Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Vuvuzele

Africa de Sud - ep.2

Vuvuzele

Articol de Constanţa Comănici, 14 Iunie 2010, 14:41

Am început călătoria în Africa de Sud, împreună cu fotograful şi jurnalistul român, Mario Manole. Am descoperit cum la Cape Town, considerat oraşul-mamă al Africii de Sud, pinguinii trăiesc la temperaturi ridicate foarte aproape de centrul localităţii. Este prima regiune colonizată de europeni în secolul al XVII-lea, care şi-au creat începând de aici drum spre interiorul continentului. În această zonă cresc deopotrivă pini şi palmieri, iar iubitorii naturii pot vizita una dintre cele mai cunoscute rezervaţii naturale din Africa, renumită pentru florile extrem de rare şi exotice. Tot aici se află Casa Parlamentului, Castelul Bunei Speranţe, construit în anul 1666, cea mai veche clădire europeană din sudul Africii, biserica Groote Kerk, datând din anul 1704. De pe vârful muntelui Table călătorii pot admira una din cele mai frumoase panorame. Capitala administrativă este Pretoria, oraş al parcurilor şi grădinilor, cu străzi rezidenţiale liniştite şi impozante clădiri publice. Centrul istoric al oraşului este martor al trecutului acestei ţări. A treia capitală, Bloemfontein, este cunoscută drept oraşul trandafirilor, datorită abundenţei acestor flori, cărora le este dedicat un festival.

Cu peste 600 de parcuri şi cu cea mai mare pădure urbană din lume, Johannesburg este cel mai "verde" oraş al lumii. Povestea sa este legată de industria aurului descoperit de colonişti în zonă. În Johannesburg nu existau copaci, dar căutătorii de aur au plantat un număr uriaş de eucalipţi, stejari sau alţi arbori cu lemnul tare, necesari structurilor miniere. Cu trecerea timpului, vegetaţia a inundat oraşul. Cea mai mare grădină zoo din Africa de Sud a fost amenajată la Johannesburg, unul dintre puţinele locuri în care tigrul siberian şi leii albi au reuşit să se înmulţească cu succes. În 1904, la inaugurarea sa, singurele animale erau un leu, un babuin, un leopard, o girafă, o antilopă, un vultur auriu şi o pereche de porci spinoşi.

Una dintre controversele legate de campionatul african a fost cea a problemelor de securitate. Mario Manole spune că autorităţile au depus eforturi considerabile, pentru a le oferi turiştilor veniţi la campionat siguranţă. La Cape Town nu există probleme în ultimii ani în această privinţă – susţine el. Chiar dacă la nivel internaţional Africa de Sud este cotată ca un stat destul de periculos, cu o rată a criminalităţii destul de ridicată, zonele sunt izolate, în special cea de nord, mai exact Johannesburg. Acolo e un oraş destul de periculos, însă autorităţile s-au mobilizat şi au adus poliţie chiar din import, în special din Europa.

Iar dacă microbiştii pot sta liniştiţi în privinţa pericolelor, un inamic al urechilor sunt... vuvuzelele. Cu siguranţă, acest cuvânt va intra în dicţionarul lumii după acest campionat. De la începutul Cupei Mondiale, presa, suporterii şi jucătorii străini s-au plâns de zgomotul infernal făcut de vuvuzele. Suporterii locali spun, însă, că aceste trompete fac parte din obiectele de bază ale oricărui fan din Africa de Sud. Purtătorul de cuvânt al Comitetului local de organizare a Cupei Mondiale a ţinut chiar să precizeze că "vuvuzelele sunt un fenomen cultural legat de ţara noastră şi de fotbal". Aşadar, ele nu vor fi interzise pe stadioane.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"