Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Zavaidoc (Marin Teodorescu) - un mare interpret român

Invitat:dr. Constantin Secară, etnomuzicolog, cercetător ştiinţific la Institutul de Etnografie şi folclor “Constantin Brăiloiu” al Academiei Române

Articol de George Popescu, 01 Iunie 2015, 02:02

Marin Theodorescu (Zavaidoc) :

Născut la 8 martie 1896 în Pitești, Marin a fost fiul Constanței și violonistului-țimbalist lăutar Tănase Theodorescu. A mai avut un frate (Vasile) și două surori (Maria și Zoe), toți extrem de talentați în muzică. Tatăl său a murit pe când acesta avea vârsta de 14-15 ani. Deși era mezinul familiei, a fost nevoit să asigure pâinea celor din casă.

La data de 3 octombrie 1916, Zavaidoc a fost luat în armată.

Doi ani mai târziu, în 1918, acesta s-a înregimentat ca vo­luntar în Primul Război Mondial, pentru a-i fi aproape fratelui Vasile și a fost înrolat la Pitești la Regimentul 44 Infanterie. L-a avut comandant pe Traian Moșoiu, care iubea cântecele bătrânești. Comandantul Traian Moșoiu a fost cel care i-a spus pe loc Zavaidoc, nume ce provine de la străvechiul zavaidoacă, ce poartă semnificația de năbădăioasă. Adaptat, cuvântul a devenit Zavaidoc.

I s-a încredințat apoi misiunea de a cânta răniților pe linia frontului din Moldova în echipa condusă de George Enescu, din care făceau parte taraful lui Fănică Luca, Elena Zamora și Maria Ventura. Elena Zamora povestește în volumul „Am slujit cântecul” despre momentele grele ale acelor zile însângerate. Aceștia au cântat și la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani, în spectacolul în care a fost decorată Ecaterina Teodoroiu.

După încheierea Primului Război Mondial a luat ființă taraful fraților Zavaidoc, cu Vasile la vioară, Zoia la acordeon, iar Marin-Zavaidoc cu vocea.

Mai târziu li s-a alăturat și grecul Tănase Perlidius, clarinetist, soțul Zoiei, pentru ca în cele din urmă să cânte în taraf și fetele acestora: Olga la vioară, Paula la acordeon și Gili la pian. În perioada interbelică, muzica lui Zavaidoc era la mare căutare. Vocea lui puternică răsuna în saloanele pline ale restaurantelor vestite ale vremii.

Era cerut în toate colțurile țării. A avut turnee la Iași, Arad și Timișoara. A stârnit ropote de aplauze chiar și la Paris, în 1937, la Expoziția Universală, când a însoțit delegația României, lucru confirmat de Elena Zamora.

Foto: Zavaidoc (Marin Theodorescu)

Ar fi putut ajunge solist de operă, dar, dar cum toate restaurantele renumite ale Piteștiului și mai apoi ale Bucureștiului „se băteau” să-l aibă în program, a ales banii. Rupea gura târgului cu taraful său de familie. Patronii de restaurante se băteau să-l aducă pe Zavaidoc în localurile lor. Patima cu care cânta ținea oamenii la masă nopți întregi.

Marin și Vasile iau drumul Bucureștiului. Zavaidoc știa deja o mulțime de cântece lăutărești. A fost trimis la Dumitru Mihăilescu-Toscani, tenor al Operei Române pe la care treceau toate marile voci ale timpului. Toscani a încercat zadarnic să-l prindă în mrejele operei, să-l facă tenor. Zavaidoc era dorit și de Dimitrie Cutavas într-una din trupele sale lirico-dramatice. Petre Ștefănescu-Goangă, întors de la studiile din străinătate, voia și el să facă din năbădăiosul cântăreț un tenor remarcabil. Zavaidoc a ales însă muzica populară și lăutărească.

AUDIO: emisiunea "Nume mari", ediţia din 6 martie 2014:

Restaurantele bucureștene se băteau pentru el. Dar și concurența era dură: Cristian Vasile, Jean Moscopol, Maria Tănase, Titi Botez, Gion, Dorel Livianu, duetul Mia Braia și Petre Alexandru. „Cireșica” de lângă Cișmigiu, restaurantul cu grădină și balcoane în care petrecea „boema geniilor în devenire”, ajunsese să fie cunoscut, pentru călătorii cu tramvaiul, ca stația „Zavaidoc”. Vatmanul striga: „Dă-te, neamule, jos, c-am ajuns la Zavaidoc!”.

Se căsătorește la 43 de ani și asta deoarece iubita sa, Constanța (mai tânără decât artistul cu 15 ani), era gravidă în șapte luni.

În restaurante erau serviți cu șampanie direct de patroni, comandau pește viu, din acvariu. Soția i-a adus pe lume trei copii, două fete, Constanța și Niculina, și un băiat, Zavaidoc. Constanța este singura care a supraviețuit războiului. La nașterea primei fete, Zavaidoc străbate Piteștiul de la un capăt la celălalt într-o sanie plină cu sticle de șampanie, pentru a ciocni cu orice trecător.

