Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Miercuri, 14 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Ilie Pintea

6 Iunie 2019
Vizualizari: 2131
Comentează add

De Ziua Eroilor, vorbim despre eroii neștiuți din teatrul de operații Afganistan.

Ziua Eroilor: Afganistan Ziua Eroilor: Afganistan - Conține audio Ziua Eroilor: Afganistan - Conține video

ilie-pintea

Caporal Cristian Stoica și caporal Sorin Diaconeasă (foto: Ilie Pintea)

Într-o zi ca astăzi, cimitirele eroilor sunt pline de jerbe de flori, iar discursurile mai mult sau mai puțin inspirate vorbesc despre sacrificiu și patrie, așa că e lesne să uităm că eroii trăiesc printre noi și că merită recunoștința noastră acum, cât încă îi mai avem. Privilegiul acestei meserii este că mi-a permis să întâlnesc eroi adevărați și să le aflu poveștile, și nu în cadrul convențional al unui interviu, ci chiar în Afganistan, acolo unde militarii români fac parte din istorie.

În locul ăsta, moartea e la orice pas, și din păcate asta nu e o figură de stil, ci realitatea. O zi obișnuită de patrulare i-a dus pe patru militari români la granița dintre viață și moarte, după atacul cu un vehicul capcană al insurgenților, iar caporalul Cristian Stoica, sanitarul plutonului, și-a făcut datoria în ciuda faptului că era și el rănit în explozie.

Nici caporalul Sorin Diaconeasă nu a scăpat fără răni din atacul insurgenților, și mi-a povestit că ceea ce contează cel mai mult în asemenea clipe e camaraderia și profesionalismul fiecăruia dintre militari.

Același Afganistan, altă poveste, alt erou: cu caporalul Ionel Buzea am zburat la Kandahar, după ce avusese câteva intervenții chirurgicale în țară. Supraviețuise unui atac insurgent în care camaradul lui, Mădălin Stoica, și-a pierdut viața, și nu îmi venea să cred că uriașul de lângă mine revine în teatrul de operații să își continue misiunea.

Oameni precum cei pe care i-ați ascultat sunt adevărați eroi ai zilelor noastre, și asemenea lor mai sunt încă mulți, așa că atunci când auziți cântându-se ”eroi au fost, eroi sunt încă”, poate vă gândiți o clipă și la militarii români din Afganistan.


Etichete Afganistanziua eroilorCristian StoicaSorin DiaconeasaIonel Buzeaarmata română

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live