Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA DISPOZIŢIA DVS. Joi, 13 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

9 Mai 2014
Vizualizari: 1135
Comentează add

Mai multe ţări occidentale, care nu recunosc anexarea Crimeii şi care condamnă politica Rusiei faţă de Kiev, au criticat parada militară în Crimeea.

Vladimir Putin a sărbătorit de două ori Ziua Victoriei

alexandru-beleavski-moscova

Preşedintele rus Vladimir Putin în Sevastopol, Crimeea. Foto: captură youtube.com

Preşedintele rus Vladimir Putin a trecut în revistă, astăzi, la bordul unei vedete, navele Flotei ruse la Marea Neagră, în Portul Sevastopol, în Crimeea, cu ocazia Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste, în al II-lea Război Mondial.

Vladimir Putin a fost primit ca un erou, la Sevastopol, unde Rusia are staţionată Flota de la Marea Neagră.

Mai multe ţări occidentale, care nu recunosc anexarea Crimeii şi care condamnă politica Rusiei faţă de Kiev, au criticat parada militară în Crimeea, în contextul situaţiei tensioane din Ucraina.

La câteva ore, după parada miliară de la Moscova, preşedintele Vladimir Putin a efectuat prima sa vizită pe teritoriul Peninsulei Crimeea, după alipirea acestuia la Rusia, în luna martie.

Liderul de la Kremlin a participat la parada navală şi aeriană consacrată Zilei Victoriei şi aniversării astăzi a 70 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţia hitleristă.

Sub privirile a mii de locuitori aflaţi pe ţărm, Vladimir Putin, însoţit de ministrul apărării, Serghei Şoigu, a trecut în revistă, de la bordul unei vedete-curier, navele ancorate în golf, între care şi nava amiral a Flotei Mării Negre, crucişătorul "Moskva", şi a felicitat fiecare echipaj cu ocazia Zilei Victoriei.

Preşedintele Putin a susţinut un scurt discurs, în care i-a felicitat pe locuitorii din Crimeea cu ocazia celor două aniversări şi, omagiindu-i pe veterani, a apreciat că aceştia au adus, citez, "un important aport moral la revenirea în patria Crimeii şi Sevastopolului".

Amintind din principalele momente din istoria Sevastopolului, liderul rus a declarat:  

"Sunt convins că şi anul 2014 va intra în cronica sa, în cronica întregii noastre ţări, ca anul în care popoarele care trăiesc aici au decis cu hotărâre să fie împreună cu Rusia.

"În acest fel, ele şi-au confirmat fidelitatea faţă de adevărul istoric şi memoria strămoşilor noştri", a afirmat Vladimir Putin..  

După paradă, Vladimir Putin, împreună cu un grup de veterani, a depus un buchet de flori la Memorialul Apărării Sevastopolului în anii 1941-1942, s-a întreţinut cu localnicii şi a vizitat o catedrală unde se află mormintele mai multor amirali ruşi.

Reacţii de la Bucureşti

Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă organizarea de către Rusia a unei parade militare pe teritoriul Republicii Crimeea, parte integrantă a Ucrainei.

Ministerul îşi exprimă regretul profund faţă de asocierea unei aniversări marcante, cu o simbolistică de importanţă deosebită pentru întreaga familie europeană, cu actul ilegal, de anexare a Peninsulei Crimeea.

Ministerul român al Afacerilor Externe reiterează poziţia României, de nerecunoaştere a anexării Crimeii, şi apreciază că participarea preşedintelui rus la evenimentul de la astăzi, din Sevastopol, nu contribuie la detensionarea situaţiei din Ucraina. 


Etichete Vladimir PutinZiua VictorieiCrimeeaSevastopolMoscova

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live