Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Marţi, 14 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

20 August 2019
Vizualizari: 522
Comentează add

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost primit, în această seară, la Casa Albă, de către preşedintele Statele Unite ale Americii, Donald Trump.

Washington: Convorbiri tête-à-tête Trump - Iohannis

radiojurnal

Președintele Klaus Iohannis, întrevedere cu Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump (Washington DC, SUA) - 20 august 2019. Foto: Oana Bala.

UPDATE 2: Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său american, Donald Trump, au adoptat marţi o declaraţie comună în care Statele Unite ale Americii îşi reiterează sprijinul pentru eforturile României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver în conformitate cu cerinţele legislaţiei SUA, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

"Ca preşedinţi ai României şi Statelor Unite ale Americii, acţionăm împreună, ca prieteni şi aliaţi, pentru a avansa Parteneriatul nostru Strategic robust şi durabil. Prin parteneriatul nostru, care se aprofundează, vom crea noi oportunităţi pentru creşterea securităţii, dezvoltării şi prosperităţii şi pentru a răspunde mai bine provocărilor şi responsabilităţilor globale pe care le împărtăşim", se arată în declaraţie.

 

De asemenea, în textul documentului sunt rememorate Revoluţia din 1989 şi aniversarea a 15 ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

 

UPDATE 1: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a adoptat împreună cu omologul său american, Donald Trump, o declaraţie comună, document esenţial pentru dezvoltarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA.

"Am adoptat împreună o declaraţie comună. Este prima dată când am făcut acest pas. Este un document foarte important pentru progresul Parteneriatului strategic dintre România şi SUA. Este esenţială dezvoltarea acestui Parteneriat în toate domeniile sale", a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Ambasada României în SUA, după întâlnirea cu omologul său american, Donald Trump. 

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 august, ora 22:01) - Emisiunea: "Radiojurnal" - Realizator: Georgiana Grosso - Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost primit, în această seară, la Casa Albă, de către preşedintele Statele Unite ale Americii, Donald Trump. Este pentru a doua oară, după iunie 2017, când cei doi preşedinţi au o întrevedere la Casa Albă. Ce se întâmplă acum la Washington ne spune în direct, prin telefon, trimisul nostru, Oana Bâlă.

Reporter: În urmă cu mai puţin de o oră, preşedintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat la Casa Albă de către preşedintele american, Donald Trump. Cei doi lideri au mers în sala de recepţii diplomatice, unde şeful statului a semnat în cartea de onoare şi au fost prezentate cele două delegaţii oficiale. După acest moment, preşedintele României şi cel al SUA au intrat în Biroul Oval pentru convorbiri tête-à-tête. Înaintea convorbirilor, cei doi preşedinţi au răspuns întrebărilor venite din partea jurnaliştilor.

Preşedintele Donald Trump a confirmat că va discuta cu omologul român despre liberalizarea vizelor pentru cetăţenii români în SUA, dar şi despre creşterea efectivelor de militari americani prezenţi în ţara noastră. Preşedintele american a spus că şi-ar dori să viziteze România, însă aspecte legate de o potenţială vizită urmează a fi discutate. Într-un comunicat al Casei Albe se arată că preşedintele Trump i-a spus şefului statului că intenţionează să intensifice legăturile dintre cele două ţări, acordând sprijin României pentru a deveni eligibilă de a intra în Programul Visa Waiver, aşa cum cere legislaţia americană. România este un partener cu o valoare inestimabilă în NATO şi sprijină eforturiel SUA în asigurarea securităţii regionale şi globale.

De asemenea, România este angajată să conlucreze cu SUA în combaterea ameninţărilor cibernetice, reprezentate de companiile chineze care doresc să implementeze tehnologia 5G. Totodată, SUA vor lucra cu România pentru a sprijini securitatea energetică a Europei. La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a spus că s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări.

Declarația integrală a administrației de la Casa Albă: Președintele Trump reafirmă și consolidează Parteneriatul dintre SUA şi România

Președintele Donald J. Trump reafirmă și consolidează Parteneriatul Statelor Unite cu România. Președintele Trump îl primeşte pe președintele Klaus Iohannis al României la Casa Albă pentru a reafirma și celebra Parteneriatul strategic puternic dintre cele două țări. România sărbătorește 30 de ani de libertate și democrație în 2019 și continuă să înregistreze mari progrese în depășirea moștenirii comunismului. Statele Unite și România au o relație din ce în ce mai puternică în domeniile securităţii, energiei, activităţilor nucleare, civile și cibernetice de care beneficiază ambele țări.

Cele două țări vor continua să lucreze împreună pentru a face față provocărilor comune de securitate și a îmbunătăți și mai mult parteneriatul economic și energetic. Președintele Trump intenționează să extindă legăturile dintre cele două țări, sprijinind eforturile României de a deveni eligibile pentru intrarea în Programul de renunțare la viză, în conformitate cu cerințele legislației Statelor Unite.

Marcând 15 ani de la aderarea la Alianță, România s-a dovedit a fi un aliat puternic al NATO și își îndeplinește angajamentul de a dedica cel puțin 2% din PIB-ul său pentru cheltuielile de apărare. România a oferit una dintre cele mai mari contribuții ale trupelor la misiunea NATO în Afganistan și a sprijinit misiunile din Kosovo, Bosnia și Coaliția anti-ISIS. Militarii lucrează împreună pentru a consolida securitatea pe flancul rstic al NATO.

În urma unei întâlniri anterioare cu președintele Trump, România își modernizează armata cu mai multe sisteme americane, inclusiv sisteme de apărare a rachetelor și anti-rachetă Patriot. România se angajează să colaboreze cu Statele Unite pentru a combate amenințările de securitate cibernetică pe care le prezintă furnizorii chinezi în rețelele 5G. Statele Unite vor colabora cu România pentru îmbunătățirea climatului său de investiții și pentru a ajuta țara să folosească mai bine resursele sale vaste de gaze naturale.

Aceste eforturi vor crește oportunitățile de investiții pentru companiile americane, vor crește prosperitatea pentru poporul român și vor îmbunătăți securitatea energetică în toată regiunea. România susține eforturile administrației Trump de diversificare energetică în Europa, care reduc dependența țărilor europene de sursele de energie rusești. România s-a opus North Stream II și alte proiecte de conducte care cresc dependența Europei de Rusia. Statele Unite și România sunt susținători puternici ai inițiativei Three Seas, care este importantă pentru creșterea accesului și securității pieței energetice. (Sursa: whitehouse.gov; traducere: Rador)


Etichete convorbiritrumpiohanniswashington

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live