Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 09 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Vlad Drăghicescu, Bonn

19 Octombrie 2018
Vizualizari: 707
Comentează add

Stimulentele care vor intra imediat în vigoare la nivel naţional se aplică vehiculelor cu emisie Euro 1, până la Euro 4

Volkswagen oferă prime pentru cumpărarea de autoturisme noi

vlad-draghicescu-bonn

 

Volkswagen va oferi o primă considerabilă proprietarilor care doresc să renunţe la autovehiculele diesel mai vechi. Decizia face parte din eforturile de evitare a interdicţiilor iminente de trafic pentru motoarele pe motorină în marile oraşe germane, a transmis ieri, producătorul de automobile cu sediul la Wolfsburg. Stimulentele care vor intra imediat în vigoare la nivel naţional se aplică vehiculelor cu emisie Euro 1, până la Euro 4. În cazul motoarelor Euro 4 şi Euro 5, primele vor fi acordate numai în 14 oraşe germane, unde nivelul de poluare este considerat deosebit de ridicat.   

Acum trei zile, şeful concernului Volkswagen, Herbert Diess, a acuzat existenţa unei campanii împotriva mobilităţii individuale, aşadar, împotriva automobilului. Întreţinută de reacţii aproape isterice, aceste atacuri vizează doar anumite zone cu nivel ridicat al poluării din câteva oraşe germane, a spus responsabilul. În context, domnul Diess a avertizat că industria germană de automobile riscă să piardă poziţia de lider mondial.

Iată totuşi că ieri, influentul constructor auto a anunţat că oferă o primă de până la 8.000 de euro pentru automobilele diesel cu motoare Euro 1, până la Euro 4, indiferent de marcă, la achiziţionarea unei maşini noi sau cu o vechime de cel mult 12 luni. Oricine posedă un astfel de autovehicul îl poate preda la o reprezentanţă Volkswagen, pentru a fi dus la fier vechi, primind în schimb o primă al cărei cuantum va depinde de modelul maşinii care urmează să fie achiziţionată. Programul include toate mărcile din portofoliul companiei: Volkswagen, Audi, Skoda şi Seat.

Directorul de vânzări al VW, Jürgen Stackmann, a catalogat iniţiativa drept o contribuţie substanţială la îmbunătăţirea calităţii aerului şi o măsură de evitare a iminentelor interdicţii de trafic vizând maşinile diesel. În câteva oraşe mari din Germania, astfel de restricţii sunt deja în vigoare sau urmează să fie aplicate începând de la anul.

În cele 14 oraşe germane deosebit de poluate, Volkswagen oferă deţinătorilor unui autoturism Euro 4 sau Euro 5 care doresc să cumpere o maşină nouă o primă de schimb de până la 7.000 de euro, precum şi un credit reprezentând valoarea reziduală a maşinii vechi.

În comunicat, compania germană vorbeşte şi despre un program avantajos de finanţare a maşinii noi, fără însă a oferi amănunte. Partenerii Volkswagen vor face oferte individuale clienţilor, a transmis compania cu sediul la Wolfsburg.

Iniţiativa a atras imediat criticile activiştilor de mediu şi ale unor analişti care au sugerat că din perspectivă ecologică aceasta ar fi un nonsens. Jurgen Resch, directorul organizaţiei de mediu Deutsche Umwelthilfe, afirmă că nu are nici o noimă să duci la fier vechi maşini cu o vechime de numai câţiva ani şi că propunerea Volkswagen lasă impresia că această companie ar produce maşini de unică folosinţă. Nu schimbi o maşină pentru că s-a umplut scrumiera, a spus Resch, acuzând VW că are o înţelegere anormală a noţiunii de longevitate. Organizaţia sa a dat în judecată mai multe oraşe din Republica Federală, acuzându-le că nu fac suficient pentru combaterea poluării. Până acum, Deutsche Umwelthilfe nu a pierdut nici un proces, judecătorii hotărând că pentru limitarea poluării, restricţionarea accesului pentru maşinile diesel pe anumite porţiuni de drumuri din mai multe oraşe germane este justă.

Un concept recent lansat de guvernul federal propune atât schimbarea, cât şi retehnologizarea hardware a motoarelor diesel Euro 5, ca modalitate de îmbunătăţire a aerului în oraşele prea poluate. Producătorii auto care ar trebui să finanţeze proiectul resping ideea. În plus faţă de stimulentele de cumpărare pentru autoturisme mai curate, acesta este un element cheie al pachetului de măsuri convenit între uniunea CDU/CSU şi SPD în lupta împotriva interdicţiilor de trafic.


Etichete dieselVolkswagenWolfsburgHerbert DiessJürgen StackmannDeutsche UmwelthilfeCDUSPDCSUmediu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live