Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Luni, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Corneliu Rusnac, Radio Chişinău

10 Iulie 2021
Vizualizari: 334
Comentează add

Comisia Electorală a decis să deschidă în total 2.150 de secţii de vot, dintre care 150 în diaspora, deşi Ministerul de Externe ceruse suplimentar încă 40 de secţii în străinătate.

Zi de reflecție în R. Moldova, înaintea alegerilor parlamentare anticipate

corneliu-rusnac-radio-chisinau

Foto: Arhivă.

Zi de reflecție astăzi în Republica Moldova, unde mâine au loc alegeri parlamentare anticipate.

Orientarea geopolitică a țării spre est sau spre vest a fost una dintre temele unei campanii care i-a vizat atât pe cetățenii moldoveni aflați în țară, cât și pe cei din diaspora.

Suntem acum în direct cu colegul nostru de la Radio Chișinău, Corneliu Rusnac, care ne oferă detalii despre cum a fost pregătit votul din străinătate. Bună ziua, Cornel!


Reporter: Bună ziua! Comisia Electorală Centrală a decis să deschidă în total 2.150 de secţii de votare, dintre care 150 în diaspora, deşi Ministerul de Externe ceruse suplimentar încă 40 de secţii în străinătate.

Cele mai multe dintre aceste secţii vor fi deschise în Italia - 31, în Rusia vor fi deschise 17 secţii, în Statele Unite 13, iar în România 12.

Analiştii politici consideră însă că cele 150 de secţii din diaspora sunt insuficiente pentru cetăţenii moldoveni aflaţi în afara hotarelor.

La scrutinele din ultimii ani au fost înregistrate cozi imense la secţiile din străinătate, iar sute de persoane nu au mai reuşit să voteze, fie din cauză că s-au închis urnele, fie pentru că s-au terminat buletinele de vot.

Pe lângă cetăţenii din diaspora, mai există şi peste 200.000 de cetăţeni moldoveni aflaţi în regiunea separatistă transnistreană, care nu se află sub controlul autorităţilor de la Chişinău.

În ultimii ani, aceştia iau parte la alegeri în număr tot mai mare, fiind încurajaţi în special de partidele proruse.

Pentru aceştia au fost deschise iniţial 41 de secţii de votare, dar Curtea de Apel Chişinău a decis să reducă acest număr la 12, decizie contestată de Comisia Electorală Centrală la Curtea Supremă de Justiţie.

Astăzi ar urma să fie adoptată o decizie finală în acest sens.


Etichete republica moldovaalegericomisia electoralavotchisinau(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live