Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTERPELĂRI PARLAMENTARE Luni, 27 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

4 August 2021
Vizualizari: 202
Comentează add

Zi de doliu naţional în Liban, la un an de la explozia din capitala Beirut.

Zi de doliu naţional în Liban

radiojurnal

Beirut după explozie, 5 August  2020. Anwar AMRO / AFP

În Liban este zi de doliu naţional, la un an de la explozia din capitala Beirut, una dintre cele mai puternice deflagraţii din istorie care nu a fost produsă de o bombă nucleară.

Reconstrucţia a început, însă nici acum, la un an de la catastrofă, nimeni nu a fost găsit responsabil, iar în oameni cresc nemulţumirea şi furia.


Reporter: Costin Grigore - "4 august 2020 - metropola Beirut a fost zguduită de o deflagraţie enormă. A fost momentul în care peste 2.500 de tone de azotat de amoniu au explodat. Erau ţinute necorespunzător în port, într-un depozit care a luat foc. Toţi pompierii trimişi la locul incendiului au murit, alături de ei alţi aproape 200 de oameni care locuiau în clădirile din apropierea portului sau erau angajaţi în port. Printre ei şi tatăl unei tinere, intervievate de BBC la un an de la dezastru.
-: Iniţial, am crezut că explozia a fost lângă casa noastră pentru că sunetul a fost extrem de puternic. Am aflat apoi că a fost în port, am încercat să-l sunăm pe tata, nu am reuşit şi am cerut ajutorul tuturor să înceapă să-l caute cât mai repede printre ruine. "Vă rog faceţi ceva, fiecare clipă e importantă", dar autorităţile au spus să aşteptăm ajutorul internaţional. Cred că i-au găsit corpul după 11 zile, dar pe noi ne-au anunţat abia în a 14 zi. Era 18 august.
Reporter: Protejaţi de imunitate, responsabili de vârf din administraţia libaneză nu au fost încă interogaţi despre acest dezastru. Explozia a avariat aproximativ jumătate dintre clădirile din Beirut, ducând la evacuarea a peste 250.000 de oameni. Pe lângă cei peste 200 de morţi , 6.000 de oameni au fost răniţi. A fost una dintre cele mai mari deflagraţii non-nucleare înregistrate vreodată."

 

Etichete libanbeirut(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live