Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Vot final în octombrie pentru bugetul UE din 2017

Săptămâna aceasta, unele dintre comisiile parlamentare îşi vor exprima votul asupra priorităților pentru bugetul Uniunii Europene pentru 2017.

Vot final în octombrie pentru bugetul UE din 2017

Articol de Gabriela Tătărău, 01 Septembrie 2016, 09:53

Parlamentul European începe să-și elaboreze poziția faţă de Bugetul uniunii pentru anul viitor. Votul final se va da în octombrie.

Săptămâna aceasta, unele dintre comisiile parlamentare îşi vor exprima votul asupra priorităților pentru bugetul Uniunii Europene pentru 2017.

Astfel, până la sfârşitul săptămânii se va cunoaşte poziţia comisiilor pentru afaceri externe, agricultură, economie, dezvoltare, drepturile femeii, libertăți civile, pescuit, comerț internațional, mediu, ocuparea forței de muncă și transport.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Celelalte comisii vor vota în săptămânile următoare. Votul în plen asupra poziției Parlamentului, ce va fi întocmită de comisia pentru bugete, este programat pentru 26 octombrie.

Potrivit procedurii, Comisia Europeană propune bugetul uniunii pentru anul următor, iar cifrele finale sunt aprobate de Parlament și statele membre în cadrul Consiliului. Deoarece Consiliul tinde să propună cifre mai mici prin comparație cu cerințele Parlamentului, cele două instituții intră în negocieri pentru a ajunge la un acord. Negocierile au loc după votul Parlamentului din octombrie și poartă numele de procedura de conciliere.

Această procedură durează cel mult 21 de zile și ar putea avea loc în noiembrie. La sfârșitul acestei luni, deputații europeni vor vota asupra rezultatului negocierilor.

Comisia Europeană a propus pentru anul viitor un buget cu plăți în valoare de 134,9 miliarde de euro și cu 157,7 miliarde de euro în angajamente. Angajamentele reprezintă banii pe care Uniunea Europeană se angajează să îi cheltuiască pe programe și pot depăși perioada de un an.

Plățile reprezintă cheltuielile prevăzute strict pe perioada de 12 luni. Consiliul dorește să reducă acest buget cu 1,3 miliarde de euro în angajamente și cu 1,1 miliarde de euro în plăți.

Conform Parlamentului, prioritățile bugetare trebuie să fie în continuare abordarea imigrației și a crizei refugiaților, cu susținerea în paralel a redresării economice.

Pe 7 și 8 septembrie, Parlamentul va găzdui o conferință cu parlamentele naționale despre finanțarea viitoare a Uniunii Europene.