Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Zi neagră în Polonia: preşedintele mort în accident aviatic

17.20: ITAR-TASS anunţă că au fost descoperite ambele cutii negre ale aparatului şi a început descifrarea lor.

Zi neagră în Polonia: preşedintele mort în accident aviatic
Primele poze cu avionul prăbuşit al Preşedinţiei poloneze. Foto: Mediafax

Articol de Ioana Dogaru, 10 Aprilie 2010, 12:37

17.11: Trupul neînsufleţit al preşedintelui polonez Lech Kaczynski a fost identificat, transmite Ria Novosti.

15.54: Premierul rus, Vladimir Putin, se va deplasa la locul catastrofei aeriene, au anunţat agenţiile ruse.

15.43: Premierul polonez, Donald Tusk, a anunţat că se va deplasa imediat al Smolensk, în Rusia, unde preşedintele Lech Kaczynski şi alţi oficiali polonezi au murit într-un accident de avion, relatează AFP.

15.35: Statele Unite au transmis condoleanţe Poloniei, pentru "oribila tragedie" a morţii preşedintelui Lech Kaczynski. Uniunea Europeană şi-a exprimat solidaritatea cu Polonia, stat membru.

15.30: Una dintre cutiile negre ale avionului a fost găsită la locul catastrofei, iar partea rusă afirmă că este gata să facă tot ce este necesar pentru ca toate problemele legate de catastrofa aviatică să fie soluţionate rapid.

15.22: Premierul polonez Donald Tusk a declarat că aceasta este "cea mai tragică zi din existenţa Poloniei". Premierul Donald Tusk a mai anunţat că mîine, la ora 10 GMT, în întreaga ţară se vor ţine două minute de reculegere în memoria liderilor polonezi care au pierit în catastrofa aviatică din Rusia.

15.05: Preşedintele interimar al Poloniei, Bronislaw Komorowski a anunţat că Polonia va fi în doliu timp de o săptămână după moartea preşedintelui Lech Kavzynski.

14.52: Preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj de condoleanţe poporului polonez, potrivit un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

14.49: Ambasada Poloniei la Bucureşti a arborat steagul naţional şi cel Uniunii Europene în bernă, în semn de doliu pentru decesul liderilor polonezi în tragedia aviatică produsă în Rusia.

14.28: Ambasadorul Poloniei în România a mulţumit românilor pentru sprijinul arătat faţă de tragedia cu care se confruntă Polonia.

14.20: Ministrul afacerilor externe Teodor Baconschi a exprimat, cu puţin timp în urmă, la Radio România, condoleanţe faţă de întreg poporul polonez.

14.07: Preşedintele Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek, şi-a anulat vizita în România, în urma tragediei în care şi-a pierdut viaţa liderul polonez Lech Kaczynski. După cum a anunţat într-un comunicat Camera Deputaţilor, vizita de două zile era programată să înceapă duminică.

14.05: Potrivit bilanţului rectificat al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, avionul preşedintelui polonez Lech Kaczynski, care s-a prăbuşit sâmbătă la Smolensk, în vestul Rusiei, avea la bord 96 de persoane, relatează AFP.

13.40: Uniunea Europeană şi-a exprimat solidaritatea cu Polonia, după decesul preşedintelui Lech Kaczynski. Anunţul a fost făcut de ministrul spaniol de externe, Miguel Angel Moratinos, a cărui ţară asigură preşedinţia forului comunitar.

13.35: Preşedintele şi premierul rus au prezentat condoleanţe, după catastrofa aeriană produsă pe teritoriul ţării lor. Ei au promis o anchetă minuţioasă.

13. 33: "Este într-un fel simbolic că tragedia s-a întâmplat în momentul în care preşedintele mergea să comemoreze o altă tragedie a poporului polonez, masacrul de la Katin", a declarat Bogumil Luft, prentru România Actualităţi.

13.30: "Din punct de vedere economic nu cred că Polonia va avea de suferit, pentru că, de fapt, guvernul nu a fost afectat de catastrofa aviatică din Rusia" a mai spus fostul ambasador al Poloniei în România.

13.27: Fostul ambasador al Poloniei în România, Bogumil Luft, declară în exclusivitate pentru România Actualităţi că "societatea poloneză este în stare de şoc".

13.25: Reuters relatează, citând un purtător de cuvânt al guvernului de la Varşovia, că în Polonia vor avea loc alegeri prezidenţiale anticipate, după "moartea preşedintelui Kaczynski".

13.23: Preşedinţia poloneză anunţă pe pagina sa de internet că aeronava în care se afla preşedintele s-a prăbuşit în apropierea oraşului rusesc Smolensk şi speră să existe totuşi supravieţuitori.

13.18: Fostul preşedinte Ion Iliescu şi-a exprimat regretul faţă de nefericitul accident aviatic în care şi-a pierdut viaţa preşedintele Poloniei.

13.16: Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, deputatul UDMR Attila Korodi, transmite condoleanţe poporului polonez după prăbuşirea unui Tupolev 154 la bordul căruia se afla preşedintele Lech Kaczynski.

