Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Zece ani de când România a devenit membră cu drepturi depline a UE

Europarlamentarul Dan Claudiu Frunzulică spune că bilanţul primilor zece ani este cu siguranţă pozitiv.

Zece ani de când România a devenit membră cu drepturi depline a UE

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 04 Ianuarie 2017, 09:34

În urmă cu zece ani România devenea membră cu drepturi depline a UE.

Acum un deceniu România intra cu mari speranţe în familia europeană.

Într-un interviu acordat colegului nostru de la RRI, Florin Orban, europarlamentarul Dan Claudiu Frunzulică spune că bilanţul primilor zece ani este cu siguranţă pozitiv.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Dan Claudiu Frunzulică: România a intra într-o organizaţie importantă pentru coeziunea, stabilitatea şi dezvoltarea europeană. Gândiţi-vă la cele patru mari libertăţi pe care le aduce UE cetăţenilor, cât şi mediului de afaceri european, libertatea de circulaţie a cetăţenilor, libertatea capitalurilor, a seriviciilor, cât şi a bunurilor. Toate aceastea sunt câştigate de România, fără să mai vorbim de fondurile europene de dezvoltare, pe care, din păcate, România nu le-a accesat în măsura în care trebuia, dar ne exprimăm încrederea că acest lucru se va face mai mult în viitor.

Reporter: România a obţinut în 10 ani aproximativ 40 de miliarde de euro bani europeni şi a contribuit la bugetul Uniunii cu aproape 14 miliarde. Rezultă o diferenţă de 26 de miliarde de euro în beneficiul nostru, în condiţiile în care ştim că au fost atrase puţine fonduri din cele care erau alocate ţării noastre. Ce se va întâmpla în viitor cu UE şi care va fi rolul României? Iată ce crede europarlamentarul Dan Claudiu Frunzulică:

Dan Claudiu Frunzulică: Pentru România UE reprezintă şi o ancoră din punct de vedere al securităţii, nu numai din punct de vedere economic, social, cultural. În ultimul timp, UE îşi întăreşte politica de securitate şi apărare comună, care în final să ducă chiar la o autonomie din punct de vedere al securităţii şi apărării, dar în strânsă colborare cu NATO. România trebuie să-şi îmbunătăţească poziţia în cadrul UE. Prin cetăţenii săi bine pregătiţi poate ocupa în viitor funcţii importante în cadrul structurilor UE.

Reporter: Obiectivele viitoare la ţării noastre rămân: aderarea la spaţiul Schengen, adoptarea monedei euro şi, desigur, atragerea cât mai multor fonduri europene pentru proiecte de dezvoltare.