În 1943, plutonierul în rezervă Zavaidoc primește ordin de concentrare la o unitate din Târgoviște. Aici se îndrăgostește de Țuca. Se gândește chiar să divorțeze pentru ea dar pleacă apoi la Tighina. Pe fațada unui mare restaurant din Tighina, „Victoria”, scria cu litere mari: „Aici cântă marele cântăreț român Zavaidoc, venit să distreze armata română”.

Bombardamentele din 1944 l-au prins pe Zavaidoc în București. Casa de lângă Gara de Nord era distrusă. S-a refugiat, cu întreaga familie, la Caracal.

Noaptea cânta, iar ziua se ascundea prin adăposturi. S-a mutat apoi la Roșiori de Vede. Un patron de restaurant angajase, special pentru acompanierea lui Zavaidoc, o orchestră de 20 de oameni. Vocea lui străbătea noaptea până departe pe stradă. Ziua de 23 august 1944 l-a găsit pe Zavaidoc, împreună cu familia, la Câmpulung Muscel. La restaurantul „Viscol” poposeau soldați sovietici, pentru care special acesta învățase melodia „Doi ochi negri” (Oci Ciornie).

Fericirea lui Zavaidoc a fost curmată de moartea fratelui său, Vasile, în 1940. Acesta făcuse un atac cerebral. Pierduse foarte mulți bani într-o cafenea, unde cheltuia, la jocul de table, aproape toată agoniseala făcută cu vioara. Înmormântarea a fost anunțată la radio, iar lumea a intrat în panică. Ascultătorii au crezut că a murit nu Zavaidoc vioristul, ci vocalistul. Trei ani mai târziu, în ziua de 8 mai 1944, un bombardament i-o fură lui Zavaidoc pe una dintre surori, Zoia, care a lăsat în urmă cinci copii.

De la Câmpulung ajunge la Turnu-Măgurele, unde ruinat, fără casă, cu grija nepoatelor și celor trei copii, Zavaidoc cade la pat, tensiunea îi ajunge la 28, face nefrită. La 31 decembrie 1944 este internat la Spitalul bucureștean „Filantropia”. Orbește, trăindu-și în chinuri ultimele clipe ale vieții.

A murit la 13 ianuarie 1945, în aceeași zi cu fiica sa Niculina. Este înmormântat în Cimitirul Mănăstirii Cernica, de lângă București.

Talentul și virtuozitatea lui Marin Teodorescu au fost recunoscute chiar în timpul vieții sale de însuși George Enescu, cei doi prezentând pe front, în timpul Primului Război Mondial, spectacole muzicale menite să ridice moralul soldaților și ofițerilor români. Multe din cântecele lui Zavaidoc au devenit șlagăre ale muzicii lăutărești, ele fiind ascultate și în prezent cu deosebită plăcere și nostalgie.

Sursa : ro.wikipedia.com

Grigoraş Dinicu şi Fănică Luca - mari lăutari
Nume Mari 16 Mai 2015, 00:07

Grigoraş Dinicu şi Fănică Luca - mari lăutari

Invitat :dr. Constantin Secară, etnomuzicolog - Institutul de Etnografie şi Folclor "Constantin Brăiloiu"

Grigoraş Dinicu şi Fănică Luca - mari lăutari
Capitală culturală europeană. Experienţă şi viitor
Nume Mari 11 Septembrie 2015, 13:31

Capitală culturală europeană. Experienţă şi viitor

Invitat: prof.dr. Sergiu Nistor, consilier prezidenţial

Capitală culturală europeană. Experienţă şi viitor
Perpessicius - Cronicarul Radioului
Nume Mari 05 Septembrie 2015, 19:15

Perpessicius - Cronicarul Radioului

Invitat: prof.univ.dr. Valeriu Râpeanu

Perpessicius - Cronicarul Radioului
Horia Macellariu - salvatorul Constanţei
Nume Mari 12 August 2015, 19:08

Horia Macellariu - salvatorul Constanţei

Invitat:prof.dr. Valentin Ciorbea - Universitatea "Ovidius", Constanţa

Horia Macellariu - salvatorul Constanţei
Constantin Tănase - creatorul teatrului românesc de revistă
Nume Mari 09 Iulie 2015, 22:58

Constantin Tănase - creatorul teatrului românesc de revistă

Invitat:Alexandru Arşinel, director al Teatrului de satiră şi revistă "Constantin Tănase"

Constantin Tănase - creatorul teatrului românesc de revistă
Ion Conea - geograf şi geopolitician român
Nume Mari 25 Iunie 2015, 23:21

Ion Conea - geograf şi geopolitician român

Invitat:prof. univ. dr. Vasile Simileanu, vice-preşedinte al Asociaţiei de geopolitică "Ion Conea"

Ion Conea - geograf şi geopolitician român
Marin Drăcea - un vizionar al silviculturii româneşti
Nume Mari 18 Iunie 2015, 18:44

Marin Drăcea - un vizionar al silviculturii româneşti

Invitaţi: prof.dr. Ion Florescu - Universitatea "Transilvania", Braşov; ing.dr. Florin Matei - ICAS Bucureşti

Marin Drăcea - un vizionar al silviculturii româneşti
Învăţătorul, ieri şi azi
Nume Mari 05 Iunie 2015, 14:20

Învăţătorul, ieri şi azi

Invitat:Marian Banu, inspector, ISMB

Învăţătorul, ieri şi azi