Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Luni, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

4 Decembrie 2020
Vizualizari: 174
Comentează add

Cetăţenii români care trăiesc în afara granițelor vor putea să voteze la alegerile parlamentare timp de două zile.

Votarea în străinătate

florin-lepadatu

 Foto: Elena Postelnicu

Cetățenii români care trăiesc în afara granițelor vor putea să voteze la alegerile parlamentare timp de două zile, sâmbătă și duminică.

Votarea în străinătate începe chiar în această seară, la ora 20:00, ora României, când va fi deschisă secția de votare de la Auckland, Noua Zeelandă.

Pentru varianta votului prin corespondență au optat deja aproape 40.000 de compatrioți.

Românii din străinătate vor avea la dispoziție 748 de secții de votare, cu 331 în plus față de scrutinul parlamentar din 2016.

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a mai spus că, prin misiunile diplomatice și consulare, s-au făcut demersuri pentru a fi obținute de derogări în cazul cetățenilor români care participă la procesul de vot în acele state în care există restricții de circulație.

Bogdan Aurescu: "Au fost pregătite modele de declarații pe care cetățenii români le pot avea asupra lor în statele în care sunt în vigoare restricții de circulație după o anumită oră și dovezi specifice care să ateste faptul că ei se deplasează pentru participarea la procesul electoral.

De exemplu, în Italia există o declarație pe proprie răspundere care poate fi utilizată pentru a motiva deplasarea la procesul electoral, în Franța, de asemenea, ambasada a realizat un model de adeverință pentru cetățenii români care se deplasează la secțiile de vot, care include și o declarație pe proprie răspundere cu privire la scopul deplasării."

Din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor impuse nu au putut fi organizate secții de votare în Malta, Nigeria, Coreea de Nord și Venezuela.

O hartă interactivă a secțiilor de votare deschise pentru românii din străinătate găsiți pe site-ul Ministerului de Externe, informează Rador.


Etichete diasporavotvotare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live