Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Joi, 06 August

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

3 Decembrie 2015
Vizualizari: 313
Comentează add

Documentul trece în revistă toate activităţile din 2014, declarat anul european al cetăţenilor şi dedicat promovării drepturilor care decurg din statutul de membru al UE.

Vot asupra raportului de activitate al Comitetului pentru Petiţii Vot asupra raportului de activitate al Comitetului pentru Petiţii - Conține audio

mihaela-mihai

Agendă încărcată la reuniunea de astăzi a Comitetului pentru Petiţii al Parlmentului European. Şedinţa are loc la Bruxelles.

Lucrările de astăzi încep cu un vot asupra raportului de activitate al Comitetului pentru Petiţii pe anul trecut.  

Documentul trece în revistă toate activităţile din 2014, declarat  anul european al cetăţenilor şi dedicat promovării drepturilor care decurg din statutul de membru al Uniunii Europene. 

Audio: Agenda europeană. Euranet Plus.

A fost şi anul în care au avut loc alegeri pentru Parlamentul European.

Potrivit unui proiect de raport, în 2014 legislativul comunitar a primit cu puţin peste 2 mii 700 de petiţii, cu 6 la sută mai puţin decât  cele aproape 2 mii 900 depuse în 2013.

Statisticile arată că în cele mai multe cazuri, în 2014, la fel ca şi în anii trecuţi, cetăţenii europeni au cerut ajutorul Uniunii Europene în subiecte legate de justiţie, mediu, piaţă internă şi drepturi fundamentale.

Alţi semnatari ai petiţiilor au încercat în 2014 să-şi facă publice propunerile legate de politicile europene sau au atras atenţia asupra aplicării incorecte a legislaţiei comunitare

Şi sănătatea a rămas un domeniu de preocupare pentru iniţiatorii de petiţii.

De altfel şi astăzi, în şedinţa Comitetului va fi dezbătută o petiţie prin care asociaţii ale donatorilor de sânge din 13 state membre sau din afara Uniunii europene cer reguli mai stricte pentru comerţul cu medicamente obţinute din sânge uman sau plasmă sau chiar interzicerea acelor produse farmaceutice fabricate în condiţii care nu respectă normele etice.

Tot astăzi urmează să fie dezbătută o altă petiţie prin care semnatarii atrag atenţia asupra a ceea ce ei numesc  abuzul de contracte succesive pe durată determinată pentru profesorii din școlile publice  din Portugalia şi Italia.

Introdus din 1993, prin Tratatul de la Maastricht,  dreptul la petiţie oferă oricărui cetăţean european sau rezident al unui stat membru ocazia de a adresa singur sau în asociere cu alte persoane petiţii Parlamentului European în legătură cu un subiect care face parte din domeniile de activitate ale Uniunii și care îl priveşte în mod direct.

De acest drept beneficiză și orice societate, organizaţie sau asociaţie cu sediul în Uniunea Europeană. Petiţia poate fi redactată sub formă de plângere sau de cerere şi poate avea ca obiect chestiuni de interes public sau privat.

De trei ani, europenii au la dispoziție și procedura inițiativei cetățenești.

Spre deosebire de petiţie, prin care este sesizat legislativul comunitar, în calitatea sa de reprezentant direct al locuitorilor din statele membre ale Uniunii, iniațiva cetăţenească vizează direct activitatea  Comisiei Europene. 


Etichete Euranet PlusUniunea EuropeanaComisia EuropeanaBruxellesComitetul pentru Petiţii al Parlmentului Europeanparlamentul europeancomertpetitii

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live