Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

9 August 2019
Vizualizari: 714
Comentează add

AUDIO + TEXT "Apel Matinal" - invitat: preşedinta Companiei Naţional de Investiţii, Manuela Irina Petreşcoiu.

Vor fi gata stadioanele din București până la startul CE de Fotbal 2020? Vor fi gata stadioanele din București până la startul CE de Fotbal 2020? - Conține audio

radio-romania-actualitati

 Foto arhivă

AUDIO: Apel matinal.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 august, ora 8:31:22) - Realizator: Există mult scepticism printre opiniile exprimate în presa noastră sportivă că nu vom avea stadioane inaugurate la primul fluier al Campionatului European de Fotbal de anul viitor. O oarecare îndreptăţire pot primi cei care invocă cazul Stadionului de la Arcul de Triumf.

Cele mai avansate lucrări de reconstrucţie putem spune că se regăsesc pe Bulevardul Ghencea, la fostul Stadion Steaua, care creşte, într-adevăr, am trecut şi eu pe acolo.

Pentru a lămuri lucrurile ne-am gândit să o invităm în această dimineaţă la "Apelul Matinal" pe doamna Manuela Irina Pătrăşcoiu, preşedinte al Companiei Naţionale de Investiţii, societate a statului român, da. Bună dimineaţa! Sărut mâna! 

Manuela Irina Pătrăşcoiu: Bună dimineaţa! Bună dimineaţa, în primul rând, dumneavoastră şi ascultătorilor dumneavoastră! 

Realizator: Presa scrisă, în general cea sportivă, conţine multe opinii şi relatări care contrazic de cele mai multe ori comunicatele oficiale. Ce credeţi, vor fi gata stadioanele până la startul turneului final? 

Manuela Irina Pătrăşcoiu: Încă de la început vreau să vă spun că cele trei stadioane pe care noi le construim Steaua, Giuleşti şi Arcul de Triumf vor fi arene pe care se vor derula doar meciurile de antrenament, meciurile oficiale din grupele Campionatului European vor avea loc exclusiv pe Arena Naţională din Capitală. Putem afirma cu certitudine că derularea partidelor oficiale la Bucureşti nu va fi afectată de lucrările pe care le realizăm noi pe cele trei arene. Totuşi, aşa cum am comunicat mereu, noi ne-am luat angajamentul ca aceste stadioane să poată fi utilizate pentru antrenamentul echipelor care vor ajunge la Bucureşti. Cum aţi spus şi dumneavoastră, Stadionul Ghencea este cel mai avansată, a început primul. Suntem într-un... suntem de fapt cu toate în graficele de execuţie, cu cele trei iezi stadioane. La Steaua, dacă este să detaliez puţin mai tehnic, am finalizat 95% din lucrările de suprastructură şi... Mă auziţi? 

Realizator: Da, da, da. 

Manuela Irina Pătrăşcoiu: Aşa. Şi la cele de suprastructură - 45%, într-un termen mai puţin tehnic, deja este avansată montarea gradenelor, iar la nivelul subsolului şi al parcărilor subterane suntem la nivelul lucrărilor de instalaţii. 

Realizator: Răspunsul... Da. Haideţi să trecem în revistă şi celelalte două stadioane. 

Manuela Irina Pătrăşcoiu: Da. 

Realizator: /Giuleşti/ sau Arcul de Triumf. 

Manuela Irina Pătrăşcoiu: Arcul de Triumf. Autorizaţia de construire am obţinut-o în luna iunie şi aici am început cu partea de demolare, care a fost o lucrare în sarcina beneficiarului Ministerului Tineretului şi Sportului, care este aproape finalizată. Noi am început execuţia, suntem într-un stadiu... de abia 25%.


