Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

31 Martie 2015
Vizualizari: 1016
Comentează add

O modificare de ultimă oră a regulamentului senatului prevede ca ridicarea imunităţii unui parlamentar să se facă cu majoritatea simplă din cei prezenţi.

Votul în cazul senatorului Șova "nu mai poate fi reluat pe noul regulament"

radiojurnal

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Foto: wikipedia.org.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, precizează că modificarea regulamentului care a fost făcută astăzi trebuie să fie aprobată de plenul acestui for şi, apoi, să fie publicată în Monitorul Oficial.

"Numai după ce aceşti paşi au fost făcuţi, modificarea din regulament devine efectivă", spune Călin Popescu Tăriceanu.

El crede că este puţin probabil ca votul de mâine în cazul senatorului PSD, Darius Vâlcov, să se facă pe baza acestei modificări, iar în cazul senatorului PSD, Dan Şova, votul nu mai poate să fie reluat.

Comisia de Regulament din Senat a modificat articolul 173, care a fost amendat în concordanţă cu Constituţia.

Conform noului amendament, ridicarea imunităţii unui parlamentar se face cu majoritatea simplă din cei prezenţi şi nu se va mai face cu majoritatea calificată. Cu alte cuvinte este nevoie doar de jumătate plus unu din numărul de senatori prezenţi şi nu din numărul total.

Preşedintele comisiei pentru regulament, liberalul Sebastian Grapă, a declarat că modificarea a fost înaintată către Biroul Permanent, şi se aşteaptă să figureze ca prim punct pe ordinea de zi.

Decizia vine după ce Curtea Constituţională a fost sesizată din mai multe părţi în legătură cu şedinţa Senatului în privinţa ridicării imunităţii lui Dan Şova. Camera Superioară nu a luat, săptămâna trecută, o decizie în acest caz, invocând lipsa de cvorum, ne-a transmis reporterul Nucu Jalea.


Etichete Preşedintele SenatuluiCălin Popescu Tăriceanuregulamentul senatuluiMonitorul OficialDan Șova

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live