Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Duminică, 29 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Mihai

12 Septembrie 2009
Vizualizari: 1126
Comentează add

Actualul premier al Federaţiei Ruse rămâne extrem de popular în rândul electoratului rus şi continuă să domine scena politică.

Vladimir Putin, din nou preşedinte?

bogdan-mihai

Prim-ministrul Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, nu exclude posibilitatea revenirii sale în funcţia de preşedinte al ţării, în anul 2012, dar nu intenţionează să-l concureze în alegeri pe actualul şef al statului, Dmitri Medvedev.

Vineri, Putin a prezidat întâlnirea tradiţională cu membrii clubului internaţional de reflecţie Valdai, organizată în 2004 de RIA Novosti, împreună cu ziarul The Moscow News, revistele "Rusia în politica globală" şi Russia Profile.

Premierul Putin a dezminţit unele zvonuri din mass-media privind concurenţa dintre el şi preşedintele Medvedev.

"Vă rog să vă amintiţi că nu a existat concurenţă între noi în anul 2008 şi nu va fi nici în 2012. În apropierea datei respective, ne vom aşeza şi ne vom gândi ce trebuie făcut, dar în mod sigur nu ne vom certa, pentru că suntem oameni de acelaşi sânge", a dat asigurări premierul.

Din momentul în care mandatul lui Putin a expirat, în 2008, şi în locul său a fost desemnat Dmitri Medvedev, au existat speculaţii potrivit cărora această mişcare ar fi fost doar una temporară.

Deşi Vladimir Putin deţine acum funcţia de premier, el rămâne extrem de popular în rândul electoratului rus, iar în pofida crizei economice, continuă să domine scena politică.

Fostul preşedinte rus a fost acuzat că îşi pregăteşte reîntoarcerea în fruntea ţării în 2012, după ce Kremlinul a anunţat o reformă în care judecătorii nu vor mai putea să aleagă preşedintele Curţii Constituţionale.

Potrivit legii, preşedintele Curţii va fi numit de Camera Superioară a Parlamentului rus, care poate fi influenţată de Kremlin.

Astfel, lipsa existenţei unui organ judiciar independent, care poate verifica dacă o acţiune este constituţională sau nu, îi va permite lui Putin să revină în fruntea ţării din 2012, pentru un al treilea mandat de preşedinte.După două mandate consecutive de preşedinte, Putin a fost obligat să plece anul trecut de la Kremlin.

Constituţia rusă interzice unui preşedinte să deţină mai mult de două mandate consecutive, dar nu precizează nimic despre preluarea din nou a puterii după o anumita pauză.


Etichete vladimir putinrusiaDmitri Medvedevkremlinpresedintie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live