Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gabriel Bassarabescu

23 Noiembrie 2014
Vizualizari: 1494
Comentează add

Interviu cu Alexandru Florian, directorul Institutului pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel".

Volumul "Pogromul de la Iași" - mărturii ale supraviețuitorilor

gabriel-bassarabescu

Manifestări de comemorare a Pogromului de la Iaşi. Foto: Arhivă Agerpres.

Realizator: O să încep discuţiile cu un volum foarte interesant, o lansare a Editurii "Curtea veche".

Aş vrea să plecăm de la şansa pe care, iată, o avem de a înţelege mult mai bine istoria.

Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte. Un album excepţional, un album pe care, iată, îl lansaţi în cadrul acestei a XXI-a ediţii a Târgului Gaudeamus.

Alexandru Florian: Da. Este vorba despre o istorie care s-a întâmplat în urmă cu peste 70 de ani, mai exact cu 73 de ani în urmă, la Iaşi, la sfârşitul lunii iunie,

Pogromul de la Iaşi. Este vorba de uciderea a peste 13.000 de evrei în doar câteva zile. Este o carte nouă pe piaţa culturală a României, prima de acest fel în ultimele decenii. De ce?

Pentru ca are trei autori, spun eu. Este un autor, un istoric, cunoscut pe subiect pentru studierea Holocaustului în România, este vorba de Radu Ioanid, directorul Arhivelor de la Muzeul Holocaustului de la Washington, care ne introduce, ca istoric, un specialist, expert în chestiune.

Este vorba de foarte multe mărturii acolo, mărturii ale unor supravieţuitori, ale unor evrei care au reuşit să scape din iureşul de acolo şi, de asemenea, mărturia unor ieşeni, a unor creştini care s-au aflat în timpul evenimentelor, s-au uitat, au văzut şi au avut pe urmă prilejul, mai târziu, să nareze.

Şi, de asemenea, cea mai importantă cred că este, şi foarte nouă pentru piaţa de carte din România, este naraţiunea fotografică.

Sunt peste 120 de fotografii făcute în acea perioadă şi care sunt pentru prima dată reunite şi puse împreună în mod cronologic şi oferite cititorilor.  

Realizator: O perioadă foarte interesantă este această apariţie a albumului. Să ţinem cont de faptul că, la doar câteva sute de kilometri, în zona separatiştilor din Ucraina, a fost reintrodus codul penal local, o structură foarte ciudată, o legislaţie foarte ciudată, a fost reintrodusă pedeapsa cu moartea.

Iată, că istoria tulburător riscă să se repete şi un astfel de album este foarte important, tocmai pentru a rezista acestor pericole, acestor tentaţii foarte ciudate.    

Alexandru Florian: Este într-adevăr o perioadă foarte interesantă şi albumul aduce în actualitate şi oferă posibilitatea tuturor să vadă, atât cum trăiau evreii în Iaşi până în iunie 1941, adică o viaţă normală alături de creştini.  

Realizator: Sigur.  

Alexandru Florian: Cum s-au întâmplat evenimentele şi cine sunt făptaşii; se pot vedea în acele fotografii uniforme de jandarmi români, uniforme de soldaţi români, cum s-au desfăşurat practic evenimentele pentru că ele au fost, atât în Iaşi, cât şi dincolo de Iaşi, în cele două trenuri ale morţii.

De asemenea, se văd responsabilii, pentru că în 1947 a avut loc un proces al celor care au fost suspectaţi că au fost implicaţi, că au fost responsabili de crime în masă şi ultima parte redă o infimă, un infim segment al victimelor, al celor care au murit în timpul Pogromului, sunt câteva fotografii, câteva zeci de fotografii cu victime din timpul Pogromului.

Si este interesant şi pentru că se întâmplă ceea ce se întâmplă în Ucraina şi în Ucraina, de mai bine de un an de zile, sunt implicate acolo - cred că toată lumea ştie - forţele de extremă-dreapta, sunt grupări extremist-naţionaliste ucrainene, cu o ideologie foarte apropiată de cea fascistă, care acţionează în Ucraina şi este acest album foarte important pentru că ne aminteşte şi ne sensibilizează la ceea ce s-a întâmplat şi poate că oamenii de bună-credinţă, oamenii cu raţionalitate îşi dau seama de riscuri şi vor evita, pe viitor, gesturi care să amintească de valori şi principii criminale, gesturi publice, aşa cum s-a întâmplat nu demult, într-un oraş, un oraş mare al României şi unde un lider local a făcut un gest care aminteşte de valorile fascismului.  

Realizator: Să dea Dumnezeu să învăţăm din istorie câte ceva. Mulţumim foarte mult. Alexandru Florian, alături de noi, directorul Institutului pentru Studierea Holocaustului. O lansare foarte interesantă. Puteţi găsi la Editura "Curtea veche" acest album. 


Etichete Gaudeamus 2014Pogromul de la IașiAlexandru Floriandirectorul Institutului pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel"

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live