Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ziua eroilor marcată în Bucureşti şi în ţară

Ziua Eroilor a fost comemorată de Înălţarea Domului, în majoritatea garnizoanelor din ţară, unde au avut loc ceremonii militare şi religioase organizate de ministerul apărării naţionale.

Ceremonii de Ziua Eroilor. Foto: Arhivă Agerpres

Articol de Cristina Ghioca, 02 Iunie 2011, 13:39

Ziua Eroilor a fost comemorată joi, de Înălţarea Domnului, în majoritatea garnizoanelor din ţară, unde au avut loc ceremonii militare şi religioase organizate de ministerul apărării naţionale.

Bucureşti

În capitală, au fost depuse coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol, la Monumentul Eroilor din al Doilea Război Mondial şi la cel al eroilor militari căzuţi la datorie în teatrele de operaţii, precum şi la Cimitirul Eroiii Revoluţiei, ne-a transmis redactorul România Actualităţi, Radu Dobriţoiu.

Popeşti Leordeni

Mai multe asociaţii ale revoluţionarilor din Bucureşti şi Timişoara, au organizat un pelerinaj la Popaşti Leordeni, pentru a cinsti memoria eroilor timişoreni ucişi în decembrie 1989 şi arşi la crematoriul cenuşa din Bucureşti, transmite reporterul România Actualităţi, Olga Sandu.

Pe locul unde cenuşa acestor 43 de martiri a fost aruncată într-un canal la Popeşti Leordeni, s-a ridicat o biserică de lemn suspendată pe nişte piloni şi purtând hramul Înălţara Domnului.

Cu acest prilej a avut loc inaugurarea întregului edificiu în care se vor face doar slujbe de pomenire, care vor fi oficiate de ortodocşi cât şi catolici.

În prezenţa a numeroase oficialităţi şi a locuitorilor s-a oficiat o slujbă religioasă, iar în alocuţiunile lor cei care le-au rostit au precizat că între valorile neamului fac parte şi aceşti eroi, iar întregul ansamblu de la Popeşti Leordeni se înscrie într-un loc de pelerinaj pentru pioasa aducere aminte.

Galaţi

După ce, în prima parte a zilei, reprezentanţi ai instituţiilor publice locale şi politicieni au depus coroane de flori la monumentele eroilor din şase puncte din municipiu, începând cu ora 13.00, câteva sute de clerici şi mireni au participat la un pelerinaj de rugăciune consacrat Înălţării Domnului şi Zilei Eroilor Neamului.

Potrivit reporterului România Actualităţi, Maria Mândiţă, alaiul, format din preoţi şi diaconi ai Eparhiei Dunării de Jos, cinul monahal, seminarişti, credincioşi, militari, fanfara "Valurile Dunării"şi însoţit de steguri bisericeşti a fost condus de arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian Crăciun pe traseul biserica "Înălţarea Domnului" - bulevardul George Coşbuc - până la Monumentul Eroilor din Cimitirul Eternitatea.

Aici, ca în fiecare an, are loc slujba de pomenire în memoria eroilor, după care reprezentanţii autorităţilor locale, partidelor politice şi instituţiilor publice depun coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor Români, la cimitirele militarilor germani, francezi, ruşi, italieni, greci şi englezi şi la mormintele sublocotenenţilor eroi Ionuţ Cosmin Sandu şi Marius Covrig, căzuţi în Afganistan.

Harghita

Peste 1000 de români din Topliţa şi împrejurimi au adus un omagiu eroilor căzuţi pe câmpul de luptă în primul război mondial, într-una dintre cele mai sângeroase bătălii pentru reîntregirea României.

Cu toate ca a trecut aproape un secol de atunci, traditia nu a putut fi indepartata de localnici.

Mulţi dintre participanţi sunt urmaşi ai celor care au căzut în luptele din trecătorile din Carpaţi.

La baza mausoleului de la Secu sunt înmormântaţi 771 de soldaţi căzuţi în primul război mondial, iar în cinstea lor au fost depuse, într-un cermonial militar şi relogios, zeci de coroane şi jerbe în memoria jertfei lor.

Potrivit reporterului România Actualităţi, Angela Bârsan, după parada militară, oamenii merg pe o păşune aflată la marginea pădurii, în apropierea mausoleului la o serbare câmpenească ce ţine până noaptea tarziu.