Manuela Irina Pătrăşcoiu: Şi aici am început cu partea de demolare, care a fost o lucrare în sarcina Ministerului Tineretului şi Sportului, care este aproape finalizată. Noi am început execuţia, suntem într-un stadiu de abia 25%, suntem puţin întârziaţi de lucrările de deviere a unor conducte, în principal a unei conducte de apă, dar avem încredere că şi Ministerul Tineretului va finaliza lucrarea în termen, aşa încât să nu ne fie afectată lucrarea de construire. La Giuleşti, autorizarea de construire am obţinut-o pe 19 iulie, până atunci am făcut lucrările de demolare a stadionului existent şi lucrările de piloţi foraţi, ca să spun, la infrastructură fără de care nu puteam începe lucrarea de excuţie. Aici, sunt condiţiile de lucru mai dificile datorită amplasamentului, dar depunem toate eforturile să finalizăm pentru antrenament şi această arenă de la Giuleşti, oricum toate vor fi folosite pentru antrenament, deci nu vor afecta campionatul european.  

Realizator: Asta fără îndoială. Răspunsul dvs. însă îmi permit să cred că e unul diplomatic, că stadioanele pot găzdui antrenamentele oficiale, dar la fel de bine nu vor fi gata în totalitate. E o chestiune de nuanţă.  

Manuela Irina Pătrăşcoiu: E o chestiune de nuanţă. Într-adevăr, ele vor fi gata pentru antrenament, adică vor asigura desfăşurarea antrenamentului, vestiarele, tribunele, gazonul, nocturna, chiar dacă vor fi de efectuat nişte lucrări de finisaje la spaţiile de cazare sau la spaţiul de alimentaţie publică, nu vor afecta desfăşurarea meciurilor de antrenament.  

Realizator: Asta înseamnă că e o presiune mai scăzută pe constructor? Pentru că într-adevăr aţi insistat cred că la fiecare intervenţie, aţi specificat că stadioanele vor găzdui doar antrenamente.  

Manuela Irina Pătrăşcoiu: Păi, numai antrenamente, aşa este şi în dosarul de candidatură, aşa este stabilit de la început de când România şi-a depus candidatura, doar pentru antrenamente. Pentru meciurile oficiale de la început a fost selectată doar Arena Naţională.  

Realizator: Aş vrea să vă rog să ne oprim un pic şi la stadionul din Şoseaua Ştefan cel Mare. Intră în atenţia dvs. ca proiect de investiţie?  

Manuela Irina Pătrăşcoiu: Stadionul intră în atenţia noastră ca proiect de investiţii. Din păcate, pe actualul amplasament al stadionului sunt nişte probleme de natură juridică. Există un litigiu în derulare. Până la finalizarea lui nu poate fi predat amplasamentul. Am mai avut discuţii cu toţi factorii implicaţi pentru un nou amplasament în locul velodrumului şi în zona din preajma acestuia. Aici, din condiţii de implementare a proiectului în ceea ce priveşte evacuarea spectatorilor şi accesul amplasamentului este foarte dificil, iar câteva asociaţii sportive, chiar şi locatarii din zonă ne-au semnalat nişte nemulţumiri privind realizarea stadionului pe noul amplasament, dar când vor fi finalizate toate aceste probleme, aspecte juridice, în principal, Stadionul Dinamo va... 

Realizator: ...care ţin de club. 

Manuela Irina Pătrăşcoiu: De club, ţin de beneficiar. După ce vor fi gata, noi vom implementa şi acest proiect.  

Realizator: Sunteţi în pole position acolo, pe grila de start. Vă mulţumim pentru prezenţa la "Apel matinal" şi abia aşteptăm momentul să inaugurăm împreună unul măcar dintre cele trei stadioane, evident pe toate cele patru, dacă se poate. Cele trei deocamdată: Steaua, Giuleşti şi Arcul de Triumf. Invitatul "Apelului matinal" astăzi a fost Manuela Irina Pătrăşcoiu, preşedintele Companiei Naţionale de Investiţii.


Etichete Apel Matinal- invitatpreşedinta Companiei Naţional de InvestiţiiManuela Irina PetreşcoiuCampionatului European de Fotbal

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live