Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Joi, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

3 Iunie 2020
Vizualizari: 217
Comentează add

Zeci de mii de americani au ieșit în stradă pentru a opta zi la rând pentru a protesta față de moartea afro-americanului George Floyd.

Zeci de mii de americani au ieșit în stradă pentru a opta zi la rând

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Protesters display placards during a demonstration in Minneapolis, Minnesota, on May 29, 2020, over the death of George Floyd, a black man who died after a white policeman kneeled on his neck for several minutes. Violent protests erupted across the United States late on May 29 over the death of a handcuffed black man in police custody, with murder charges laid against the arresting Minneapolis officer failing to quell seething anger. Chandan KHANNA / AFP

Zeci de mii de americani au ieșit în stradă ieri pentru a opta zi la rând pentru a protesta față de moartea afro-americanului George Floyd, după ce un polițist alb, concediat și arestat între timp, l-a apăsat cu genunchiul pe gât timp de opt minute.

Au avut loc demonstrații în numeroase orașe, între care Los Angeles, Philadelphia, Atlanta sau Seattle, iar în Washington manifestanții au sfidat starea de urgență impusă de autorități și și-au continuat protestul după lăsarea întunericului, într-un parc din apropierea Casei Albe, unde poliția a intervenit în forță acum două zile.

Manifestațiile au fost pașnice în timpul zilei, dar după căderea întunericului s-au înregistrat la New York violențe și acte de vandalism.

Scene similare au avut loc, de altfel, în nopțile precedente, și în alte orașe americane.

Între timp, fostul președinte republican George W. Bush a declarat că protestatarii trebuie ascultați, în timp ce o serie de lideri democrați au continuat să îl critice pe Donald Trump, care s-a pronunțat pentru un răspuns dur pentru a menține ordinea și a amenințat chiar că va apela la armată.

"Nu pot respira! Nu pot respira!" - sunt ultimele cuvinte ale lui George Floyd, dar ele nu au murit odată cu el. Joe Biden, prezumtivul rival democrat al republicanului Donald Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie, a condamnat într-un discurs, ieri, în Philadelphia, atât violența poliției, cât și răspunsul din ce în ce mai agresiv al președintelui față de protestele declanșate de uciderea afro-americanului George Floyd de către un polițist alb în Minneapolis.

În Senat, ieri, liderul minorității democrate, senatorul Chuck Schumer, a introdus un proiect de rezoluție de condamnare a răspunsului președintelui Trump la protestele din Washington D.C. de luni, când poliția a îndepărtat cu brutalitate demonstrații din Piața Lafayette, pentru ca președintele să poată avea o oportunitate foto în fața Bisericii Saint John, biserica președinților, cu o biblie în mână.

Chuck Schumer: Imagini ca cele de aseară ar trebui să tulbure pe toată lumea. O rezoluție trebuie să demonstreze că Congresul îl condamnă pe președinte pentru a fi ordonat ofițerilor federali să folosească gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc împotriva protestatarilor pașnici în Piața Lafayette, în Washington D.C., la 1 iunie 2020.

Liderul majorității republicane din Senat, însă, Mitch McConnell, a blocat rezoluția.


Etichete (ii)protestsuaamericafloyd

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live