şi Smârdan celelalte două din Germania şi ne instruim în comun cu ostaşi ai ţărilor din NATO.

Reporter: Domnule general numărul militarilor români care participă în misiuni în teatrele de operaţii s-a redus considerabil odată cu încheierea misiunii ISAF. Cum va fi valorificată experienţa acumulată de militarii care au participat la astfel de activităţi?

Dumitru SCARLAT: În cadrul misiunii ISAF noi am rotit batalioanele din Forţele Terestre şi într-adevăr am avut o perioadă când în Teatrele de Operaţii, în mod deosebit în Afganistan, am avut în jur de 2000 de ostaşi.

Odată cu încheierea misiunii ISAF şi declanşarea misiunii Resolute Support, în acest an, numărul de ostaşi din Afganistan a scăzut şi la această dată noi avem 504 militari acolo, un batalion de manevră care îşi desfăşoară misiunea în zona Kandahar. Referitor la întrebarea dumneavoastră, doresc să vă spun că noi identificăm lecţii în mod deosebit din aceste misiuni. Aceste lecţii se regăsesc ulterior în analizele noastre, sunt transpuse în regulamentele şi procedurile noastre de operare şi tot ceea ce am învăţat în misiunile acestea internaţionale noi desfăşurăm ulterior în cadrul exerciţiilor pe care le planificăm şi le executăm în poligoanele de care v-am vorbit.

Aşadar, tot ceea ce s-a învăţat se transpune acum în practică şi aceste învăţăminte se vor regăsi în procedurile noastre şi de asemenea în cerinţele operaţionale pentru echipamentele pe care noi ni le dorim pentru militarii din forţele terestre.

Reporter: Pentru că în curând vom sărbători Ziua Forţelor Terestre aveţi un mesaj pentru militarii din subordinea dumneavoastră?

Dumistru SCARLAT: Sigur că da! 23 aprilie are dublă semnificaţie pentru militarii şi personalul civil din Forţele Terestre. Noi suntem în majoritate creştini ortodocşi şi îl sărbătorim pe Sf. Gheorghe care este ocrotitorul forţelor terestre şi pe de altă parte este aniversarea noastră.

La ceas aniversar eu mai întâi mă duc cu gândul la cei care s-au jertfit astfel încât noi să avem ţara pe care ne-am dorit-o şi cu pioşenie şi cu profund respect mă gândesc la ei. De asemenea, mă gândesc la cei care au rămas după cei care şi-au dat viaţa pentru libertatea ţării şi vreau să le transmit gândul meu bun şi faptul că Ministerul Apărării Naţionale începând de la domnul ministru, de la Şeful Statului Major General, suntem interesaţi de bunul trai al acestora şi vrem să facem absolut totul încât lor să le fie bine.

În ce priveşte ostaşii din forţele terestre, personalul didactic din instituţiile de învîţământ, elevii, studenţii, personalul civil contractual, eu doresc să le mulţumesc pentru efortul pe care îl fac zi de zi astfel încât activităţile noastre să se desfăşoare în condiţii foarte bune. Apreciez responsabilitatea, apreciez implicarea în rezolvarea tuturor problemelor încât rezultatele să fie de excepţie. Aşadar, le mulţumesc foarte mult pentru acest efort, le doresc din suflet multă sănătate, pentru că dacă suntem sănătoşi putem realiza orice, şi împliniri personale şi profesionale pe care ni le dorim cu toţii.

La Mulţi Ani Forţelor Terestre Române!
 


Etichete Ora ArmateiForţele TerestreDumitru Scarlat

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live