Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: JURNAL MILITAR Sâmbătă, 20 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Helmis

31 August 2018
Vizualizari: 531
Comentează add

Sesiune de "Lecturi academice" dedicată sărbătorii naţionale "Ziua Limbii Române", la Chişinău.

"Ziua Limbii Române", la Chișinău

mihaela-helmis

 Academicianul Eugen Simion. Foto: Arhivă.

Academia Română şi Academia de Ştiinţe a Moldovei organizează, astăzi, împreună, la Chişinău, sesiunea de "Lecturi academice" dedicată sărbătorii naţionale "Ziua Limbii Române".

La solicitarea Mihaelei Helmis, academicianul Eugen Simion, preşedintele Secţiei de literatură şi filologie a Academiei Române, sintetizează prelegerea pe care o va susţine la sesiunea de comunicări "Cultura naţională şi provocările globalizării":

Reporter: Eminescu ne face să ne simţim ai lumii, dar dvs voribiţi despre pericolele globalizării în cultură.


Eugen Simion: E adevărat, de Ziua Limbii Române vorbesc despre limba română şi cultura naţională şi atunci lărgesc puţin subiectul şi spun ce cred eu despre raportul dintre cultură naţională şi provocările globalismului, că sunt. Întrebarea pe care mi-o pun, şi nu sunt singurul, ce se întâmplă cu limba română, ce se întâmplă cu cultura naţională. Francezii evită cuvântul globalism, îi spun mondializare, pentru că globalismul implică noţiunea de uniformizare. Or, este consecinţa de care noi ne temem. Culturile nu trebuie să se unifice. Cultura naţională este o entitate, o matrice care nu trebuie să dispară. Nu este cultură europeană, în sine. Este o sumă a culturilor naţionale. Nu îi cred pe cei care, sunt şi români, cred că ei nu se simt bine dacă mai scriu în limba română sau despre subiecte româneşti, ei trebuie să devină universali.


Etichete Lecturi academicededicată sărbătorii naţionale"Ziua Limbii Române"Chişinăueugen simionacademia romana

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live