13.00: Comitetul polonez pentru memoria naţională, care s-a ocupat de organizarea vizitei la Katin, a publicat o listă cu pasagerii avionului prezidenţial polonez care s-a prăbuşit. Pe listă nu apare însă numele lui Jaroslaw Kaczynski, fratele preşedintelui.

12.51: Preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului polonez, Bronislaw Komorowski, va asigura funcţia de şef al statului, conform Constituţiei poloneze, după moartea preşedintelui Lech Kaczynski, relatează AFP.

12.45: La Varşovia, locuitori ai Capitalei sossesc în număr tot mai mare, cu flori, pe care le depun la porţile Palatului Prezidenţial.

12.40: Agenţia rusă Ria Novosti susţină că "cel mai probabil accidentul a fost provocat de o eroare umană".

12.30: Purtătorul de cuvânt al ministerului polonez de externe a declarat, potrivit postului CNN, că preşedintele Lech Kaczynschi, şi-a pierdut viaţa într-un accident de avion.

11.47: Agenţiile de presă informează că toţi pasagerii avionului au decedat.

11.32: Surse de la Varşovia afirmă că, alături de şeful statului, se mai aflau în avion şeful statului major al armatei poloneze, şeful adminstraţiei prezidenţiale, dar şi guvernatorul băncii centrale, precum şi fratele geamăn al preşedintelui polonez, fostul prim ministru, Jaroslaw Kaczynski.

10.54: Există informaţii contradictorii legate de numărul pasagerilor, dar şi al celor care şi-au pierdut viaţa. Se crede că la bord se aflau 132 de oameni la bord şi că nu ar exista supravieţuitori. Reuters anunţă că executivul polonez se va reuni astăzi în şedinţă extraordinară.

10.45: Potrivit primelor informaţii ale Minsterului rus pentru situaţi de urgenţă, aproximativ 87 de oameni şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic petrecut în oraşul rusesc Smolensk, în apropierea aeroportului Smolensk, din vestul Rusiei.

10.28: Reuters a anunţat că avionul la bordul căruia se afla preşedintele polonez Lech Kaczynski s-a prăbuşit în apropierea aeroportului Smolensk, din vestul Rusiei.

În lume 10 Aprilie 2010, 13:00

Lista pasagerilor avionului prezidenţial polonez

Comitetul polonez pentru memoria naţională a alcătuit lista pasagerilor aflaţi la bordul aeronavei prezidenţiale poloneze...

Lista pasagerilor avionului prezidenţial polonez
Tupolev Tu-154
Documentare 10 Aprilie 2010, 16:25

Tupolev Tu-154

Aeronava rusească a fost concepută pentru utilizare în condiţii neprielnice, putând ateriza şi decola chiar şi pe piste...

Tupolev Tu-154
Iniţierea mecanismului european de acţiune pentru cazuri de criză
În lume 25 Aprilie 2024, 20:53

Iniţierea mecanismului european de acţiune pentru cazuri de criză

Preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene a decis să iniţieze mecanismul de acţiune pentru cazuri de criză, pentru...

Iniţierea mecanismului european de acţiune pentru cazuri de criză
Vladimir Putin a declarat că plănuieşte să viziteze China în luna mai
În lume 25 Aprilie 2024, 20:49

Vladimir Putin a declarat că plănuieşte să viziteze China în luna mai

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că plănuieşte să viziteze China în luna mai.

Vladimir Putin a declarat că plănuieşte să viziteze China în luna mai
Vineri se împlinesc 38 de ani de la explozia de la Cernobîl
În lume 25 Aprilie 2024, 20:35

Vineri se împlinesc 38 de ani de la explozia de la Cernobîl

Vineri se împlinesc 38 de ani de la explozia reactorului 4 al centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina, pe atunci parte...

Vineri se împlinesc 38 de ani de la explozia de la Cernobîl
Uniunea Europeană interzice aromele alimentare care imită fumul
În lume 25 Aprilie 2024, 20:32

Uniunea Europeană interzice aromele alimentare care imită fumul

Comisia Europeană a decis anul acesta să nu mai înnoiască autorizarea pentru opt tipuri de arome care sunt adăugate anumitor...

Uniunea Europeană interzice aromele alimentare care imită fumul
Ședință a cabinetului de război israelian
În lume 25 Aprilie 2024, 15:35

Ședință a cabinetului de război israelian

Cabinetul de război israelian se reunește pentru a discuta despre o posibilă operațiune militară de amploare în Rafah din...

Ședință a cabinetului de război israelian
Armata israeliană a desfăşurat mai mult de 30 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza
În lume 25 Aprilie 2024, 14:48

Armata israeliană a desfăşurat mai mult de 30 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza

Armata israeliană a comunicat că a desfăşurat mai mult de 30 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza în ultimele 24 de ore.

Armata israeliană a desfăşurat mai mult de 30 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza