Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Sâmbătă, 21 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

20 Iunie 2011
Vizualizari: 1555
Comentează add

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, susţine că în spatele violenţelor din Siria se află un grup de persoane care vor să saboteze ţara. Potrivit acestuia, sabotorii "s-au infiltrat printre protestatarii paşnici".

Violenţele din Siria, "întreţinute de sabotori"

cristina-ghioca

Preşedintele Bashar al- Assad la Univeristatea din Damasc. Foto: Reuters

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat în cea de-a treia sa intervenţie publică de la începerea revoltelor în urmă cu trei luni, că "sabotori" încearcă să exploateze cererile legitime pentru reforme din ţara sa, relatează agenţiile de presă internaţionale.

Potrivit şefului statului sirian, sabotorii sunt doar "o mică grupare" însă provoacă multe probleme şi s-au infiltrat printre protestatarii paşnici.

El a afirmat că un dialog social ar putea fi în beneficiul Siriei şi le-a cerut cetăţenilor care au fugit din calea violenţelor în Turcia să se întoarcă în ţară.

Potrivit BBC, violenţele din Siria s-au soldat până acum cu 1300 de morţi în rândul civililor şi cu peste 300 de decese printre soldaţi şi poliţie.

În cadrul aşteptatului discurs rostit la Universitatea din Damasc, preşedintele sirian a prezentat "condoleanţe familiilor martirilor".

El a adăugat însă că "sabotorii care au pătat imaginea Siriei în lume trebuie "izolaţi".

"Ceea ce se întâmplă acum nu are nimic de-a face cu reformele sau dezvoltarea, este vorba despre sabotaj", a afirmat preşedintele sirian.

Potrivit acestuia, nu pot exista reforme "în haos":

"Nu poate exista dezvoltare fără stabilitate, nu pot exista reforme prin sabotaj şi haos", a adăugat Bashar al-Assad.

În acelaşi discurs, preşedintele sirian le-a cerut celor care s-au refugiat în Turcia pentru a scăpa de violenţe să se întoarcă în ţară.

Potrivit BBC, peste zece mii de persoane s-au refugiat deja în Turcia, iar alte zece mii au găsit adăpost în Siria.

Membrii opoziţiei, militanţi prodemocraţie şi manifestanţi sirieni cer în prezent înlăturarea  regimului de la Damasc, alegeri libere şi anularea supremaţiei Partidului Baas, care guvernează ţara de peste 40 de ani, după ce au calificat anunţatele reforme drept tardive şi insuficiente.
 


Etichete lumea arabăSiriaBashar al Assadsabotajsabotoriprotesteviolenţe

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live