Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Zeci de mii de migranţi au mari probleme din cauza gerului

Europarlamentarul suedez Malin BJÖRK, despre situația migranților, într-un interviu realizat de Florin Orban, în exclusivitate pentru reţeaua Euranetplus.

Zeci de mii de migranţi au mari probleme din cauza gerului

Articol de Gabriela Tătărău, 02 Februarie 2017, 12:25

Zeci de mii de migranţi, aflaţi în sudul şi sud-estul Europei, au mari probleme din cauza gerului, în condiţiile în care această iarnă este mai grea decât precedentele.

Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să se implice mai mult în gestionarea problemei, spune europarlamentarul suedez Malin BJÖRK.

AUDIO: Europa la zi. EuranetPlus.

Situaţia în care se află migranţii în acest moment este o consecinţă a eşecului politicilor europene în domeniu, spune europarlamentarul suedez Malin BJÖRK, într-un interviu realizat de colegul nostru Florin Orban, în exclusivitate pentru reţeaua Euranetplus.

În opinia politicianului suedez de stânga, nu e posibil să forţezi oamenii să stea pe insulele din Mediterana şi să te aştepţi ca acolo să aibă condiţii decente.

„Acum este extrem de urgent ca statele membre să susţină ţările din Balcani şi Grecia, care au nevoie de ajutor imediat pentru a-i putea ajuta pe aceşti oameni pe timpul iernii. Mă aştept să văd solidaritate între statele membre ale Uniunii Europene pentru a trimite resurse, orice e nevoie pentru ca aceşti oameni, familiile care sunt acolo, să trăiască în condiţii decente. Statele membre trebuie să meargă în Grecia, să ajute agenţiile europene să identifice persoanele care pot fi relocate şi să le ia de acolo. Dacă putem salva oamenii trimiţând bărci pe Mediterana şi dacă ajungem la acorduri atunci când e vorba despre închiderea frontierelor, e momentul să demonstrăm că putem fi solidari şi când este vorba de a avea grijă de oameni. Aşa că oamenii trebuie luaţi cât mai repede de acolo, duşi în tabere de refugiaţi din alte state membre, în care sunt condiţii mai civilizate, pentru că Grecia nu poate face asta singură.”

Mai mulţi lideri europeni au cerut Uniunii Europene să iniţieze proceduri de sancţionare a ţărilor central şi est-europene care nu acceptă imigranţi extracomunitari în cadrul sistemului de distribuire pe cote stabilit de Comisia Europeană.

Propunerea de achitare a unei taxe de solidaritate de 250.000 de euro pentru orice refugiat refuzat a fost respinsă de grupurile parlamentare, iar acum există un alt proiect de sancţiune, respectiv ţările care nu acceptă refugiaţi să piardă accesul la fonduri comunitare.