Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (continuare) Marţi, 04 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

22 Aprilie 2018
Vizualizari: 6373
Comentează add

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, s-a aflat zilele trecute în prima sa vizită şi la Madrid, Spania.

Vizită a ministrului pentru românii de pretutindeni, N. Intotero, în Spania

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero. Foto: Radio Chisinau.

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, s-a aflat zilele trecute în prima sa vizită şi la Madrid, Spania.

La întâlnirile cu autorităţile spaniole s-a discutat despre semnarea unui memorandum de colaborare între România şi Regatul Spaniei privind posibila întoarcere acasă a românilor care doresc acest lucru.

Au fost discuţii şi cu reprezentanţii comunităţilor româneşti, care au cerut mai mult sprijin pentru reducerea birocraţiei în procedurile de acces la programele cu fonduri europene.

Reporter: Întâlnirea la Ministerul Muncii, un drum la Castellon, în regiunea Valencia, unde trăiesc peste 15.000 de români, participarea la slujba de hirotonire e arhimandritului Teofil Roman ca arhiereu vicar al Eparhiei Spaniei şi Portugaliei şi o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti dn regiunea Madridului au făcut parte din agenda vizitei ministrului pentru românii de pretutindeni în Spania.

Dna Natalia Intotero a primit din partea românilor din Madrid solicitări de sprijin pentru reducerea birocraţiei în procedurile de acces la programele cu fonduri europene. Ion Brânduescu este preşedintele Asociaţiei "Dor călător" şi i-a cerut dnei ministru ca românii să fie ajutaţi pentru a accede la fondurile nerambursabile din programul Diaspora Start-up.
Ion Brânduescu: Nu suntem mulţumiţi cum se desfăşoară şi i-am arătat doamnei şi i-am explicat că trebuie să fim ajutaţi prin implicare mai multă, prin simplificarea actelor. Promisiuni sunt, dar să vedem şi faptele, realizările.


Reporter: Copiii românilor stabiliţi în Spania au nevoie de cursuri pentru învăţarea limbii române, iar păstrarea identităţii culturale depinde în mare măsură şi de acţiunile asociaţiilor. Una dintre ele este Asociaţia "Salva", ale cărei evenimente sunt dedicate păstrării tradiţiilor româneşti. Ica Tomi este preşedinta asociaţiei.


Ica Tomi: Mulţi părinţi vorbesc cu copiii acasă limba română, mulţi merg la cursurile de limbă română, dar sunt 5.000 de copii înscrişi la cursurile de limbă română, dar copii în Spania, conform statisticilor, sunt peste 100.000 de copii. Să înveţe să scrie şi să citească, deja asta este fantezie şi atunci, din păcate, pentru familiile care încearcă să se întoarcă sau sunt obligate să se întoarcă acasă, copiii sunt emigranţi în ţara părinţilor lor.


Reporter: În prima sa vizită în Spania, ministrul românilor de pretutindeni, Natalia Intotero, a participat, la Coslada, la o oră de limba română pentru copiii născuţi aici.


Natalia Intotero: Am participat la cursurile de limbă română la o şcoală unde am avut posibilitatea să interacţionez cu elevii. Am rămas foarte încântată de nivelul de cunoştinţe al acestora. În Castellon, atât o întâlnire cu mediul asociativ, cât şi o întâlnire cu români de succes, care fac cinste ţării, dar şi o întrevedere cu dna primar, localitate care, prin sprijinul comunităţii din Castellon, a reuşit să se înfrăţească cu localitatea Târgovişte. În Castellon locuiesc aproximativ 80% din cetăţenii români, sunt din Târgovişte.


Reporter: Comunitatea românilor din Spania are peste 1 milion de persoane cu rezidenţa legală în această ţară, dar Institutul Naţional de Statistică arată că potrivit evidenţei populaţiei raportate de primăriile spaniole, numărul românilor a scăzut în anul 2017 sub 700.000.

Dintre aceştia, jumătate contribuie la sistemul asigurărilor sociale, fiind angajaţi, şi aproximativ 40.000 şi-au deschis mici afaceri


Etichete Vizită a ministrului pentru românii de pretutindeniNatalia IntoteroSpaniamadrid

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live