Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Marţi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Vlad Drăghicescu, Bonn

6 Iulie 2017
Vizualizari: 497
Comentează add

Președintele Xi-Jinping laudă excelentele relaţii bilaterale germano-chineze şi pledează pentru aprofundarea colaborării strategice între cele două ţări.

Xi-Jinping laudă excelentele relaţii bilaterale germano-chineze

vlad-draghicescu-bonn

Preşedintele Chinei, Xi Jinping.         Foto: Arhivă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 iulie, ora 22:38) - Emisiunea: "Agenda globală" - Realizator: Pavel Ionescu -

În apropierea participării la Summitul G20 de la Hamburg, preşedintele chinez Xi Jinping a publicat un comentariu exhaustiv în cotidianul german Die Welt, în care laudă excelentele relaţii bilaterale germano-chineze şi pledează pentru aprofundarea colaborării strategice între cele două ţări.

"China are mari aşteptări de la summitul G20" - scrie liderul chinez, subliniind importanţa globalizării pentru economia mondială. Interesant de observat, în lumina declaraţiilor preşedintelui chinez, anul acesta, înaintea inaugurării noului preşedinte american, Xi Jinping a anunţat pregătirea Chinei pentru preluarea locului de lider mondial, anunţ care nu a bucurat prea mult Germania.

Mai multe amănunte primim de la Bonn, de la Vlad Drăghicescu.

Reporter: Aprecierile făcute de preşedintele chinez Xi Jinping, în ediţia de astăzi a influnetului ziar german Die Welt, reiterează în bună măsură liniile colaborării germano-chineze trasate cu ocazia recentei întâlniri de la Berlin între cancelara Merkel şi premierul Chinei, Li Keqiang, şi semnalizează o schimbare semnificativă de raportare a Chinei la globalizare.

În comentariul său, intitulat "Pentru o lume mai bună", liderul de la Beijing scrie că este foarte fericit să participe la Summitul G20 de la Hambrug, într-un an în care China şi Germania sărbătoresc 45 de ani de relaţii diplomatice. "În 2014, cu ocazia primei mele vizite de stat în Germania, ambele părţi au convenit să transforme relaţiile bune dintre cele două state într-un parteneriat strategic cuprinzător" - scrie preşedintele chinez, în opinia căruia caracterul strategic al colaborării dintre cele două ţări capătă pe zi ce trece o importanţă din ce în ce mai mare. Xi Jinping a evidenţiat dimensiunea economică a colaborării dintre China şi Germania, amintind că Republia Federală este pentru al 42-lea an consecutiv cel mai important partener comercial european al Chinei şi principalul exportator de tehnologie în Republica Populară.

El atrage însă atenţia că lumea se confruntă actualmente cu noi şi noi provocări, iar China şi Germania, din poziţia de a doua, respectiv, a patra economie a lumii, trebuie pe de o parte să se dezvolte ele însele, iar pe de alta să îşi asume responsabilitatea care le revine pentru garantarea păcii, stabilităţii şi prosperităţii, atât la nivel regional, cât şi global.

"În cadrul dialogului şi al negocierilor prietenoase dintre noi, trebuie să tratăm corect diferenţele care ne separă, să manifestăm înţelegere reciprocă şi să ne susţinem unii pe ceilalţi când este vorba de interesele esenţiale ale ţărilor noastre.Trebuie, de asemenea, să avem condiţii de investiţii corecte şi reciproc avantajoase, şi să aprofundăm colaborarea în domeniile energetic, financiar, tehnologic şi ecologic" - scrie Xi Jinping în cotidianul Die Welt.

În final, liderul chinez a făcut o adevărată pledoarie pentru globalizare, subliniind importanţa deosebită a summitului G20, respectiv, necesitatea implementării măsurilor stabilite la reuniune.

China are mari aşteptări de la summitul G20 de la Hamburg, unde speră că va fi reafirmată ideea unei economii mondiale deschise. Globalizarea - spune oficialul chinez - a dus la dinamizarea economiei mondiale, favorizând schimbul de mărfuri şi capital, şi progresul tehnologic.

Totuşi - afirmă Xi Jinping - trebuie găsite soluţii adecvate la problemele generate de globalizarea economiei.

Grupul G20 trebuie să sprijine ordinea multilaterală a comerţului. Împreună cu partea germană, vrem să facem din summitul G20 un succes - a conchis preşedintele chinez în comentariul publicat de cotidianul german Die Welt.

Ascultă aici reportajul în emisiunea Agenda globală din 4 iulie 2017.

Citește aici toate reportajele din Agenda globală, 4 iulie 2017.


Etichete xi jinpingrelatiichinagermaniadie weltg20hamburg

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live