Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL VOSTRU... MUZICA VOASTRĂ (Continuare) Sâmbătă, 28 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gabriela Tătărău

7 Iunie 2014
Vizualizari: 1049
Comentează add

Peste o sutã cincizeci de mii de pelerini au participat, astãzi, la marea procesiune de Rusalii de pe muntele Şumuleul Mic de lângã Miercurea Ciuc.

Zeci de mii de oameni la un pelerinaj de Rusalii

gabriela-tatarau

Mii de pelerini participă la procesiunea catolică de Rusalii, de la Şumuleu-Ciuc, în 2008. Foto: Arhivă Mediafax.

Peste o sutã cincizeci de mii de pelerini au participat, astãzi, la marea procesiune de Rusalii de pe muntele Şumuleul Mic de lângã Miercurea Ciuc.

Credincioşii au venit din mai multe localitãţi din ţarã, dar şi din strãinãtate, la cel mai mare pelerinaj al credincioşilor romano-catolici din Sud- Estul Europei.  

Pelerinii s-au oprit, mai întâi, la Catedrala Franciscanã de la marginea oraşului Miercurea Ciuc, unde s-au rugat la statuia fãcãtoare de minuni a Fecioarei Maria.

Potrivit corespondentului nostru Angela Bârsan, credincioşii au urcat apoi pe munte cu crengi de mesteacãn în mâini, intonând imnuri religioase pentru a celebra atât victoria catolicismului în aceste locuri cât şi încrederea şi credinţa în minunile Maicii Domnului.

Anul acesta au venit pelerini de pe toate continentele.

Pelerinajul de la Miercurea Ciuc are rãdãcini în Evul Mediu.

În 1556, principele Ioan Sigismund a încercat, prin forţã, sã impunã secuilor religia unitarianã.

Tradiţia spune cã el a fost învins în luptã chiar în ziua de Rusalii, cu ajutorul femeilor şi copiilor care s-au rugat la statuia Fecioarei Maria pentru victorie.

Trafic îngreunat

Dupã încheierea pelerinajului, circulaţia rutierã în judeţul Hargita s-a desfãşurat cu mare dificultate, mai ales în Miercurea Ciuc.

Oraşul are aproximativ 42.000 de locuitori, iar cu ocazia pelerinajului aici vin mii de autovehicule şi autobuze din ţarã şi strãinãtate.

Mâine dimineaţã traficul se va aglomera în special pe ruta Miercurea Ciuc - Ghimeş - Fãget, unde va avea loc un alt pelerinaj.

În plus, şoferii care conduc pe arterele rutiere din Harghita se pot întâlni cu grupuri mari de pelerini care se întorc acasã deplasându-se pe jos, ceea ce reclamã atenţie şi prudenţã pentru evitarea accidentelor, relatează corespondentul nostru Angela Bârsan.

Incident nefericit

Organizatorii pelerinajului au instituit cinci puncte fixe de prim ajutor, cu peste 20 de ambulanţe pregãtite pentru intervenţie, si au mobilizat peste 100 de cadre medicale.

Cu toate acestea, un bãtrân de 74 de ani din Baia Mare a murit în timpul pelerinajului în urma unui stop cardio-respirator, personalul medical aflat în apropiere nereuşind sã-l resusciteze.

Alte 161 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, cele mai multe dintre cazuri fiind lipotimii provocate de cãldurã, precum şi câteva cazuri de hipertensiune arterialã, entorse şi intoxicaţii alimentare, transmite corespondentul RRA Angela Bârsan.


Etichete pelerinajŞtiri CentruRusaliiŞumuleul Mic

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live