Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Vlad Voiculescu: Mai sunt șase paturi libere la ATI, în toată țara

(VIDEO/TEXT) - UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a spus că discuţiile despre includerea Spitalului Foişor în circuitul COVID-19 sunt din urmă cu un an.

Vlad Voiculescu: Mai sunt șase paturi libere la ATI, în toată țara
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. FOTO: gov.ro.

Articol de Răzvan Stancu, 11 Aprilie 2021, 16:03

UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a spus că discuţiile despre includerea Spitalului Foişor în circuitul COVID-19 sunt din urmă cu un an.

"Discuţiile despre includerea Spitalului Foişor în circuitul COVID-19 nu sunt din ziua de vineri, ci sunt de nici mai mult, nici mai puţin de un an de zile în urmă. MS a dat avizul pentru ca spitalul să devină spital COVID-19, pentru că de acele locuri depindea şi depinde viaţa unor oameni. S-a întârziat nepermis de mult cu transferul pacienţilor şi acordul managerului, respectiv formalităţile întocmite de conducerea spitalului şi ASSMB au venit ultimele şi trebuie să spunem că au venit cu întârziere", a spus Vlad Voiculescu.

Ministrul a mai declarat că în toată țara mai sunt doar șase paturi disponibile la secțiile de terapie intensivă pentru Covid.

"La această oră în spitalele din România sunt internați cu infecție SARS-COV-2, 11.875 de pacienți adulți, dintre care 94 sau alături de care sunt 94 de pacienți copii; 1.513 de pacienți adulți sunt la secțiile de terapie intensivă, 16 pacienți copii sunt la terapie intensivă în țară, din care 4 sunt intubați în acest moment. În toată țara, în toată țara în acest moment mai sunt șase paturi la terapie intensivă, şase paturi libere. Suntem într-o situație gravă, care cere într-adevărat măsuri responsabile, iar Ministerul Sănătății, împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență trebuie să se asigure că cei care au nevoie de ajutor, aflându-se în situații critice, îl pot primi pe un pat de spital, cu asigurarea îngrijirii medicale adecvate".

-Știrea inițială-

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, va face declaraţii de presă duminică, de la ora 16,00, la sediul ministerului, pe tema transferului de pacienţi de la Spitalul Foişor şi despre situaţia COVID la zi.

LIVE VIDEO: Vlad Voiculescu, declarații de presă de la sediul Ministerului Sănătății.


TEXT: (Transcrierea, RADOR)

