Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dana Dumăscu

14 Mai 2014
Vizualizari: 1183
Comentează add

Este cod galben de ploi şi vânt în alte 22 de judeţe din vestul, sudul, centrul şi nord-estul ţării şi municipiul Bucureşti până joi la ora 18.

Vremea rea afectează o mare parte a României

dana-dumascu

Foto: Arhivă Agerpres

Cea mai mare parte a României este afectată de ploi, iar nouă judeţe se află sub cod portocaliu de ploi torenţiale - Caraş Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea - valabil până în această noapte la ora 2.

Meteorologii avertizează că este posibil ca local să se adune precipitaţii de peste 60-70 litri pe metru pătrat.

Este cod galben de ploi şi vânt în alte 22 de judeţe din vestul, sudul, centrul şi nord-estul ţării şi municipiul Bucureşti până mâine la ora 18, dar meteorologii nu exclud nici căderile de grindină.

Probleme majore ar putea crea vântul puternic, după cum a avertizat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu.

"Este posibil ca în următoarele ore, pentru Bucureşti-Ilfov, Teleorman, Giugiu, vestul judeţului Ialomiţa, care nu sunt în cod portocaliu, să se emită cod portocaliu, pentru că, mai ales în judeţul Prahova, se va intensifica vântul atât de puternic încât este posibil să emitem, să completăm avertizarea cod portocaliu dată în judeţele pe care vi le-am spus", a declarat Ion Sandu.

Ar putea creşte debitele apelor

Precipitaţiile abundente ar putea duce la creşteri considerabile de debite peste cotele de atenţie şi de inundaţie, scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râuri mici, cu posibile efecte de inundaţii locale.

Hidrologii atenţionează că vor fi afectate bazinele hidrografice Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior, unii afluenţi ai Mureşului inferior, Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Râmnicu Sărat şi Putna.

Marius Mătreaţă, director în cadrul Institutului de Hidrologie, a făcut şi alte precizări la Comandamentul de Inundaţii desfăşurat miercuri la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

"A fost extins codul portocaliu. Începând cu astăzi, ora 18, va fi afectată şi zona afluenţilor râului Buzău în judeţele Buzău, Prahova - ne referim la râurile Slănic, Câlnău şi Nişcov - ca urmare a posibilităţii să avem în această zonă cantităţi deosebit de mari de precipitaţii, care să se cumuleze şi, ca urmare a evoluţiei de intensificare a precipitaţiilor în zona bazinului Siret şi în zona de curbură în general, s-a extins codul galben începând de la ora 14 pe unele râuri din judeţul Covasna.

"De asemenea, începând de mâine dimineaţă, avertizarea cod galben va intra ca extindere pe râurile din judeţele Suceava, Neamţ şi Bacău, fiind vizate cursurile superioare şi afluenţii râurilor Suceava, Moldova, Bistriţa şi Trotuş", a spus Marius Mătreaţă.

Chiar dacă până acum nu au fost semnalate probleme deosebite, autorităţile sunt în continuare în alertă, pentru a putea acţiona dacă situaţia o va impune. 


Etichete inundaţiiploicodavertizarevrememeteorologi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live