Maramureş

Ziua Eroilor este marcată la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet cu o serie de manifestări dedicate celor care au trecut prin închisorile comuniste si deportărilor sau care au luptat împotriva comunismului.

În incinta memorialului se desfăşoară o conferinţă pe tema deportărilor, se lansează noi volume de cărţi despre detenţiile comuniste şi se vernisează expoziţia cu tema "Rusaliile Negre, deportările în Bărăgan".

Manifestările, organizate de Fundaţia Academia Civică, se încheie cu un moment de reculegere în Cimitirul săracilor, de la marginea Sighetului, unde preoţi ortodocşi şi de alte confesiuni religioase oficiază un parastas de pomenire, ne-a transmis reporterul Radio România, Adrian Marchiş.

Mehedinţi

Memoria eroilor români căzuti pe câmpurile de luptă a fost cinstită şi la Drobeta-Turnu-Severin.

De la ora 12.00, jandarmi, poliţişti şi pompieri, alături de reprezentanţii celorlalte instituţii au participat la manifestările comemorative organizate la Monumentul Eroilor din Parcul Rozelor.

Cei prezenţi au depus coroane şi jerbe de flori.

După încheierea activităţilor festive, grupuri de elevi însoţiti de preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor, filiala Mehedinţi au vizitat sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, unde au fost organizate standuri expoziţionale cu armamentul şi tehnica din dotare, parcul auto şi sala de sport a unităţii, ne-a transmis reporterul Radio România, Mihai Bădescu.

Olt

În semn de cinstire a eroilor neamului, jandarmii din judeţul Olt participă la o serie de activităţi festive.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Olt, Emanuel Botan, a spus că, la sediul unităţii şi sediile subunităţilor dislocate se vor prezenta materiale documentare privind semnificaţia Zilei Eroilor şi se va ţine un moment de reculegere.

Peste 70 de cadre ale Jandarmeriei Olt vor participa, alături de reprezentanţii celorlalte instituţii, la manifestările comemorative organizate la Cimitirul Eroilor din municipiul Slatina, precum şi în municipiul Caracal şi oraşul Corabia, unde vor fi depuse coroane şi jerbe de flori.

Delegaţii ale inspectoratului vor depune coroane de flori şi la monumentele eroilor jandarmi din localităţile Radomireşti şi Comani.

Vor fi asigurate măsurile de ordine publică pe timpul desfăşurării acestor activităţi, iar o subunitate de jandarmi va face parte din garda de onoare, care va defila la finalul manifestărilor organizate la Cimitirul Eroilor din municipiul Slatina.

Potrivit reporterului Radio România Laura Stoican, autorităţile din comuna Radomireşti au inaugurat în localitate, un monument al eroilor din cele două războaie mondiale, acesta fiind totodată şi sfinţit de un sobor de preoţi.

Monumentul se află în satul Călineşti din sat în care nu a existat până acum monument al eroilor, deşi în timpul celor două războaie mondiale şi-au pierdut viaţa pe front peste 170 de persoane din localitatea respectivă.

Manifestări comemorative de Ziua Eroilor se desfăşoară în toate localităţile.

La Slatina, la Cimitirul Eroilor are loc un ceremonial religios şi militar organizat de Prefectura Olt şi instituţiile din subordinea MAI.

Ceremonial militar şi religios se desfăşoară şi la Caracal, Corabia, Radomireşti şi Drăgăneşti-Olt, acolo unde sunt efective de jandarmi, în restul localităţilor organizându-se numai slujbe religioase şi depuneri de coroane şi jerbe de flori.

Satu Mare

În municipiul Carei, manifestările dedicate Zilei Eroilor se desfăşoară la Monumentul Ostaşului Român, unde are loc oficierea slujbei religioase de pomenire a eroilor, depuneri de coroane şi continuă la mormintele eroilor cu momente de comemorare.

În municipiul Satu Mare, evenimentele dedicate acestei zile încep cu un parastas în memoria eroilor României şi depuneri de coroane şi jerbe de flori la Cimitirul Eroilor.
Manifestarea continuă la Monumentul Ostaşului Român cu intonarea imnului naţional, depuneri de coroane şi alocuţiuni din partea autorităţilor locale, iar evenimentul se încheie cu defilarea Gărzii de Onoare, ne-a informat reporterul Radio România, Roxana Marchiş.

