Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ziua egalităţii salariale

În Uniunea Europeană este marcată, joi „Ziua egalităţii salariale”, în care sunt reclamate diferenţele care încă se înregistrează, la acest capitol, între femei şi bărbaţi.

Ziua egalităţii salariale

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 03 Noiembrie 2016, 08:56

În Uniunea Europeană este marcată, joi „Ziua egalităţii salariale”, în care sunt reclamate diferenţele care încă se înregistrează, la acest capitol, între femei şi bărbaţi.

Începând cu această zi din an, femeile din Europa încetează să mai fie plătite, în timp ce bărbaţii continuă să-şi primească salariile până pe 31 decembrie. Media salariilor orare pentru femeile europene este cu 16,7 % mai redusă decât în cazul bărbaților, ceea ce însemnă că femeile lucrează gratuit aproape 60 de zile, în fiecare an.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Vice-preşedintele Comisiei, Frans Timmermans, comisarul pentru forţa de muncă şi afaceri sociale, Marianne Tyssen şi comisarul pentru justiţie şi egalitatea de gen, Vera Jurova, arată într-o declaraţie comună, că, cităm: „Angajatorii europeni trebuie să nu mai dea mesajul că femeile merită două fișe de salariu mai puțin decât bărbații, în fiecare an. Acest lucru nu este nici echitabil, nici sustenabil și este inacceptabil.”

Egalitatea dintre bărbați și femei este una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene. Însă, pe piața forței de muncă, chiar și în anul 2016, aceasta nu este încă o realitate, iar pentru aceeaşi muncă, bărbații sunt plătiţi, în medie, mai bine.

„Plafonul de sticlă încă există” - se arată, în continuare în declaraţia celor 3 comisari. „Deși numărul femeilor cu studii universitare este mai mare decât cel al bărbaților, mai puțin de 5 % dintre directorii de companii din Uniune sunt femei. Talentele femeilor sunt, astfel, risipite. Femeile lucrează adesea în sectoarele cu salarii mai mici. Apoi, este mai puțin probabil ca bărbații să își întrerupă cariera pentru a avea grijă de copii sau de rude aflate în întreținere. Prin urmare, femeile sunt cele care petrec mai puțin timp în activități plătite și pentru care echilibrarea vieții profesionale cu cea de familie este mai greu de realizat. Şi tot ele sunt cele care plătesc preţul.”

Dacă se va lucra în ritmul actual, diferența de remunerare dintre femei și bărbați va dispărea abia în 2086. Comisia Europeană depune eforturi pentru a elimina această inechitate şi a ajunge, cât mai rapid, la aceeași remunerație pentru aceeași activitate, la același loc de muncă.

Cât priveşte situaţia din România, ne aflăm pe ultimul loc în Uniunea Europeană când vine vorba de egalitatea între femei şi bărbaţi. Femeile din România continuă sa fie preferate în posturile şi sectoarele de activitate prost plătite, iar salariul lor este în mod constant mai mic decât al bărbaţilor angajaţi pe posturi similare.