Vlad Voiculescu: /.../ în perioada imediat următoare. Scandalul mediatic din ultimele zile a fost despre cei puțin peste 100 de pacienți externați de la Spitalul Foișor. Am vorbit cu toți acești pacienți externați, care sunt acum acasă, şi ne-am informat, de asemenea, asupra stării de sănătate a tuturor pacienților care au fost transferați din Spitalul Foișor în alte spitale din București și din țară. Împreună cu colegi din Ministerul Sănătății i-am sunat personal pe fiecare dintre cei externați, pe mulți i-am sunat personal în cursul zilei de ieri și de astăzi. Fără excepție, cei cu care am vorbit și-au declarat solidaritatea cu cei care acum se luptă pentru propria viață. Fără excepție, oamenii au fost impresionați de faptul că acum, în acest moment, la Spitalul Foișor pacienţi care au nevoie acută de terapie intensivă sunt ajutați să lupte pentru viețile lor.
Am fost, de asemenea, impresionat de empatia şi de solidaritatea tuturor celor cu care am vorbit. Ne-am amintit de începutul acestei pandemii şi de solidaritatea de care românii au dat dovadă. Vă amintiţi cu toţii de toate acele donaţii, toate acele gesturi mărunte mai mici sau mai mari ale unor oameni şi ale unor companii de solidaritate.
Românii nu s-au schimbat! Ce s-a schimbat este scena politică și ceea ce s-a schimbat, de asemenea, este faptul că anumite televiziuni nu mai primesc bani. O parte dintre pacienții cu care am vorbit fuseseră deja operați, o altă parte urmau să fie operație la Spitalul Foișor. Fără excepție, pacienții cu care am vorbit au avut cuvinte de laudă la adresa medicilor lor, mulți dintre ei sunt în legătură cu medicii curanți în continuare, iar Ministerul Sănătății a găsit deja soluții pentru cazurile urgente, pentru operații și tratament la Spitalul Agrippa Ionescu. Conducerea spitalului Spitalul Agrippa Ionescu și medicii de acolo s-au oferit să primească și medicii curanți de la Foișor, pentru a opera pacienții acolo unde este cazul pentru a-i vedea, pentru a le oferi consultațiile de care au nevoie și asta imediat.
De mâine, pacienţii care au nevoie de operaţii sau pot fi primiţi pentru tratament sau controale, pot merge deja la Spitalul Agripa Ionescu sau la alte spitale din ţară cu care Ministerul Sănătăţii a luat legătura. Toţi pacienţii care au fost externaţi de la Agripa Ionescu şi care sunt acum acasă, dar ar putea să aibă nevoie de o reprogramare, respectiv de tratament sau controale vor fi contactaţi în următoarele 24 de ore.
Toţi pacienţii externaţi au avut de ales între a fi transferaţi de la un Spitalul Foişor către un alt spital sau a merge acasă. Toţi cei care au fost externţi au avut de ales dacă vor fi trasferaţi cu o ambulanţă sau vor fi preluaţi de către familie. Cei care au nevoie să fie văzuţi de mdicul care i-a operat o vor putea face, aşa cum spuneam, printr-o colaborare între Spitalul Foişor şi echipa Spitalului Agripa Ionescu. Medicii de la Spitalul Foişor, medicii curanţi cu care pacienţii sunt în legătură în continuare vor putea să-i opereze pe aceştia dacă vor dori şi dacă pacienţii îşi vor dori acest lucru. De asemenea, vor putea să o facă la Spitalul Agripa Ionescu fără costuri suplimentare pentru pacienţi, desigur.
În ceea ce-i priveşte pe cei internaţi, cei încă internaţi, vorbim despre 12 pacienţi transferaţi către spitale din Bucureşti şi din ţară, la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, la Floreasca, au fost transferaţi patru pacienţi la Secţia ortopedie, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti au fost transferaţi cinci pacienţi la Secţia ortopedie, -vorbim despre patru femei şi un bărbat de 72 de ani; toţi pacienţii sunt în stare stabilă. La Spitalul Clinic de Urgenţă Baltazar Arseni a fost transferat un pacient, la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias a fost transferat un pacient, la Spitalul Clinic Judeţean Buzău a fost, de asemenea, transferat un pacient în stare stabilă.
Despre situaţi de la Foişor, discuţiile despre includerea Spitalului Foişor în circuitul COVID-19 nu sunt din ziua de vineri, ci sunt de nici mai mult nici mai puţin de un an de zile în urmă. Ministerul Sănătăţii a dat avizul pentru ca spitalul să devină spital COVID-19, pentru că de acele locuri depindea şi depinde în continuare viaţa unor oameni. Da, s-a întărziat nepermis de mult cu transferul pacienţilor şi acordul managerului, respectiv formalităţile întocmite de conducerea spitalului şi de ASSMB au venit ultimele şi trebuie să spunem că au venit cu întârziere. Spitalul Foişor nu este sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, ci a Primăriei Municipiului Bucureşti şi ASSMB. Mai pe scurt şi mai pe românește, Ministerul Sănătății nu poate decide peste un manager de spital aflat în subordinea unei primări sau a unui Consiliu Județean. Chiar dacă vorbim despre o situație de criză, lucrurile pot fi blocate, fie din interes, fie din interes mediatic, politic, fie dintr-o neînțelegere a situației de criză în care sistemul sanitar se află și Ministerul Sănătății are capacitate limitată de a trece peste decizia unui manager, respectiv refuzul de a semna, respectiv o întârziere. Nu vreau să fac procese de conștiință, aș spune doar că este regretabil că acest lucru s-a întâmplat și este cât se poate de evident că de la un punct încolo, cel puțin s-a încercat folosirea unei situații de urgență pentru a câștiga capital politic. Ca să înţelegeţi şi mai bine, în momentul în care s-a decis transformarea Spitalului Foișor în spital COVID-19 în mai multe unități de primiri-urgențe din țară erau pacienți de zile întregi. Unitățile de primiri-urgență sunt destinate trierii, evaluării rapide a pacienților și apoi a îndrumărilor către secții, către secțiile din spital, acolo unde pot fi tratați cu ceea ce au nevoie. În momentul în care locurile dintr-un UPU, dintr-o unitate de primiri-urgențe sunt ocupate, activitatea spitalului se blochează și triajul, evaluarea de care au nevoie pacienții COVID-19 și ceilalți pacienți sunt blocate. Oamenii pentru care locurile de la Foișor și anume în special din secțiile de terapie intensivă și terapie intermediară de la Foișor, aceste locuri reprezintă o șansă la viață. În contextul zilelor noastre reprezenta, nu de puține ori, singura şansă la viață. Trebuie spus, de asemenea, că la momentul în care această decizie a fost luată, mai bine de jumătate din paturile de la Foişor erau libere, mai bine de jumătate din paturile de terapie intensivă şi aproape jumătate din toate celelalte paturi. În acest moment, la Spitalul Foişor sunt 4 pacienţi intubaţi, 14 pe /.../, 6 pe secţii şi un pacient..., despre un pacient ştim că este instabil. Este o situaţie din urmă cu câteva ore.
Despre situaţia de astăzi a gestionării pandemiei COVID-19 am spus-o de multe ori că situaţia nu este una uşoară, am folosit de mai multe ori cuvântul critic. De trei luni de zile încercăm să căutăm soluţii. Am făcut reorganizarea spitalelor COVID-19 din ordinul de ministru 555, aşa încât pacienţii să aibă acces la servicii de îngrijire corespunzătoare. Nu vorbesc
doar de pacienţii COVID-19, ci de toţi pacienţii. Acolo unde s-au putut face fluxul separate, chiar în spitale COVID-19 am venit cu soluția ca toți pacienții să poată accesa servicii de sănătate de calitate. Zi de zi însă, și lucrul acesta nu mai depinde doar de sistemul sanitar, sau depinde foarte puţin chiar de sistemul sanitar, zi de zi numărul celor infectați cu COVID-19 a crescut, iar numărul celor care au nevoie de terapie intensivă sau de terapie acută a crescut. La această oră în spitalele din România sunt internați cu infecție SARS-COV-2, 11.875 de pacienți adulți, dintre care 94 sau alături de care sunt 94 de pacienți copii; 1.513 de pacienți adulți sunt la secțiile de terapie intensivă, 16 pacienți copii sunt la terapie intensivă în țară, din care 4 sunt intubați în acest moment. În toată țara, în toată țara în acest moment mai sunt șase paturi la terapie intensivă, şase paturi libere.
Suntem într-o situație gravă, care cere într-adevărat măsuri responsabile, iar Ministerul Sănătății, împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență trebuie să se asigure că cei care au nevoie de ajutor, aflându-se în situații critice, îl pot primi pe un pat de spital, cu asigurarea îngrijirii medicale adecvate.
Aș vrea în final să le mulțumesc încă o dată tuturor celor care fac eforturi pentru a salva vieți. Aș vrea, de asemenea, să le mulțumesc tuturor românilor care au grijă de ei înșiși și de cei din jurul lor. În general, aș vrea să le mulțumesc tuturor oamenilor care sunt responsabili și solidari din această țară! Vă mulțumesc!

