Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Zăpada

Comentariu de Adela Călugăru

Zăpada
Palatul de gheață din Kemi, Finlanda

Articol de Adela Călugăru, 01 Februarie 2012, 12:53

Cine nu a fost uimit și impresionat de frumusețea orașelor și a peisajelor acoperite de zăpadă, de puritatea și serenitatea acesteia, fără să se gândească, poate, că decorul hibernal ascunde o mulțime de curiozități?

Specialiştii au demonstrat că un fulg de zăpadă este o aglomerare de cristale de gheaţă și este format din aproximativ 180 miliarde de molecule de apă dar structura unui fulg de zăpadă se datorează unor factori externi precum temperatura, umiditatea şi vântul. Cel mai mare fulg de zăpadă care a fost înregistrat de Cartea Recordurilor, a fost găsit în statul Montana, America, pe 28 ianuarie 1887 şi măsura nu mai puţin de 15 cm lăţime şi 8 cm lungime.

Nu toată zăpada este la fel şi schiorii o ştiu foarte bine. La începutul anilor 1900, un grup de schiori pasionaţi, au întocmit un top al zăpezii. Din acest top reiese că zăpada este: “piure de cartofi“, “zăpadă şampanie“, “pulbere“, “zăpadă lipicioasă” sau “zăpadă conopida“.
Dacă v-aţi întrebat care este locul în care a nins cel mai mult până în prezent, atunci trebuie să ştiţi că Muntele Baker, Washington este deţinătorul recordulului, de 30 de metri de precipitații, în anul 1999. Probabil a nins mult la americani din moment ce 9 ani mai târziu, în 2008, au bătut recordul pentru cel mai înalt om de zăpadă din lume care măsura nici mai mult nici mai puțin de 37 de metri.

Dar ce aţi zice dacă, într-o dimineaţă de iarnă, când vă treziţi şi priviţi pe fereastră, descoperiți că zăpada este roşie? Aţi rămâne probabil uimiţi. Ei bine, acest lucru este posibil. Explicaţia? Uneori în atmosferă se găseşte praf adus de vânt tocmai din călduroasa Sahara sau alte impurităţi provenite de la obiective industriale. Acestea ajung în nori şi intră în alcătuirea fulgilor, dându-le culoarea roşie, galbenă sau brună. În 2007 spre exemplu, în Siberia, din cauza unei furtuni de nisip in Kazahstan, s-au observat precipitatii de zăpadă portocalie.

Zăpada este folosită și ca material de construcții să zicem; pe lângă ingloo-uri, oamenii mai construiesc... palate iar cel mai mare Palat de Gheață din lume este construit anual in Kemi, Finlanda. Acesta are un hotel, o capelă, restaurant precum și spații de joacă pentru copii. Temperatura medie din hotel este de –5 grade Celsius iar turiștii dorm în saci de dormit speciali, din lână. Nu la fel se întâmplă însă și în cazul igloo-urilor, în care temperaturile pot atinge și 16 grade Celsius, doar folosind căldura degajată de corpurile locuitorilor lui. Un igloo îi proteja pe inuiți de temperaturi care coborau constant chiar și până la –45 grade Celsius.

Despre zăpadă ar mai trebui să știm că, nu de puține ori, poate deveni periculoasă. Să ne gândim la avalanșe spre exemplu, sau la... pibloktoq, adică isteria arctică, o afecţiune întâlnită doar la societăţile de eschimoşi, ce are ca simptome depresia, comportamentul necontrolat şi sălbatic, ori repetarea în mod sistematic a ultimelor cuvinte auzite.

Dar cred că trebuie să fim îngăduitori totuși cu prietena noastră albă pentru că ei îi datorăm protejarea culturilor agricole de temperaturile scăzute ale iernii. Unde mai pui că este și un foarte bun și eficient amplificator al sunetelor care pot fi auzite de la distanțe impresionante.
Mai mult, cred că avem cu toții de învățat câte ceva de la zăpadă. Priviți numai căderea silențioasă și lejeră a fulgilor de nea și cu siguranță veți încerca să priviți viața cu mai multă candoare și mai puțină grabă.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"