Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ Marţi, 14 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Lina Grâu, Chişinău

22 Mai 2010
Vizualizari: 1699
Comentează add

Una dintre concluziile prezentate cu ocazia Zilelor literaturii române la Chişinău este necesitatea creării unui centru de cercetare academică a literaturii române din România şi Republica Moldova.

Zilele literaturii române la Chişinău, la final Zilele literaturii române la Chişinău, la final - Conține audio

lina-grau-chisinau

Criticul literar Eugen Negrici. Foto: Mediafax.

La Chişinău s-a încheiat vineri prima ediţie a Zilelor literaturii române.

După trei zile de dezbateri şi întâlniri cu scriitorii şi publicul de la Chişinău, criticul literar Eugen Negrici vine cu idea creării unui centru de cercetare academică a literaturii române din România şi Republica Moldova.

"Este foarte important să creăm un centru de cercetare a literaturilor de tipul acesta, pentru că am constatat că există asemănări, există deosebiri şi că există un teren formidabil pentru o cercetare la nivel academic", a spus Eugen Negrici.

Scriitorul şi dramaturgul Dumitru Crudu vorbeşte şi el despre responsabilitatea ce le revine criticilor.

"Pentru a exista o literatura comună între România şi Republica Moldova trebuie să existe mai mulţi critici sau mai multă responsabilitate din partea criticilor deoarece ei trebuie să facă această operaţie de triere, selecţie şi apreciere", a spus Dumitru Crudu.

Reprezentantul tinerei generaţii de poeţi, Claudiu Komartin, apreciază că de mai bine de un deceniu literatura română a primit permanent un influx de vitalitate din Republica Moldova.

"Vorbeam cu un prieten, scriitor german, şi îi spuneam eu plin de entuziasm că tocmai mi-a fost publicată o carte la Chişinău, că vin acum la Zilele literaturii române la Chişinău, că am avut o lansare chiar în librăria asta şi mi-a spus râzând: tu trăieşti acum ce am trăit eu în 1990-1992, după căderea zidului Berlinului", a explicat Claudiu Komartin.

Evenimentul "Ziua literaturii române" de la Chişinău a cuprins conferinţe, lecturi publice şi dezbateri.

Prima ediţie a festivalului de la Chişinău s-a încheiat cu un concert al formaţiei Trigon. Iar organizatorii promit pentru anul viitor o a doua ediţie a Zilelor literaturii române la Chişinău.


Etichete Republica MoldovaChişinăuEugen NegriciClaudiu Komartinliteratură

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live