Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

24 Noiembrie 2015
Vizualizari: 870
Comentează add

Preşedintele rus s-a întâlnit cu ayatollahul Ali Khamenei, gest prin care conducerea iraniană doreşte să sublinieze importanţa pe care o acordă relaţiilor cu Rusia.

Vladimir Putin, în vizită de o zi la Teheran

alexandru-beleavski-moscova

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin şi liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. Foto:.kremlin.ru.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a aflat într-o vizită de o zi în Iran.

La Teheran e în desfăşurare un forum mondial al ţărilor producătoare de gaze naturale, dar în lumina evenimentelor din Siria şi a celor legate de aşa-numitul Stat Islamic, se poate presupune că aceste teme vor atrage mai mult atenţia liderului rus şi a celor iranieni.

Preşedintele Putin a încheiat declaraţiile de presă comune cu preşedintele iranian, Hassan Rohani, dar înainte de a participa la Forumul mondial al producătorilor de gaze, Putin s-a întâlnit cu liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, gest prin care conducerea de la Teheran doreşte să sublinieze importanţa pe care o acordă relaţiilor cu Rusia.

Conform mediilor de la Moscova, convorbirile cu ayatollahul Khamenei au durat, în loc de 30 de minute, cât erau prevăzute, o oră şi jumătate şi, potrivit Kremlinului, discuţiile s-au concentrat îndeosebi pe situaţia din Siria şi alte crize regionale, între cei doi având loc un schimb de opinii "extrem de detaliat".

Cei doi lideri au subliniat că ambele ţări, Rusia şi Iranul, consideră inacceptabil ca variantele reglementării crizei siriene să fie dictate din afară şi, de asemenea, au menţionat lipsa de alternativă a soluţiei politice de către sirieni... soluţionării politice a crizei politice de către sirienii înşişi.

Din comunicatele serviciului de presă al ayatollahului Khamenei aflăm că acesta a dat o înaltă apreciere rolului şi influenţei Rusiei în problemele regionale, inclusiv în criza siriană şi a declarat că orice decizie legată de Siria trebuie să se ia cu ştiinţa şi acordul poporului şi autorităţilor siriene, ayatollahul subliniind că Bashar al-Assad este un preşedinte legitim al Siriei, legitim ales, iar viitorul lider sirian trebuie să fie, la rândul său, ales cu majoritate de voturi de către toţi cetăţenii Siriei, indiferent de etnie, de opiniile lor politice şi religioase.

Din punct de vedere militar, Rusia şi Iranul sunt în acest moment ţări aliate.

Iranul, după cum se ştie, permite traversarea teritoriului său de către avioanele militare ruseşti. De pildă, bombardierele strategice care sunt bazate în Rusia traversează adesea şi practic nu au altă rută decât pe teritoriul iranian.

Tot deasupra Iranului trec şi rachetele de croazieră lansate de navele ruseşti din Marea Caspică.

Interesele Rusiei şi Iranului în acest moment sunt foarte apropiate. Sigur, finalitatea, să spunem, crizei siriene - aici există divergenţe, dar în momentul de faţă Iranul este probabil cel mai sigur aliat al Rusiei în conflictul din Siria, şi subiectul a fost probabil discutat pe larg.

Putin, de altfel, după discuţiile cu Khamenei, cu Rohani şi după declaraţiile de presă, a fost solicitat de jurnaliştii ruşi să răspundă la întrebarea, cum apreciază acţiunile aviaţiei ruse.

Cei doi deja se ridicaseră de la masă şi Putin a ţinut să răspundă la această întrebare, reţinându-l şi pe Rohani, atât timp cât a răspuns, declarând că este mulţumit de modul în care acţionează Rusia, militarii ruşi în Siria, evident, subliniind, de asemenea, necesitatea soluţiei politice a crizei siriene, dar a ţinut, de asemenea, să spună şi că fără ajutorul Iranului, aceste rezultate militare nu ar fi fost posibile.

Aici aş avea de menţionat faptul că tema siriană a fost abordată în cursul unei alte întâlniri a liderului rus, cea cu preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov, care, într-o manieră, să spunem, foarte orientală, i-a spus că există, ar avea ştiinţă de faptul că o ţară vecină - e vorba de Kazahstan - ar avea, să spunem, aprehensiuni în legătură cu securitatea zborurilor peste Marea Caspică, în contextul operaţiunii militare a Rusiei din Iran.

Putin i-a spus că nu are ştiinţă că Astana ar manifesta asemenea îngrijorări, dar a spus că Rusia va ţine cont de aceste inconveniente, cum le-a numit el, însă a ţinut să sublinieze că acţiunea rusă în Siria va continua atât timp cât va fi necesar, pentru a-i pedepsi pe cei vinovaţi.

El a menţionat aici inclusiv autorii antentatului care a doborât avionul rus în Sinai, dar, de asemenea, a reiterat că această operaţiune nu va fi veşnică, va avea un caracter temporar şi va fi acest caracter determinat de operaţiunile ofensive ale Armatei Siriene împotriva organizaţiilor teroriste.

De asemea, Putin a ţinut să lanseze şi un mesaj ţărilor riverane Mării Caspice, spunând că această acţiune antiteroristă a Rusiei vizează inclusiv, să spunem, asigurarea securităţii lor, pentru că teroriştii reprezintă şi pentru aceste ţări o ameninţare. 


Etichete Iranteheranpreşedintele Rusiei Vladimir Putinpreşedintele Iranului Hassan Rohaniliderul suprem al Iranului ayatollahul Ali KhameneiISISSiriaBashar al-AssadMarea Caspică

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live