CMB: Cazul de la Spitalul Foişor nu trebuie speculat politic
România 10 Aprilie 2021, 14:44

CMB: Cazul de la Spitalul Foişor nu trebuie speculat politic

Cazul de la Spitalul Foişor nu trebuie speculat politic - spune preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti (CMB).

CMB: Cazul de la Spitalul Foişor nu trebuie speculat politic
Protestele Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" vor continua
România 19 Martie 2024, 14:50

Protestele Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" vor continua

Sindicaliștii cer acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de lege, plata gărzilor, a normei de hrană, adoptarea...

Protestele Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" vor continua
Poşta Română va declanşa mâine greva de avertisment
România 19 Martie 2024, 14:39

Poşta Română va declanşa mâine greva de avertisment

Sindicaliştii cer ca salariile să crească cu 400 de lei net, dar şi majorarea tranşelor sporului de loialitate.

Poşta Română va declanşa mâine greva de avertisment
Instanţa supremă a admis contestaţia Alianţei Dreapta Unită la decizia BEC de respingere a protocolului său de constituire
România 19 Martie 2024, 14:03

Instanţa supremă a admis contestaţia Alianţei Dreapta Unită la decizia BEC de respingere a protocolului său de constituire

Magistraţii au anulat hotărârea BEC de duminică prin care protocolul respectiv fusese respins, la solicitarea...

Instanţa supremă a admis contestaţia Alianţei Dreapta Unită la decizia BEC de respingere a protocolului său de constituire
Robert Cazanciuc: Primele efecte ale Legii Anastasia se vor simţi după ce se vor da condamnările cu executare
România 19 Martie 2024, 13:58

Robert Cazanciuc: Primele efecte ale Legii Anastasia se vor simţi după ce se vor da condamnările cu executare

Senatorul încearcă să promoveze şi o nouă lege care duce la anularea permisului pentru o durată de până la 10 ani în cazul...

Robert Cazanciuc: Primele efecte ale Legii Anastasia se vor simţi după ce se vor da condamnările cu executare
Discuţii finale ale liderilor coaliției de guvernare privind candidaturile comune la alegerile locale şi cele europarlamentare
România 19 Martie 2024, 13:21

Discuţii finale ale liderilor coaliției de guvernare privind candidaturile comune la alegerile locale şi cele europarlamentare

La şedinţă a fost prezent şi directorul Spitalului Universitar din Bucureşti, medicul Cătălin Cîrstoiu, creditat cu cele mai...

Discuţii finale ale liderilor coaliției de guvernare privind candidaturile comune la alegerile locale şi cele europarlamentare
Precipitaţii şi intensificări ale vântului în întreaga ţară până joi seara
România 19 Martie 2024, 11:30

Precipitaţii şi intensificări ale vântului în întreaga ţară până joi seara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la...

Precipitaţii şi intensificări ale vântului în întreaga ţară până joi seara
Consumul de substanţe interzise reprezintă o problemă şi este nevoie de strategii bine gândite pentru ca tinerii să nu mai fie atraşi de acestea
România 19 Martie 2024, 11:21

Consumul de substanţe interzise reprezintă o problemă şi este nevoie de strategii bine gândite pentru ca tinerii să nu mai fie atraşi de acestea

În municipiul Reghin, elevi, părinţi, profesori şi reprezentanţi ai societăţii civile sunt invitaţi zilele acestea la cea...

Consumul de substanţe interzise reprezintă o problemă şi este nevoie de strategii bine gândite pentru ca tinerii să nu mai fie atraşi de acestea