Târgu Mureş

Câteva sute de persoane au participat la comemorarea Zilei Eroilor, la Cimitirul Eroilor din Târgu Mureş, unde sunt îngropate osemintele a 286 de militari români, care au căzut pentru eliberarea oraşului Târgu Mureş în septembrie 1944.

Potrivit veteranilor de război, în judeţul Mureş, în mormintele descoperite – mai mult sau mai puţin îngrijite de autorităţi – îşi dorm somnul de veci peste 15.000 de eroi, căzuţi în cele două Războaie Mondiale, 11.000 dintre aceştia fiind căzuţi în cel de al doilea Război Mondial, la Oarba de Mureş.

De Ziua Eroilor, au fot depuse coroane de flori la Târgu Mureş şi la Oarba de Mureş, ne-a informat reporterul Radio România, Raul Matiş.


Poliţist, depistat că ar fi utilizat substanţe psihoactive
România 25 Aprilie 2024, 12:39

Poliţist, depistat că ar fi utilizat substanţe psihoactive

El a fost retras din dispozitivul de pe raza de competenţă a oraşului Şomcuta Mare şi condus la spital, unde i-au fost...

Poliţist, depistat că ar fi utilizat substanţe psihoactive
Cod galben de inundații
România 25 Aprilie 2024, 12:18

Cod galben de inundații

În sudul, centrul și estul țării, precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, însoțite de descărcări electrice, intensificări...

Cod galben de inundații
Bărbat arestat preventiv după ce a înjunghiat o femeie în Centrul Vechi al Capitalei
România 25 Aprilie 2024, 11:19

Bărbat arestat preventiv după ce a înjunghiat o femeie în Centrul Vechi al Capitalei

Din datele existente, nu a rezultat vreo relaţie între inculpat şi victimă, atacul fiind unul întâmplător.

Bărbat arestat preventiv după ce a înjunghiat o femeie în Centrul Vechi al Capitalei
Ședință de guvern la Timișoara
România 25 Aprilie 2024, 09:58

Ședință de guvern la Timișoara

Guvernul ar urma să aprobe deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei cu Ungaria, la Beba Veche.

Ședință de guvern la Timișoara
"Târg de Florii" cu produse agroalimentare din zona montană a României la Ministerul Agriculturii
România 25 Aprilie 2024, 09:41

"Târg de Florii" cu produse agroalimentare din zona montană a României la Ministerul Agriculturii

Potrivit organizatorilor, toate produsele sunt obţinute exclusiv în zona montană a judeţelor Alba, Maramureş, Bistriţa,...

"Târg de Florii" cu produse agroalimentare din zona montană a României la Ministerul Agriculturii
Poşta Română a lansat un portal imobiliar pentru închirierea proprietăților sale nefolosite
România 25 Aprilie 2024, 09:32

Poşta Română a lansat un portal imobiliar pentru închirierea proprietăților sale nefolosite

Anul trecut compania a câştigat peste un milion de lei lunar din închirierea acestor spaţii.

Poşta Română a lansat un portal imobiliar pentru închirierea proprietăților sale nefolosite
Praful saharian poate inflama mucoasa respiratorie, atenționează medicul pneumolog Beatrice Mahler
România 25 Aprilie 2024, 09:22

Praful saharian poate inflama mucoasa respiratorie, atenționează medicul pneumolog Beatrice Mahler

Invitat: Beatrice Mahler, medic primar pneumolog, manager al Institutului de Pneunoftiziologie "Marius Nasta" din București....

Praful saharian poate inflama mucoasa respiratorie, atenționează medicul pneumolog Beatrice Mahler
Fostul premier Petre Roman a ajuns la Parchetul General
România 25 Aprilie 2024, 09:14

Fostul premier Petre Roman a ajuns la Parchetul General

Luna aceasta, preşedintele Klaus Iohannis şi-a dat avizul pentru punerea sub acuzare a lui Petre Roman şi Gelu Voican...

Fostul premier Petre Roman a ajuns la Parchetul General