Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ziua Europeană a Limbilor, evenimente organizate în UE

Ziua Europeană a Limbilor este marcată vineri printr-o serie de evenimente organizate pe tot continentul.

Ziua Europeană a Limbilor, evenimente organizate în UE
Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 27 Septembrie 2014, 19:51

Ziua Europeană a limbilor este organizată încă din anul 2001, sub coordonarea Consiliului Europei, alături de Comsia Europeană şi Centrul european pentru limbi moderne.

Prin acest eveniment se doreşte , promovarea diversității culturale și lingvistice și încurajarea învățării limbilor străine .

Multilingvismul poate oferi oportunități de angajare și poate deschide porți către noi aventuri, a declarat comisarul de profil, Andoroulla Vassiliou.

Comisarul a amintit importanţa noului programului educaţional de schimb de experienţă Erasmus Plus, prin care în jur de patru milioane de perosane vor putea să studieze, să participe la cursuri de formare, să predea sau să desfășoare activități de voluntariat în străinătate.

Audio: Ziua Europeană a Limbilor, evenimente organizate în UE.

La Budapesta ziua este marcată printr-un bar care oferă... cocktailuri cu tematică europeană, la Zagreb și Vilnius sunt organizate concerte, la Berlin cursuri de limbi străine în biblioteci.

La Londra, organizatorii au pregătit o vânătoare de comori bazate pe limbi străine, iar la Amsterdam un adevărat Festival.

În România, Reprezentanţa Comisiei Europene a organizat vineri, la Bucureşti o conferinţă, în parteneriat cu două asociaţii care reprezintă interpreţii şi traducătorii.

Sâmbătă, la grădinile Verona din Capitală, se vor organiza lecţii demonstrative gratuite de cehă, germană, engleză, spaniolă, italiană, turcă sau maghiară.

La standuri vor avea loc diferite concursuri şi vor putea fi gustate mâncăruri tradiţionale, precizează organizatorii. Seria evenimentelor va continua şi la începutul lunii viitoare, la Iaşi, în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere .

Potrivit statisticilor Comisiei Europene, în Uniune sunt 24 de limbi oficiale, în jur de 60 de limbi regionale și minoritare și peste 175 de limbi utilizate de migranți.