Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Miercuri, 08 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gabriel Bucur

14 Martie 2019
Vizualizari: 1407
Comentează add

România are deja un câștigător în binecunoscuta întrecere din ținuturile înghețate ale Canadei, iar un al doilea campion e pe cale să apară.

Vlad Pop a câștigat cursa scurtă de la 6633 Arctic Ultra

gabriel-bucur

  Sursa foto: Vlad Pop / Arhiva personală

6633 Arctic Ultra din nordul Canadei a devenit nu doar unul dintre cele mai populare teste de anduranță în rândul alergătorilor de pe întreg mapamondul, ci și, să recunoaștem, una dintre competițiile preferate ale românilor.

În ediția care are loc de o săptămână, țara noastră deja are un campion, pe clujeanul Vlad Pop, care a dominat cursa scurtă, de 120 de mile (respectiv 193 de kilometri lungime). Am luat legătura cu el. În primă fază, am putut primi doar câteva coordonate, printr-un mesaj telegrafic. Când ne-a scris, Vlad era în comunitatea Aklavik, conectat pentru câteva minute la Wi-Fi-ul de internet al punctului de control, și urma să traverseze fluviul Mackenzie, pentru a ajunge într-o altă localitate canadiană, Inuvik.

De pe micul aeroport de acolo, Vlad a revenit, astăzi, cu mai multe detalii, într-un mail. La o temperatură resimțită de - 30 de grade Celsius a pornit și a terminat aventura arctică pe niște dealuri care, după cum recunoaște, i-au amintit de colinele din jurul Clujului pe care s-a antrenat șase luni. A avut noroc de vreme bună, ce se traduce la acest nivel prin vânturi nu exagerat de aspre și lipsa viscolului nemilos, prilej de reflecție pentru român... „Peisajul este uimitor și îți taie răsuflarea, dar pustietatea îți aduce aminte de cât de fragilă este viață, cât de ușor poți, în câteva minute, să-ți pierzi viața, dacă faci cea mai mică greșeală”, am încheiat citatul.

În ciuda oricăror idei preconcepute din partea celor care urmăresc aceste întreceri, sportivul recunoaște că pregătirea înseamnă 80% muncă efectivă dusă cu psihicul, 10% cu fizicul și 10% punerea la punct a echipamentului.

Vlad Pop, campion așadar la 6633 pe distanța scurtă, este un alergător care și-a împărțit existența, o vreme, între provocările dure pentru corp și minte și momentele în care, ca voluntar, i-a distrat pe copiii care au văzut mai des spitalele decât parcurile. Tocmai pentru ei a ales să tragă în Canada și să mai câștige o parte din banii pe care vrea să-i adune pentru a asigura zeci de burse. Zilele acestea, a parcurs cei 193 de kilometri trăgând sania încărcată cu echipament în 35 de ore și 30 de minute, înfruntând frigul care i-a făcut pe mulți concurenți să cedeze.

Dar să nu uităm că în cursa cea mare din 6633 Arctic Ultra, care încă se desfășoară, am pornit cu doi reprezentanți: Florentina Iofcea, care în 2018 devenea prima româncă ce participa la ultramaratonul arctic, și Avram Iancu, bibliotecarul care a înotat în Dunăre de la izvor la Marea Neagră și a traversat Canalul Mânecii în înot. Avram Iancu este unul dintre marii favoriți în cele 380 de mile (adică peste 600 de kilometri parcurși), iar așteptarea nu va mai dura mult, după cum arată statisticile oferite în timp real de organizatori. Concurenții sunt aproape de final.

Marele absent vine tot din România. Tiberiu Ușeriu este unul dintre cei mai buni ultramaratoniști ai ținuturilor înghețate, grație victoriilor din 2016, 2017 și 2018 la această probă-„regină”. Însă anul acesta a zis „pas”, forțat de convalescența de după degerăturile suferite în somn, într-o altă întrecere similară, în luna februarie, la Yukon Arctic Ultra.


Etichete 6633 arctic ultravlad popavram iancucanada

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live