Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Sâmbătă, 27 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

26 Februarie 2021
Vizualizari: 190
Comentează add

Comisiile reunite de buget finanțe ale Parlamentului au aprobat sumele alocate mai multor ordonatori principali de credite.

Votul din plenul reunit asupra bugetului este așteptat marțea viitoare

radiojurnal

 Foto: cdep.ro

Comisiile reunite de buget finanțe ale Parlamentului au aprobat joi sumele alocate mai multor ordonatori principali de credite, prin proiectul bugetului de stat.

Au fost adoptate, în forma elaborată de guvern, bugetele a zeci de instituții fără să fi fost admis vreun amendament al opoziției.

Discuțiile continuă și vineri, astfel încât până sâmbătă să fie finalizat raportul comisiilor.

Votul din plenul reunit asupra bugetului este așteptat marțea viitoare.

Reporterul RRA Iulian Olescu urmărește dezbaterile și transmite - "După ce în prima parte a zilei de ieri bugetele ministerelor și ale celorlalte instituții finanțate de stat au trecut rapid prin comisiile de specialitate în forma propusă de guvern, toate amendamentele opoziției fiind respinse prin vot, au urmat dezbaterile generale pe marginea bugetului de stat, în cadrul comisiilor reunite de buget finanțe bănci. Ministrul finanțelor, Alexandru Nazare, a precizat că bugetul pentru 2021 este unul robust, echilibrat și realist care pune bazele relansarii economice.


Alexandru Nazare: "Atâta timp cât veniturile cresc, cheltuielile cresc, deficitul este la peste 7%. Bugetele principalelor ministere cresc. E greu să poţi să lipești o etichetă de austeritate pe acest buget. Evident că atunci când faci o ajustare de deficit de peste 2,6 puncte procentuale, nu poate să fie toată lumea mulțumită, dar trebuie împreună să trecem prin această perioadă. Eu ce pot să vă asigur e că suntem în direcția bună și creșterea economică prognozată de Comisia Națională de Prognoză, de 4,3 - e reală."

Pe de altă parte opoziția a criticat proiectul de buget, considerându-l a fi unul de austeritate, construit pe datorie. Senatorul PSD, Radu Oprea.


Radu Oprea: "Oare creşterea pe datorie pe care ne-o propuneți, să ajungem cu gradul de îndatorare la 52% din PIB, este sănătoasă? Nu cred. Uitați-vă în buget și veți vedea că datoria de noi ce este de 80 de miliarde, iar creșterea PIB-ului nominal este doar de 76 de miliarde. Deci proiecția dumneavoastră arată că aveți un buget lipsit de viziune care nu este un buget al dezvoltării, este doar un buget al creșterii pe datorie."

După dezbaterile generale, parlamentarii din comisiile reunite de buget-finanțe- bănci au adoptat textul legii bugetului pe articole, toate amendamentele fiind respinse, cu excepția celui care a corectat o eroare materială de redactare. Tot ieri au fost avizate și bugetele pentru mai mulţi ordonatori principali de credite în forma propusă de Executiv, printre aceștia numărându-se Administrația prezidențială, Senatul și Camera Deputaților, dar și Ministerele Energiei și Afacerilor Interne."


Etichete parlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live